A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom:*
Üzenete szövege:*

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

Név:
Email cím:*
Szektor:*
Az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom
 
   


A világ 10 legmagasabb felhőkarcolója! I.

Az ikonikus épületek listáját arab és kínai tornyok uralják, egyetlen nyugatiként egy chicagói legenda furakodott az ázsiai országok közé. Nézzük tehát a méreteket! Vigyázat! A zsiráfnyakú épületek tanulmányozása igénybe veszi a szemet és a nyakat! Ja, és az antennák nem érnek!

10. 437 méter ? Guangzhou International Finance Center

Friss példánynak tekinthető a felhőkarcolók piacán. Még 2005-ben kezdődött az építkezés, amelyet végül 2010-re fejeztek be. A kínai újhullám újdonsült tagjának magassága eléri a 437 métert. Működnek itt irodák, kiskereskedelmi egységek, hotelek, éttermek satöbbi. A 103 emeletes épület összalapterülete 448 ezer m2. Mivel még kisgyermekkorát éli, ezért története egyelőre meglehetősen gyér.

 

9. 441 méter ? Kingkey 100

Ez pedig az egyik legújabb tagja a felhőkarcolók nemzetségének, és máris, milyen magasra nőtt. Ez a kínai, vadonatúj, ropogós épület Shenzhenben született, és az építőipar közel 7 évig vajúdott, de megérte. Neki is volt leánykori neve: Kingkey Finance Center Plaza. Az új tényleg jobbnak tűnik. A kivitelezők a 441,8 méteres magasság alá kerek 100 emeletet tudtak bepasszírozni 220 ezer m2 összalapterülettel. Az alapfunkciók a hotel és az iroda. Szintén keveset tudunk róla egyelőre.

 

8. 442 méter ? Willis Tower

Csak a nyolcadik helynél jutunk el Amerikába, hogy hová lett a világ! Közelebbről Chicagóban landolunk, ahol a ?Willis Tower? csupán 30 cm-rel előzi meg újszülött kínai vetélytársát, így 442,1 méterre emelkedik a felhők közé. Ez a felhőkarcoló már nem mai gyerek, hiszen 1972-74 között épült, de ha a tető fölé nyúló antennákat is beleszámolnánk, akkor magassága eléri az 527 métert is. Vagyis pontosan úgy érezhetnénk magunkat az antenna tetején egyensúlyozva, mintha a János-hegy legmagasabb pontján állnánk.1974-as befejezésekor a világ legmagasabb épületének számított. 1996-ban, a Kuala Lumpurban megépített Petronas Tower vette át ezt a címet, viszont az Egyesült Államokban továbbra is ez a legmagasabb felhőkarcoló.

A 108 szintes objektum 418 ezer m2-nyi összterülettel rendelkezik, és elsődleges funkciója iroda. A torony akkori árakon 160 millió dollárba került, és építéséhez 76 ezer tonna acélt használtak fel. A Sears főhadiszállásaként funkcionáló épületet gazdái 1992-ben adták el, mert Illinoisbe tették át a székhelyüket. A Willis Tower egyébként Amerika ikonikus épületei közé tartozik, ezt bizonyítja számos ?sztárszerepe? filmekben, regényekben és televíziós sorozatokban. 2009-ben kapta új nevét, azóta becézik Willis Towernek. Előtte a ?Sears Tower?-re hallgatott. Természetesen most is irodaházként működik.

 

7. 450 méter ? Zifeng Tower 

Egy újabb kínai résztvevő következik, nevezett Nanjing Greenland Financial Complex, amelyet később Zifeng Tower névre kereszteltek. A 2005-2010 között épült felhőkarcoló feje búbja eléri a 450 métert. Bár 381 méter fölött mintha antennában folytatódna, de talán egy antennánál kissé vastagabb, így aztán beleszámolták a magasságba azt a 70 méteres resztlit is. A 89 emeletes építmény vegyes funkcióval várja a kuncsaftokat, így van itt iroda, 500 szobás Intercontinental Hotel, kiskereskedelem, vendéglátóipari egység. A formavilág Nanjing gazdag történelmi örökségéből származik: a várost keresztező Jangce folyó, a zöld kertek és a sárkány szimbólumvilága alakította a terveket. A homlokzat egyes elemei elvileg a táncoló sárkányokra hajaznak, bár eléggé távolinak tűnik az asszociáció.

 

6. 452 méter ? Petronas Tower

Most jutunk csak el a 452 méteres legendás Petronas Towerhez Kuala Lumpurban. A kivitelezés ideje 1992-1998. A 88 emelet 341 ezer négyzetméteres alapterülettel rendelkezik. Alapvető funkciója irodaház. 1998 és 2003 között a világ legmagasabb épülete címet birtokolta, de aztán letaszították a trónról, és mint megfáradt felhőkarcoló egyre lejjebb csúszik a ranglétrán. Ahogy elnézzük az arab és kínai vetélytársakat, ez a helyezés ráadásul még nem a vég. Bár kicsit csalóka volt az első hely, hiszen beleszámították az antennát, így meg a Willis Tower magasabb lett volna, de mi ne süllyedjünk el a felhőkarcolók közötti hatalmi harcok mocsarában. A lényeg, hogy a címet 2004-ben a ?Taipei 101? vette át 508 méteres magasságával.

 

fotók: wikipedia

Az első 5 helyezettről itt olvashatunk.

+++

Az iroda.hu-csoport internetes felületein megjelenő saját cikkek másolásához, utánközléséhez a kiadó engedélye szükséges. A kiadó kizárólag a lead átvételéhez járul hozzá, mely után a cikk linkjét kérjük elhelyezni!