A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom:*
Üzenete szövege:*

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

Név:
Email cím:*
Szektor:*
Az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom
 
   


A hamburgi raktárváros különleges irodaházai

Az UNESCO Bonnban ülésező világörökségi bizottsága a világ kulturális örökségének részévé választotta a hamburgi Speicherstadt egykori raktárépületeit és a szomszédos Kontorhaus irodaházait. Az Elba partján fekvő raktárvárosban ma irodák, bankok, galériák és exkluzív lakások találhatók.

A Speicherstadt és a szomszédos Kontorhaus kerület két sűrűn beépített városi negyed Hamburg kikötőjének központjában. A Speicherstadt vagyis Raktárváros eredetileg az Elba folyó egy 1,5 km hosszú és 200-250 méter széles Brookinsel nevezetű szigetén épült 1885 és 1927 között, majd részben újjáépült 1949 és 1967 között. Az ingatlanok helyén korábban barokk stílusú házak álltak, vagyis a környék teljesen megváltozott. Ez a világ egyik legnagyobb egységes történelmi szerkezetében megmaradt kikötői raktáregyüttese, amely mintegy 300 ezer négyzetméternyi területet jelent. 15 nagy raktárblokkot tartalmaz és 6 egyéb épületet, amelyeket kis csatornák sűrű hálózata köt össze.

A raktárváros megépítését az indokolta, hogy Hamburg a formálódó Német Birodalom része lett, miközben a világ kereskedelmi élete is gyökeresen átalakult. A kiszemelt sziget ráadásul az Elba folyó és a tenger felé vezető utak keresztmetszetében helyezkedik el, így kitűnő bázisul szolgálhatott egy raktárváros számára. Drasztikus beavatkozások előzték meg a gigafejlesztést, hiszen mintegy 1880 épületet romboltak le, és 24 ezer lakót költöztettek el Hamburg más negyedeibe. A korábbi barokk stílus eltűnt, és helyét neogótikus épületek foglalták el.

A házak egyik oldalán a rakpartok, másik oldalán a szállító utak találhatók. A hét és nyolc szintes raktárakban a gyarmatokról érkező fűszert, teát, kávét tartották, amelyeket darukkal húztak fel a felsőbb szintekre. Az eredetileg vámraktáraknak épített ingatlanok egészen az 1950-es évekig megőrizték eredeti funkciójukat, azonban elhaladt fölöttük a kor, hiszen a konténerek terjedésével ezek az épületek elavulttá váltak. A szállítmányozó cégek a konténerterminálok közelébe költöztek, így a Raktárváros fokozatosan kiürült. 1991-ben a városrészt műemlékké nyilvánították, ahol ma irodák, bankok, galériák és exkluzív lakások találhatóak.

A szomszédságában, a Kontorhaus kerületben mintegy 5 hektárnyi területen található hat nagy irodakomplexum, amelyek 1920-1940 között épültek, hogy a hajózáshoz és a tengeri logisztikához köthető vállalkozások itt dolgozhassanak. Az ingatlanok jól példázzák a nemzetközi kereskedelem gyors növekedését a késő 19. század és a kora 20. század közötti történelmi időszakban, vagyis a Kontorhaus a Speicherstadt prosperálásának köszönheti „létét”. Egyébként ez az irodanegyed az első ilyen típusú fejlesztési zóna a kontinentális Európában, vagyis a mai irodanegyedek és üzleti centrumok őse. A Kontorhaus ékköve pedig a modernista Chilehaus irodaház, amely egy expresszionista dinamikával megáldott épület, és  amely egyben leghíresebb tagja is a műemlék-együttesnek.