A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

Név:
Email cím:*
Szektor:*
 

A világ 10 legmagasabb felhőkarcolója! II.

Az ikonikus épületek listáját arab és kínai tornyok uralják, egyetlen nyugatiként egy chicagói legenda furakodott az ázsiai országok közé. Az első részben a 6-10. helyezettek méreteit és képét csodálhattuk meg, most jöjjön az első öt! Kitétel, hogy az antennák nem számítanak.

5. Nemzetközi Kereskedelmi Központ ? 484 méter

Hongkong a 5. helyen iratkozik fel a listára. A legendás városban 484 méterig jutott ez a felhőkarcoló, és 108 emeletet foglal magában. A 2010-ben átadott égimeszelőn közel 8 évig dolgoztak a kivitelezők, és itt is akad iroda-, kiskereskedelmi és hotelfunkció egyaránt. A leghíresebb irdabérlők jelenleg a Morgan Stanley, a Deutsche Bank és a Credit Suisse. Az ötcsillagos Ritz-Carlton Hotel a 102-118. emeleteken rendezkedett be. A 2800 m2-es elnöki lakosztály ára egy éjszakára 100 ezer hongkongi dollár. Egy leget a hongkongi óriás is tart: még pedig a világ legmagasabban fekvő úszómedencéjében a 118. emeleten csobbanhatunk. Az épület a hongkongi metró Kowloon állomása mellett található, közel az óceánhoz. 

 

 

 

4. Shanghai World Financial Center ? 492 méter

A negyedik helyezett is Kínában található, mégpedig annak üzleti központjában, a 13 milliós Sanghajban. A 492 méter magasra nyúló építmény szintén a legújabb generációk egyike, hiszen mindössze 4 éves múltra tekinthet vissza. A 101 emeletes, 377 ezer m2-nyi területtel rendelkező égimeszelő szintén kevert funkcióval üzemel: iroda, kiskereskedelem, hotel és konferenciaközpont. 5 emeletet foglalnak el az üzletek, 70 emeletnyi irodában görnyedhetnek a számítógép fölé a dolgozók, míg 14 emeletnyi területen hajthatják fejüket álomra a szállodai szolgáltatást igénybe vevő vendégek.

Az alapkövet még 1997-ben helyezték a föld alá, vagyis közel 11 évig épülgetett. A beruházó japán Mori csoport 2003-ban gondolt egy nagyot, és az eredetileg tervezett 460 méteres magasság helyett egészen 492 méterig nyomultak fel. 1997-ben még azt tervezték, hogy elkészültekor a világ legmagasabb épülete lesz. Akkori céljuk az volt, hogy a Kuala Lumpuri legendás Petronas Tornyokat felülmúlják, de mikor 2003-ban ismét nekirugaszkodtak, hogy az eredeti terveknél még magasabbra szárnyaljanak, akkor már a Taipei 101 névre hallgató felhőkarcoló elindult az 508 méteres magasság felé, és ezt már Sanghajban sem überelhették. A 2001-es WTC-tragédia után repülőgép-támadás ellen is bebiztosították, többek között két külső lift is épült.

 

 

 

3. Taipei 101 ? 508 méter

És akkor jöjjön a már említett Taipei 101, amellyel a kínai kistestvér borsot tört a big bratyó orra alá. A 2004-ben befejezett felhőkarcoló 508 méter magasságig nyúlik, és 101 emeleten főként irodák működnek, de persze a szokásos egyéb funkciók sem hiányoznak, így a kiskereskedelem és a konferenciaközpont. Sőt, még okulhat is a látogató az itt található könyvtárban, és ha megfájdul a feje, akkor jöhet az étterem, végül a fitnesz centerben a gyors fogyókúra. Szóval a napi életciklus kielégítve, kivéve a szállodai szolgáltatást. Ez az épület volt az első úttörő, amely átlépte a fél kilométeres magasságot. 2004-ben a Toshiba itt helyezte üzembe a világ két leggyorsabb liftjét is, hiszen egy perc alatt 1100 métert lenne képes megtenni, ha kifuthatná formáját.
 

2. Makkah Royal Clock Tower Hotel ? 601 méter

A Mekkában épült Makkah Royal Clock Tower Hotel 120 emeletes, és magassága eléri a 601 métert. A 2010-ben épült objektum hotelként funkcionál. A 2 milliárd dolláros költséggel 2004-ben kezdődött az építkezés, és ma az összterület eléri a 1,5 millió négyzetmétert, míg az alapterülete közel 35 ezer m2. Először 495 méteres magasságban gondolkodtak a megrendelők, a kivitelezés során aztán már az 591 métert céloztak meg, végül felkúszott az épület 601 méterig. A hotel megépítésének fő oka, hogy a muszlim populáció növekedése és az ipari fejlődés lehetővé tette, hogy egyre több hívő látogasson el minden évben Mekkába. Az ő elszállásolásukra egyre több hotel épül, egyik közülük ez a 6 toronyból álló csodaépület. A 120 emeleten simán elfér egy négyszintes pláza is, csakhogy ne szenvedjen hiányt az itt éjszakázó. A bevásárlóközpontban az arab világ legkülönbözőbb termékeit kínálják. Érdekesség, hogy a kivitelező a Saudi Binladen Group, amely furcsa asszociációra ad lehetőséget.

 

 

A szuperhotel építésével a Szaudi dinasztia a régi török birodalom emlékeinek is adott egy tockost, mert a hotel helyén eredetileg a 18. században épült Ajyad ottomán erőd állt, amelyet 2002-ben nemes egyszerűséggel leromboltak. A török kormányzat is hiába tiltakozott az erőd ledózerolása ellen, amely anno egész pofásnak tűnt. Kicsit a tálibos Buddha-szobor rombolására hajaz a dolog.

 

 

1. Burj Khalifa ? 828 méter

Íme a verseny nyertese! A dubai Burj Khalifa 2010-ben épült, és 828 méter magasságával jócskán lehagyta a többi versenyzőt, így aztán jó időbe telhet, míg valaki lehajrázza. A 163 emeletes, 517 ezer m2-nyi területtel rendelkező felhőkarcoló számos lakásnak, irodának, üzletnek ad helyet, és többek között itt üzemel az Armani Hotel is. A kivitelezés 2004-ben kezdődött, és 2009-ben fejeződött be, majd 2010 januárjában nyílt meg hivatalosan a felhőkarcoló. 2003-ban még a tervezők csak az 560 méter magas Melbourne Grollo Tower formációjában gondolkodtak, aztán még ugyanebben az évben gyökeresen megváltoztatták a terveket.

A projekt teljes költsége 1,5 milliárd USA-dollár volt. A válság persze nem tett jót a projektnek, és ekkor jól jött egy dúsgazdag emírszomszéd: Dubai segítségére ugyanis Abu Dhabi sietett. A nyitás után hatalmas bérleti díjakról regéltek, végül a válság a realitások talajára rántotta a felhőkarcoló árait, aminek következtében a nyitás után 10 hónappal már 40 %-kal estek az árak. A méregdrága lakásokárairól itt olvashat bővebben.  Még néhány adat, amely jól jelzi a gigaméreteket. Így naponta 946 ezer liter vizet használ el az óriástorony, amely 100 km-es csővezetéken áramlik át. A 24 ezer ablak összfelülete 120 ezer m2. Satöbbi satöbbi.

 

 


 A 6-10. helyezett felhőkarcolókról az első részben olvashatunk bővebben.

fotók: wikipédia

+++

Az iroda.hu-csoport internetes felületein megjelenő saját cikkek másolásához, utánközléséhez a kiadó engedélye szükséges. A kiadó kizárólag a lead átvételéhez járul hozzá, mely után a cikk linkjét kérjük elhelyezni!