A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

Név:
Email cím:*
Szektor:*
 

17 gigaprojekt, amelyek megváltoztatják a világot

A Business Insider vette a fáradtságot, és összegyűjtötte a világ legfantasztikusabb projektjeit, amelyek egy része megvalósult, egy része pedig kivitelezés alatt áll. Egy biztos, megváltoztatják a világot.

1. Kínai teleszkóp

A 2016-ban átadott Kínai Pingtang teleszkóp a világ legnagyobb rádióteleszkópja. Átlója 500 méter, és képes jeleket rögzíteni a Földtől ezer fényévnyi távolságból is.

2. Alpok vasúti alagút

17 évnyi kivitelezési munka után megnyitották a Gotthárd-bázisalagutat Svájcban, amely 56 mérföld hosszan kanyarog a hegyek gyomrában. Ez a leghosszabb és legmélyebben fekvő vasúti alagút a világon, így sokkal gyorsabban utazhatunk az Alpok hegyei között.

3. Panama csatorna

Tavaly hozták nyilvánosságra, hogy a 102 éve átadott csatornát bővíteni fogják. A beruházás 5,4 milliárd dollárba fog kerülni és 40 ezer munkás fogja megtriplázni a vízi út kapacitását.

4. Iraki felhőkarcoló

2026-ra készül el a Mennyasszony névre hallgató iraki felhőkarcoló, amelyen a napelemek fátyol formát jelenítek majd meg, és több energiát fog termelni, mint amennyit felhasznál. Az épület magassága eléri az 1158 métert, és belső tereiben irodák, parkok és éttermek is lesznek.

5. Dél-Afrikai napelem-farm

2014-ben adták át Dél-Afrikában a Jasper napelem-farmot, amely csaknem 180.000 MWh-t termel évente, így 80 ezer otthont tud ellátni energiával. Ez a legnagyobb napenergia projekt Afrikában.

6. Hongkong-Makaó híd

A Hong Kong-Zhuhai-Makaó híd össze fogja kötni a három metropoliszt a kínai Pearl folyó deltájában, így egy 42 millió lakosból álló megapolisz fog létrejönni 2017-ben.

7. Mall of the World

A Dubajban épülő Mall of the World a világ legnagyobb kupolás szerkezete lesz, amely kilencszer nagyobb lesz, mint a Mall of America. A 2029-ben megnyíló ingatlanegyüttes hőmérséklet-vezérelt lesz, ahol szállodai szobák ezreit vehetik majd igénybe a vendégek, és a hatalmas mérteket jól jelzi, hogy saját belső közlekedési hálózatot alakítanak ki.

8. Rijád metró

Szaúd-Arábia új metróvonala a fővárosban, Rijádban 23 milliárd dollárból épül fel Zaha Hadid tervei alapján, és 175 kilométernyi hosszúsággal rendelkezik majd. 2019-ben adják át.

9. Songdo

Songdo egy Dél-Koreában mesterségesen felépített okosváros, amely 2015-ben lett kész. A 67 ezer lakossal rendelkező új város ízelítőt kap a jövő társadalmi életéből, szinte mindent az internetalapú technológia irányít.

10. Afrikai regionális vonat

Kína és Nigéria 2016-ban állapodott meg egy 11 milliárd dolláros szerződésben, amelynek érelmében Lagos és Calabar között egy partmenti vasútvonalat építenek ki. Teljes hossza 1400 kilométer lesz, és átadását már 2018-ban tervezik.

11. Norvég víz alatti út

Norvégia egy 25 milliárd dolláros tervet jelentett be, amelynek értelmében a Sogne-fjord mélyén a víz alatt egy alagutat építenek, amely felére csökkenti majd a fjord két partja közötti autós közlekedés idejét.

12. Hyderabad metró

A 74 kilométer hosszú Hyderabad metróvonal egy teljesen automata irányítású közlekedési útvonal lesz Indiában. 2017-ben fejezik be a munkálatokat.

13. Jangce csatorna

A South–North Water Transfer projekt keretében mintegy 45 milliárd köbméter vizet juttatnak el a Jangce folyóból az ország északi, kevésbé termékeny régióiba. Több mint 79 milliárd dollárt fognak költeni a projektre.

14. Török újjáépítési program

A húsz évig tartó Török Városmegújulási Projekt keretében mintegy 7 millió épületet bontanak le, és helyükre földrengésbiztos struktúrákat építenek. A program 2012-ben kezdődött, és bekerülési költsége eléri a 400 milliárd dollárt.

15. Londoni metró

A londoni Crossrail projekt a metrórendszer átfogó megújítási programja Londonban, amely a valaha volt legnagyobb építési projekt Európában. A program tartalmaz 10 új vonalat és 30 már meglévő állomást köt össze vadonatúj alagutakkal. 2020-ra készülhet el a megaprojekt.

16. Brazília-Paraguay vízerőmű

A Itaipu Dam vízerőmű Brazília és Paraguay határán 89.5 TWh energiát termel, amely a legnagyobb mennyiség, amelyet a világon valaha is termeltek egy gáton. Ez Paraguay teljes energiaellátásának 75%-át biztosítja, míg Brazíliában ugyanez a szám 20%.

17. Kínai megahíd

A 2011-ben átadott kínai Jiaozhou öböl híd a világ leghosszabb tengeren átívelő hídja, csaknem 42 mérföldnyi távolságra viszi el az utazókat. Ez megközelítőleg egy maratoni táv.

Képek: Business Insider

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.