A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

Név:
Email cím:*
Szektor:*
 

A nagy átalakítás: lemezgyártó üzemből iroda

Az Äripäev irodájának tervezése során nem kellett inspirációért a szomszédba menni: új főhadiszállásukat egy régi gyárépületben alakították ki.

A választott tér egy korábbi lemezgyártó üzem, amely fénykorában a Balti-államok egyik legnagyobb ipari épületének számított. A 20. században épült épület legmagasabb pontja 12,6 méter, hossza 63,7 méter és szélessége 38,3 méter. Ebbe a térbe költözött be az Äripäev, Észtország leghíresebb és egyik legnagyobb médiavállalata, akik 280 alkalmazottnak biztosítanak munkát. A körülbelül 2300 négyzetméter irodaterületen található minden helyiség, helyenként galériás megoldással megspékelve. A munkaterület a tér külső peremén helyezkedik el, a centrumban nyitott és zárt tárgyalótermek vannak, valamint a közösségi térben könyvtár és kávézó is található.

Az épület jó állapotából kifolyólag a mészkő falak és beton oszlopok, gerendák és mennyezetek megmaradtak, néhol kiegészítésre kerültek. A nagy tér megtöréseként a recepciónál a mennyezeten található üvegberakáshoz hasonló megoldást alkalmaztak. Egy ilyen hatalmas open office-ban a legnagyobb kihívás a megfelelő akusztika kialakítása? mivel nincs elegendő falfelület, ezért az összes zárt mennyezetet akusztikus gyapjúlapok borítják. A bútorok is sok akusztikai anyagot tartalmaznak – az asztalokon, a szekrények hátán, a telefonos székeken, mindenhol zajcsökkentő anyaggal toldották meg a bútorokat.

Hogy a hatalmas teret valahogy mégis kicsit szeparáltabbá tegyék, rétegelt lemezből készítettek kisebb helyiségeket – ez egyfajta ’helyiségben a helyiség’ megoldás, ami gondoskodik a terek definiálásáról. Főként a tárgyalók, a konyhák és a mosdók kaptak borítást – érthető okokból –, azonban a nagy belmagasságnak köszönhetően nem kellett plafoning húzni a falakat. Így egy olyan érdekes irodakép született meg, mely a gyár eredeti részeit és beton testét teljes pompájában megmutatja, a nagy belmagasság és az üvegfödém miatt pedig olyan érzése van az embernek, mintha a szabadban sétálgatna.