A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom:*
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom:*  

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

 
Név:
Email cím:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom  
 
   


Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy kéthetente hírlevelet küldjünk neked az iroda piac aktualitásairól, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy személyes adataidat a veled való kapcsolatfelvétel céljából kezeljük és továbbítsuk a blog újságírójának. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a hozzájárulásod visszavonásával egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



2017 legütősebb mondatai a kereskedelmi ingatlanpiacon

A realista.hu - az iroda.hu csoport tagjaként - 2017-ben is számos interjút készített a kereskedelmi ingatlanszakma legfontosabb szereplőivel. Most 2018-ra úgy készülünk fel, hogy felidézzük szakértőink legfontosabb gondolatait. Visszafelé haladunk az időben, így szépen kirajzolódik a piaci hangulat változása, amelyre paradox módon az állandó optimizmus jellemző.

Halász-Csatári Gábor Associate, a Cushman & Wakefield ipari bérbeadási csapatának vezetője

Az új kötések (új bérleti szerződések, előbérletek és BTS) aránya nőtt a szerződéskötéseken belül, ám a tartósan magas építési költségek, valamint az érezhetően limitált, jó lokációval és mérettel rendelkező fejlesztési telkek hiánya továbbra is késlelteti a spekulatív jellegű fejlesztések beindulását. Pedig a spekulatív kínálatra szükség lenne annak érdekében, hogy valamelyest enyhüljön a nyomás a bérlőkön és aktívabb mozgást lássunk a piacon. (2017. október)

Salamon Adorján, az Eston elnök-vezérigazgatója

2017 októberétől 2019 végéig akár 440 ezer négyzetméter iroda is megépülhet, ami a jelenlegi állomány 13%-a. Az előzetes várakozások szerint nem lesz totális árverseny, amit több tényező is indokol. A jelenlegi bérbeadói piac erős tárgyalási pozíciót biztosít a kínálati felfutás kezdeti szakaszában piacra lépőknek is. A piaci megítélés szerint az új irodák a korábbiaknál általánosan magasabb színvonalat képviselnek, amit a bérlők magasabb bérleti díj kifizetésével ismernek el. A fejlesztők figyelmet fordítanak a projekt kedvező időzítésére, és arra törekednek, hogy az a konkurencia termékétől időben és térben is elkülönüljön; és – nem utolsó sorban – a kivitelezési költségek növekedése is hatással van az új beruházások árazására. Várakozásaink szerint tehát a nagyarányú kínálatbővülés sem veti vissza a bérleti díjak most elindult emelkedését, amivel Budapest szintet léphet a nemzetközi irodaingatlan piacon. (2017. október)

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója

"El sem hiszem, ami most történik. (...) A gazdasági fellendülés és optimizmus adott, aminek következtében erős a fejlesztői kedv, ez a kereskedelmi piacon markánsan irodaház-építkezésekben ölt testet. De nem csak az irodaszektor intenzitása ad okot az örömre, hanem eközben a szokások is átalakultak. Jó tíz éve még mindenki a hatékony iroda mantrájában hitt, a vállalkozások számára fontos volt a költséghatékonyság. Ma már jól megfigyelhető, hogy a cégek hajlandók áldozni az igényes munkakörnyezetre, hogy magukhoz csábítsák a legjobbakat. (2017. október)

Noah Steinberg (FRICS), a WING elnök-vezérigazgatója

A magyar ingatlanpiac is ugyanúgy folyamatosan fejlődik, mint az ember, az idő haladtával egyre tapasztaltabb és tanultabb lesz, miközben egyre több kvalitással rendelkezik. Ma már érettnek tekinthetjük a magyar ingatlanpiacot, az ágazatban régóta dolgozó hazai szereplők professzionálisan végzik a munkájukat. Sok vállalat kiváló teljesítményt nyújt, hiszen miközben átéltünk prosperáló és nehéz időszakokat, megedződtünk és hatalmas know how-ra tettünk szert. A magyar piac érettsége azt jelenti, hogy a kínált termékek a világon bárhol megállják a helyüket, és az egyes tevékenységi ágak is nemzetközi szinten teljesítenek. (2017. szeptember)

Kigyóssy Örs, a HB Reavis Magyarország akvizíciós és fejlesztési igazgatója

Ha rövid távon gondolkodunk, akkor egyszerűen jó áron bérbe adnánk vagy értékesítenénk az ingatlanokat. Ha pedig távlatokban gondolkodunk, akkor az a célunk, hogy az új negyed (AGORA Budapest – a szerk.) élettel legyen tele, hiszen így lesznek igazán értékesek az új épületek. A hosszú távú gondolkodás sok energiát is igényel, és néha időközben változtatni kell a terveken. Például ha építünk egy parkot, akkor előtte érdemes megnézni: korábban hol gyalogolták ki a területet az emberek, hiszen hiába terveztük meg a lekövezett sétányokat, ha a járókelők keresztben haladnak át a zöld gyepen. (2017. augusztus)

Mazsaroff Kata, a Colliers International iroda bérbeadási üzletágának igazgatója

Az új építésű irodaházakban a lezárt és a folyamatban lévő tranzakciók alapján túlnyomórészt az SSC, az IT és a pénzügyi szektor képviselteti magát. Általánosságban elmondható, hogy a megnövekedett bizonytalanságok miatt (dolgozói létszám változások, lehetséges szervezeti átalakítások) nagyfokú mozgástérre van szükségük a bérlőknek, így a rugalmas bérleti szerződéses konstrukciók és a rugalmas belső terek kialakítása vált gyakorivá. (2017. augusztus)

Árendás Gergely, a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója

Kevesebb fejlesztő van talpon, mint a korábbi időszakban, és ma már a bizalom az irodapiacon is megjelent, a bérlő cégeknek már nem számít egy-két eurócent, mint például öt évvel ezelőtt, hiszen a munkahelyet a vállalkozások is sokkal komplexebben nézik. Várható itt is egy piaci feszültség, hiszen az átárazódott lakópiac mellett az újépítésű irodák bérleti díjainak is növekedniük kell a következő időszakban már csak azért is, mert az exit hozamszintek jelentős csökkenésével senki sem számol. (2017. június)

Barta Zsombor, a HuGBC elnöke

Minden Magyarországon vagy Budapesten épített magas minőségű irodaház vagy más ingatlanfejlesztés már megszerzi a zöld minősítést. Ez mindenképpen siker. Az általános, társadalmi méretekben is megjelenő környezettudatosságot és fenntarthatóságot illetően azonban – a jogalkotás és a közösségi tudatosság terén – még sok a tennivalónk. Rengeteg oktatással, továbbképzéssel és felvilágosítással lehet ezt a szemléletet eljuttatni az emberekhez. Ha össztársadalmi szinten kezeljük a kérdést, akkor Nyugathoz képest még van lemaradásunk. (2017. április)

Kemenes László, a Prologis hazai ügyvezetője

Az e-kereskedelem 270 milliárd forintos éves forgalmával a teljes magyar kiskereskedelem 3,6%-át tette ki tavaly. Középtávon nőni fog az interneten rendelt termékek volumene, ami további elosztó központokat és átvételi helyeket (pickup point) tesz szükségessé a gyorsabb kiszállítások érdekében. Ezt a tendenciát támasztja alá például az is, hogy online kereskedelemmel foglalkozó ügyfeleink rövid idő alatt megduplázták bérelt területeik nagyságát. A konkrét időpontot nehéz megmondani, ugyanakkor az e-kereskedelem dinamikus fejlődésével várható, hogy esélyünk lesz valamelyik globális cég új elosztó központjának megvalósítására. Úgy látjuk, Magyarország visszakerült a befektetési térképre. Iparági szereplők már érzékelhetik, hogy történtek lépések arra vonatkozóan, hogy egy kiskereskedelemben érdekelt jelentős cég minket válasszon egyik legfontosabb bázisaként a régióban. (2017. március)

Török Árpád, a TriGranit vezérigazgatója

Nem szabad elfelejteni az ingatlanpiac és általában a gazdaság ciklikus jellegét. A korábbiakban a piac 7-9 éves ciklusokat produkált, virágzó éveket követően recessziót, krízist vagy piaci korrekciót megélve. 8 év telt el a legutóbbi krízis óta. Érzékelhető, hogy a piacok közelednek a csúcs felé, de hogy mikor érik azt el, nehéz megjósolni.  Az elemzők már 2018-2019-ben egyfajta piaci korrekciót prognosztizálnak az USA-ban, amely aztán az egész világon begyűrűzhet. Az alapkamat azonban még mindig alacsony, és rengeteg ingatlanbefektetésre váró pénz van a piacon, és amíg így van, addig nincsen nagy probléma. (2017. január)

Marcin Łapiński, a Skanska magyarországi és romániai ügyvezető igazgatója

Az ország GDP-je az elmúlt években folyamatosan növekvő tendenciát mutat, ami azt üzeni a befektetőknek, hogy Magyarország egy biztonságos és stabil hely. Budapest virágzik; ha körülnézünk egyre több és több projekt kel életre, a piaci szereplők között egészséges verseny figyelhető meg. Ráadásul az utóbbi két évben rekord mennyiségű kereslet mutatkozik a bérlők részéről. (2017. január)