A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom:*
Üzenete szövege:*

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

Név:
Email cím:*
Szektor:*
Az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom
 
   


A világ 10 legmagasabb épülete

Felhőkarcolók és adótornyok. Az emberi kéz legmagasabb alkotásai. Arabok és kínaiak uralják a mezőnyt. Az oroszok és amerikaiak azért még elférnek a spájzban.

10. Hongkongi Nemzetközi Kereskedelmi Központ ? 484 méter

A Nemzetközi Kereskedelmi Központ Hongkongban, a felhőkarcolók városában 484 méter magasságig jutott, és 108 emeletet foglal magában. A 2010-ben átadott égimeszelőn közel 8 évig dolgoztak a kivitelezők, és akad itt iroda-, kiskereskedelmi és hotelfunkció egyaránt. Az épület a hongkongi metró Kowloon állomása mellett található, közel az óceánhoz. Egyelőre túl nagy története nincs a két éves épületnek.

9. Sanghaji Nemzetközi Pénzügyi Központ ? 492 méter

A 13 milliós Sanghajban található 492 méter magasra nyúló építmény 4 éves múltra tekinthet vissza. A 101 emeletes, 377 ezer m2-nyi területtel rendelkező felhőkarcoló kevert funkcióval üzemel: iroda, kiskereskedelem, hotel és konferenciaközpont. 5 emeletet foglalnak el az üzletek, 70 emeletnyi irodában görnyedhetnek a számítógép fölé a dolgozók, míg 14 emeletnyi területen hajthatják fejüket álomra a szállodai szolgáltatást igénybe vevő vendégek. Az alapkövet még 1997-ben helyezték a föld alá, vagyis közel 11 évig épülgetett. 1997-ben még azt tervezték, hogy elkészülte után a világ legmagasabb épülete lesz. A 2001-es WTC-tragédia után repülőgép-támadás ellen is bebiztosították, többek között két külső lift is épült.

8. Taipei 101 ? 508 méter

A 2004-ben befejezett felhőkarcoló 508 méter magasságig nyúlik, és 101 emeleten főként irodák működnek, de persze a szokásos egyéb funkciók sem hiányoznak, így a kiskereskedelem és a konferenciaközpont. Sőt, még okulhat is a látogató az itt található könyvtárban, és ha megfájdul a feje, akkor jöhet az étterem, végül a fitnesz centerben a gyors fogyókúra. 2004-ben a Toshiba itt helyezte üzembe a világ két leggyorsabb liftjét is, hiszen egy perc alatt 1100 métert lenne képes megtenni, ha kifuthatná formáját.


7. Chicagói Willis Torony ? 527 méter

Chicagóban a korábban Sears Toronynak becézett felhőkarcoló 1972-74 között épült, és antennával együtt magassága eléri az 527 métert. Vagyis pontosan úgy érezhetnénk magunkat az antenna tetején egyensúlyozva, mintha a János-hegy legmagasabb pontján állnánk. A 108 szintes objektum 418 ezer m2-nyi összterülettel rendelkezik, és elsődleges funkciója iroda. A torony akkori árakon 160 millió dollárba került, és építéséhez 76 ezer tonna acélt használtak fel. A Sears főhadiszállásaként funkcionáló épületet gazdái 1992-ben adták el, mert Illinoisbe tették át a székhelyüket. A Willis Torony egyébként Amerika ikonikus épületei közé tartozik, ezt bizonyítja számos ?sztárszerepe? filmekben, regényekben és televíziós sorozatokban. 2009-ben kapta új nevét, azóta becézik Willis Towernek. Természetesen most is irodaházként működik.


6. Torontói CN Torony ? 553 méter

1973 és 1976 között készült el a kanadai Torontóban. A tornyot 1537 munkás heti öt napban, napi 24 órában építette meg 40 hónap alatt. A toronyban 4 kilátószint látogatható. 342 méteren a Glass Floor és az Outdoor Observation Deck. 351 m-es magasságban helyeztek el egy gömb alakú, forgó éttermet. Az itt étkező vendégekkel a padló 72 perc alatt körbefordul, hogy zavartalanul élvezhessék a város és az Ontario-tó látványát. A 447 méteres magasságban lévő Sky Podban pedig tiszta időben a látótávolság 160 km is lehet (a Niagara-vízesést is láthatjuk). A torony 6 db üvegfalú gyorslifttel van felszerelve, a kabinok 22 km/h sebességre gyorsulnak fel.

5. Moszkvai Osztankinói tévétorony ? 577 méter

Az eredetileg 540 méteres moszkvai rádió- és televíziótorony építése 1963-tól 1967-ig tartott, és akkoriban a világ második, Eurázsia legmagasabb épülete volt. 1974-ben szégyenszemre a lengyel Plock-i TV torony 646 méter magasságával megelőzte, ez azonban 1991-ben összeomlott. A 337 méteres magasságban található kilátóhoz a gyorsliftek alig egy perc alatt szállítják fel a látogatókat. Tiszta időben akár 80?100 km távolságra is ellátni. Jelenleg 15 televízió és 14 rádió állomás sugározza adását a toronyból. 2000-ben kábeltűz pusztított a torony felső részében. A felújítási munkálatok során 2003-ban egy új antennát helyeztek el a torony tetején. Így az épület teljes magassága 577 méterre növekedett.

4. Kanton Torony ? 600 méter

Guangzhou vagy történelmi nevén Kanton Kína harmadik legnagyobb városa 13 milliós lakosával, 120 kilométer távolságra Hongkongtól. Itt építették fel 2010-re a 600 méter magas tévé-és kilátótornyot, átadását a 2010-es Ázsia Játékokra időzítették. Egyelőre Kínában a legmagasabb épület. 2005-ben kezdték el építeni, és jelentős polémia alakult ki az építmény nevéről, végül szimplán a Kanton Torony mellett döntöttek. 488 méter magasságban van egy nyitott kilátó rész.


3. Makkah Royal Clock Tower Hotel ? 601 méter

A Mekkában épült Makkah Royal Clock Tower Hotel 120 emeletes, és magassága eléri a 601 métert. A 2012-ben átadott objektum hotelként funkcionál. A 2 milliárd dolláros költséggel 2004-ben kezdődött az építkezés, és ma az összterület eléri a 1,5 millió négyzetmétert, míg az alapterülete közel 35 ezer m2. Először 495 méteres magasságban gondolkodtak a megrendelők, a kivitelezés során aztán már az 591 métert céloztak meg, végül felkúszott az épület 601 méterig. A hotel megépítésének fő oka, hogy a muszlim populáció növekedése miatt egyre több hívő látogat el minden évben Mekkába. Az ő elszállásolásukra egyre több hotel épül, egyik közülük ez a 6 toronyból álló csodaépület. A 120 emeleten simán elfér egy négyszintes pláza is, csakhogy ne szenvedjen hiányt az itt éjszakázó. A bevásárlóközpontban az arab világ legkülönbözőbb termékeit kínálják. Érdekesség, hogy a kivitelező a Saudi Binladen Group. A komplexum több világrekordot is tart: a világ legmagasabb szállodája, a világ legmagasabb toronyórája, és a világ legnagyobb alapterületű épülete.

2. Tokió Sky Tree ? 634 méter

Az adótornyot 2012. február végén adtak át és májusban nyitottak meg a nagyközönség előtt Tokió Szumida nevű városrészében. 634 méteres magasságával a világ legmagasabb szabadon álló tornya is. Három és fél éves építkezés után elkészült alkotás egy szeizmikusan igen aktív területen fekszik, így sokkal nagyobb mérnöki kihívás volt a megépítése. A 440 millió dollárból épült adótorony a legmagasabb dubaji torony költségvetésének alig harmadából kijött. A Sky Tree-nek 30 emeletét foglalják el üzlethelyiségek és irodák, afelett a funkciója egy tévétoronyé: egész Tokiót és környékét ez a torony fedi le digitális tévé- és rádióadásokkal. Ezt a feladatot több mint ötven évig a Tokió Torony látta el, de 332 méteres magasságával elveszett a város felhőkarcolói között. A torony alapja szabályos háromszög alakú, az oldalai 68 méteresek. Ez az első néhány tucat emelet után kezd el kör formává átalakulni, és a torony nagyjából a felétől már szabályos henger.


1. Dubaji Burj Khalifa ? 828 méter

A világ legmagasabb objektuma a maga 828 méterével 2010-ben épült az egyesült arab emírségekbeli Dubajban. A 163 emeletes, 517 ezer m2-nyi területtel rendelkező felhőkarcoló számos lakásnak, irodának, üzletnek ad helyet, és többek között itt üzemel az Armani Hotel is. A kivitelezés 2004-ben kezdődött, és 2009-ben fejeződött be, majd 2010 januárjában nyílt meg hivatalosan a felhőkarcoló. 2003-ban még a tervezők csak az 560 méter magas Melbourne Grollo Tower formációjában gondolkodtak, aztán még ugyanebben az évben gyökeresen megváltoztatták a terveket. Az új, 2 km?-es belvárosi negyed építésére szánt 20 milliárd dollárból több mint 4 milliárd jutott az Adrian Smith által tervezett monumentális épületre.

forrás és képek: wikipédia