A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

Név:
Email cím:*
Szektor:*
 

Befagyott alpiacok, forrósodó ügynökségi piac

Rendet vágnának a sorok között a budapesti irodapiacon meghatározó szerepet játszó hazai és nemzetközi ingatlanügynökségek. Az elmúlt két évtizedben ugyanis annyit változtak a körülmények, hogy újradefiniálás és egyértelmű adatállomány nélkül nem lehetséges az objektív tájékoztatás és tájékozódás. Márpedig a ?királyok?, vagyis a vevők (bérlők és bérlőjelöltek) éppen ezt hiányolják.
Ebből a rendből azonban még nem sok látszik, noha vannak kísérletek. A felhasználók, vagyis az irodát keresők, irodát eladni kívánók vagy csak albérletre vágyók jobban teszik, ha mindkét ügynökségi csoportosulás a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fóruma, BIEF (tagok: CBRE, Cushman&Wakefield, DTZ, GVA Robertson, Jones Lang LaSalle, King Sturge), valamint a Real Estate Research Association, RERA (tagok: Colliers International, EHL, Eston International) által kiadott elemzéseket összevetik, jól megrázzák ? majd felteszik kérdéseiket.


Például azt, hogy milyen alapon számítják be ezt vagy azt az épületet egy-egy alpiacba, esetleg mikor kerülhet ki onnan egy-egy épület. A RERA műszaki hiányosságok miatt 75 ezer négyzetmétert kivett a teljes állományból, a BIEF is leminősített néhány épületet, illetve finomítottak a besorolásokon, ezzel jobban érzékelhető a derékhadon belüli különbség, de ezek még mindig inkább csak műszaki paraméterek.

Mivel az irodaválasztás általában nem egy, hanem inkább 3-5 évre vagy még többre szól, nem mindegy, hogy milyen érvekkel bírja rá az ügynökség az adott bérlőt egy-egy alpiacra való beköltözésre vagy a helyben maradásra. Fontos lehet, hogy az adott környék perspektivikusan hogyan fejlődik, javul-e a megközelíthetőség, több szolgáltatás lesz-e például, épül-e bevásárlóközpont vagy szabadidős létesítmény a környéken, odaköltözik-e más, nagyobb cég vagy pont ellenkezőleg, elvándorolnak onnan a bérlők.

Négy fontos különbség feltétlenül van a két csoportosulás között. A BIEF 10 éves, a RERA majdnem egy, előbbiben hat, utóbbiban három cég együttműködése zajlik. A BIEF-tagok jóval nagyobb szeletet fednek le a piacon, de vannak megbízások, amelyeknél RERA-tagokkal közösen dolgoznak. Az alpiacok meghatározásánál is van eltérés. A belvárosi (CBD) és a Váci úti alpiacot leszámítva Pestet másképp értelmezik. E mellett a RERA egy új koncepcióval gyűjti az adatokat, a tulajdonosok interneten keresztül jelzik a változásokat, mely egy érdekes innováció és sikeres lehet.

Miért nem folytatják a főútmenti logikát, mint a Váci út esetében?: lassacskán az Üllői út mentén is felnő egy irodaház-lánc, vagy vehetnénk a rohamosan fejlődő (Árpád híd és a Lágymányosi híd közötti) Hungária gyűrűt, amelyik a RERA-felosztás szerint két külön alpiacon jelenik meg, a BIEF-nézet szerint pedig belemegy a nagy ?nem-központi? pesti kalapba.  

A cikk az Iroda Évkönyv 4. évfolyamában található. Amennyiben szívesen olvasná évkönyvünk további cikkeit, tekintse meg az online változatot.

+ + +

Az iroda.hu-csoport internetes felületein megjelenő saját cikkek a kiadó szellemi tulajdonát képezik. Másolásukhoz, utánközlésükhez a kiadó engedélye szükséges. A kiadó saját tartalmak esetében, csak és kizárólag a lead átvételéhez járul hozzá, mely után a cikk linkjét kérjük elhelyezni!