A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom:*
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom:*  

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

 
Név:
Email cím:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom  
 
   


Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy kéthetente hírlevelet küldjünk neked az iroda piac aktualitásairól, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy személyes adataidat a veled való kapcsolatfelvétel céljából kezeljük és továbbítsuk a blog újságírójának. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a hozzájárulásod visszavonásával egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Az amszterdami The Edge a világ legokosabb irodaháza

A világ legfenntarthatóbb irodaépülete az amszterdami The Edge irodaház, amely a BREEAM minősítő rendszerben kiemelkedő 98,4%-ot ért el. Az épületben számos smart megoldás szolgálja a dolgozók kényelmét, miközben belső terei is lenyűgözőek.

A Deloitte holland központjaként működő, 40 ezer m2-es amszterdami The Edge építtetésnek célja nem csak a fenntarthatóság, hanem egy olyan épület megvalósítása volt, amely valóban innovatív és inspiráló munkahely az alkalmazottak számára. Bár rengeteg üres iroda van Hollandiában, mégis új épületben gondolkodtak, mert a régebbi házak falai közé a jövő irodakultúráját nem lehet tökéletesen beilleszteni, ráadásul az energiahatékonyság sem érvényesülhetett volna ilyen hatékonyan.

A 15 emelet magasságú átrium és az ikonikus ferde üvegtető kívülről úgy tűnik, mintha egy gigantikus éket vágtak volna az épület tetejébe. Az üvegfelületek átengedik a napfényt a belső terekbe, miközben hangszigetelőként a közeli autópálya és a gyorsvasút zaját kiszűrik. A hatalmas átrium az épület gravitációs központja, ahol a természetes ventilláció során az elhasznált levegő távozik, és friss oxigén érkezik.

A Philips által speciálisan ide tervezett PoE (power ethernet) LED panelek biztosítják a szükséges fényt, a moduláris egységek mögött pedig helyet kapott az adattovábbításra szolgáló vezetékhálózat és hűtés-fűtés rendszer. A paneleket 28 ezer – mozgás-, fény-, hőmérséklet-, páratartalom- és infravörös érzékelő – szenzorral szerelték fel, amelyek a „digitális mennyezetet” alkotják, és úgy hálózzák be az épületet, mint az idegsejtek az agyat. A szenzorok a facility menedzserek számára értékes adatokat szolgáltatnak, mint például, hogy az épület egyes területeit mikor és hogyan veszik igénybe, hiszen ha egy adott zónát aznap nem használnak, akkor ott nem szükséges a takarítás. Hosszú távon pedig a nem használt zónákat akár be is zárhatják az energiatakarékosság érdekében.

Az épület fenntarthatóságát mi sem bizonyítja jobban, hogy több elektromos energiát termel, mint amennyit fogyaszt. Ezt a hatékonyságot több más mellett a gondosan megtervezett, a homlokzaton elhelyezett napelemekkel és geotermikus szivattyúk használatával érik el. Mindezek mellett helyett kapott 500 kerékpáros tároló és dedikált elektromos autó parkoló töltési lehetőséggel. Noha Amszterdam évek óta fejleszti és támogatja a zéró emissziós közlekedési eszközöket, irodaépületben ilyen méretű tárolókapacitást még nem építettek ki.

Az irodaházban maximálisan személyre szabott szolgáltatásokat kínálnak, hiszen a Mapiq olyan mobil applikációt fejlesztett az alkalmazottak számára, amely minden munkatársat a rendszerbe kapcsol már a reggeli ébredéskor. Megmutatja az aznapi menetrendet, a legoptimálisabb érkezési útvonalat, a mélygarázsban az aznapi parkolóhelyét, kijelöli, hogy mely lifteket használja, melyik tárgyalóban tudja a meetingeket lebonyolítani, beállítja a fényerőt és hőmérsékletet személyre szabottan,vagyis az applikáció az egész napjukon elkíséri a dolgozókat.

Ahogy mondani szokták, ez az applikáció a dolgozók útlevele a The Edge irodaházba. Mindennap jelzi azt a munkaállomást, amely a felhasználók preferenciáinak a legjobban megfelel, hiszen senkinek sincs dedikált ülése, miközben a dolgozók a környezetüket is befolyásolhatják, hiszen kontrollálhatják a fényviszonyokat és a klímát maguk körül. Ha a munkatársak belépnek a kávézóba, akkor a kávégép felismerve őket már előre felkínálja számukra a megszokott terméket. Erik Ubels, a Deloitte informatikai igazgatója szerint ez a beruházás kevesebb mint 10 éven belül megtérülhet, miközben – ahogy a fejlesztő nevezi „az irodaterek Uberét” – a kijelzőkön és az applikáción keresztül tájékoztatja a munkatársakat aktuális energiafogyasztásukról, napi aktivitásukról, egyszóval csökkenti az ökológiai lábnyomukat és aktív életre biztatja őket.

„Mindez persze önmagában kevés lenne, ha a cég vezetése az alkalmazottakat nem vonta volna be a teljes folyamatba. Az épület tervezésekor elsődleges szempont volt a valós igények meghatározása és a munkafolyamatokat támogató funkciók pontos meghatározása nélkülözve minden sallangot. Ennek eredményeként a megszokottól eltérő munkamódszer, az un. The New Ways of Working koncepció került implementálásra, melynek alapja a technológia adta lehetőségek és az információáramlás egészséges mixe. A közel 2500 munkatársra összesen 1000 darab állítható magasságú munkaasztal jut és további 3500 ülőhely különböző funkciókban vegyítve, mint például a tárgyalók, az étkezők, a különböző kollaborációs terek, a teraszok és a társalgók” – magyarázza Horváth Dávid, a Colliers International Workplace Designere.

„Az új munkamódszernek és a már ismert Hot Desk és Activity Based Workplace berendezési sémáknak köszönhetően megnövekedett a munkatársak közötti kollaboráció, ösztönzőleg hatott az ad hoc kölcsönhatásokra és információcserére, megtörve a merev gondolkodást, melyet a helyhez kötöttség okoz. Mindezek összessége hozzájárul az egyéni teljesítmény és a vállalati hatékonyság növeléshez, miközben a teret agilis módon használja” – teszi hozzá Horváth Dávid.

Bár az épület számos okos megoldással büszkélkedhet, a személyes adatokhoz, mindennapos szokásokhoz, a dolgozók hollétéről, találkozásairól szóló információkhoz nem férhet hozzá a vezetőség. Mindezek tudatában a Deloitte munkatársai hiszik, hogy egy ilyen épület és a hozzá tartozó rendszerek hűen tükrözi a cég márkáját és jövőbe vetett tudatosságát, miközben ők maguk is a brand részeseivé válnak.

Megjelent az Ingatlan Évkönyv 2016 kiadványban. Az ingatlanevkonyv.hu oldalon ingyenesen megrendelhető.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.