A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom:*
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom:*  

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

 
Név:
Email cím:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom  
 
   


Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy kéthetente hírlevelet küldjünk neked az iroda piac aktualitásairól, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy személyes adataidat a veled való kapcsolatfelvétel céljából kezeljük és továbbítsuk a blog újságírójának. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a hozzájárulásod visszavonásával egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



A Dorottya Udvar Budapest igazi csodája, amely zöld paradicsom lett

A HuGBC Green Walk programja keretében bejártuk a Dorottya Udvart, amely a hazai irodapiac egyik legkülönlegesebb épülete. Ráadásul 2014-ben BREEAM in Use Excellent minősítést kapott, így a túra során megismerkedhettünk azokkal a fenntartható technológiákkal, amelyek kiemelik az ingatlant a nagy átlagból.

A 28.500 ezer négyzetméternyi bérbeadható területtel rendelkező Dorottya Udvar egy igazi építészeti oázis Budapesten, hiszen sajnos mifelénk a barnaövezetek rehabilitációja többnyire kimerül abban, hogy a régi ipari épületeket ledózerolják, és vadonatúj ingatlanokat húznak fel a helyükre. Már ha egyáltalán elkezdődik valahol a rehabilitáció. Ellenben a Dorottya Udvar azon kevés fővárosi ipari ingatlanok egyike, amelyet nem tettek a földdel egyenlővé, hanem – hasonlóan például a Millenáris Parkhoz vagy a Riverlofthoz – újjávarázsolták a belső tereket, miközben a homlokzati elemeket korhű módon felújították. Maga az épületegyüttes, amely a Budaörsi út mentén a Bocskai úton található, eredetileg a Monarchia katonai egyenruha raktárának épült 1914 és 1918 között, és a sors iróniája, amelyből egyébként ezen a tájon nem kevés van, hogy mire elkészült, megszűnt a Monarchia is.

Így később az évtizedek során funkciók sorát gyömöszölték a négy fal közé – hiszen volt itt Titánia cipőgyár, textilüzem, Caola-raktár meg diszkó –, míg végül Grant Boyd-Gibbins angol befektető lecsapott rá, és irodatereket képzelt a belső terekbe. (A Dorottya elnevezés is tőle származik, ugyanis az édesanyját Dorothynak hívják.) 2002-ben nyerte el mai formáját, amely többek között hatalmas alapterületével, nagy belmagasságával és óriási ablakaival válik különlegessé az irodaházak között. A terveket a Közti Rt. szállította Tima Zoltán vezetésével, és végül 25 millió dollárért újult meg, ma pedig Abu Dzabi állam tulajdonában van. Az épület 2002-ben elnyerte a „Legjobb irodaház Budapesten” díjat és 2003-ban az elsők között szerepelt a „Prix d’excellence - A világ legjobb irodaháza” pályázaton. Emblematikus jellegzetessége a parkban magányosan álló kémény, körötte pedig egy csodálatos kert található, amely megállná a helyét a legjobb skót vagy angol kastélyparkok világában is.

A Dorottya Udvar 2014-ben elnyerte a BREEAM in Use Excellent minősítést elsőként Magyarországon, és Európában is csupán egyetlen épület ért el magasabb pontszámot ebben a kategóriában. A JLL három éve vette át az épületüzemeltetési tevékenységet, és rögtön jelentős környezettudatos fejlesztésekbe kezdtek. Szebenyi Miklós, a JLL property menedzsmentjének vezetője a Green Walk keretében mutatta be a szakmai közönségnek azokat a beruházásokat, amelyek a minősítés elnyeréséhez vezettek. Rögtön néhány önmagáért beszélő statisztikát hallunk. A közös területeken a villanyfogyasztás három év alatt 2,4 millió kWh-ról 1,4 millióra csökkent, a gázfogyasztás 460 ezer m3-ről 250 ezer m3-re mérséklődött, míg a vízhasználat 14 ezer m3-ről 11 ezer m3-re esett vissza éves szinten, vagyis 21-46%-os megtakarítást értek el. A kommunális hulladék esetében 71%-os a megtakarítás, hiszen 1800 m3-ről 500 m3-re csökkent a szemét mennyisége éves távlatban.

A megtakarítások okozóit is megismerhettük. A korábbi világítási rendszerről teljesen átálltak a LED-es fényforrásokra a közös területeken, ehhez kapcsolódik a mozgásérzékelő rendszer. Például a liftekben is LED-es világítás üzemel, amely ráadásul programozható is. A hat felvonó nem üzemel nonstop, így hétvégén például kevesebbet lehet használni, valamint a világítás is működésfüggő – ezekkel a beavatkozásokkal csak a liftek esetében több millió forintot spórolnak évente. A három recepció közül is már csupán egyet használnak 24 órás üzemmódban, a többi igény szerint üzemel. Az ingatlanegyüttes különböző tereiben összesen mintegy 250 exitlámpa van elhelyezve, amelyek az átprogramozás során már csak alapvetően áramszünet és vészhelyzet esetén világítanak – ez évi három millió forintos megtakarítást jelent. A garázsban szintén LED-es világítás működik, itt a 3-4 millió forintos beruházás egy év alatt megtérült. Egyébként a garázstetőre napelemeket telepítettek, amelyek kielégítik az autóparkolók világításszükségleteit, hiszen ezen kívül nincs más gépészet a garázsokban. Részletekbe menően foglalkoznak az épülettel, erre jó példa, hogy a külső homlokzatot megvilágító hangulatlámpák szintén LED-esek lettek, még a garázs betonfalaira is zöld növényeket futtattak.

A vízfogyasztás terén is születtek intézkedések. A vécék esetében az úszószabályozás során 2,5-4,5 literes öblítésre álltak át – ez egyébként BREEAM előírás is. Itt is szolgáltak adatokkal: a toalettekben és a kertben évente mintegy 3000 m3 vizet spórolnak meg. Az esővizet sajnos nem tudják hasznosítani, hiszen ahhoz a technológiát egy újonnan készülő irodaházban lehet előzetesen kiépíteni. Egyébként is érdekes kérdés, hogyan illesszék be a környezettudatos beruházásokat az éves költségvetésbe, mert jó néhány esetben előfordul, hogy év elején beszerelnek egy technikát, és év végére már nemhogy megtérül, hanem megtakarítást eredményez, vagyis szinte fel sem kellene tüntetni a büdzsében – mondja Szebenyi Miklós. Az új technológiák és technikák kulcsa minden esetben az épületfelügyeleti szoftver, amelynek segítségével el lehet végezni a finomhangolásokat. Mindenesetre a JLL a megtakarításoknak köszönhetően 2015-ben nominális értéken 10%-kal tudta csökkenteni az üzemeltetési költségeket, amely reális értéken eléri a 13-15%-ot is.

Az U alakú épületegyüttes közepén feltárul a zöld csoda, a Dorottya Udvar hatalmas kertje, amely korábban zárva volt az irodisták előtt, ma már azonban tárt karokkal várja a dolgozókat. Nyugágyak, pázsit, medencék, hidacska, fűszerkert és gyönyörű flóra várja az érkezőket, akik itt aztán tényleg relaxálhatnak, és helyre tehetik az „idegrendszerüket” egy-egy stresszes tárgyalás vagy húzós projekt után. Elhagyva a kertet és az ikonikus kéményt, megnézzük az épület sarkában a komplex hulladékgyűjtőt is. Szebenyi Miklós elmondta, hogy miközben a lakossági szemétszállítás díja csökkent, nekik a duplájára emelték. Ekkor határozták el, hogy szeméttömörítő szerkezetet vásárolnak, amellyel jól is jártak, hiszen éves szinten a negyedére csökkenti az irodaház által megtermelt szemét mennyiségét, így a díjemelés ellenére kevesebbet költenek a szelektív hulladék elszállítására. A tömörítő gép megvásárlása végül 18 hónap alatt térült meg.

Végezetül megnéztük a kazánházat is, ahonnan egy nyitott teraszról csodálatos panoráma tárult elénk. Három hatalmas teljesítményű Hoval kazán szolgálja ki az igényeket, de nemrég vásároltak egy kondenzációs kazánt is, amely két fűtési szezon alatt megtérült. Ez a vezérkazán a tavaszi és őszi szezont egyedül szolgálja ki, míg a másik kettő alapvetően télen segít be, egy időben már nem is kell üzemeltetniük mindhárom kazánt. Itt a megtakarítás két forrásból ered: egyik a csökkenő fogyasztási tétel, a másik pedig a csökkenő alapdíjból következik, hiszen évente előre meg kell becsülni a gázszolgáltató felé a fogyasztási mennyiséget, amit előre le kell kötni, és ez növeli az alapdíjat. A kazáncsere miatt 46%-os gázfogyasztás-csökkenést tudtak elérni.