A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom:*
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom:*  

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

 
Név:
Email cím:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom  
 
   


Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy kéthetente hírlevelet küldjünk neked az iroda piac aktualitásairól, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Balogh László
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy személyes adataidat a veled való kapcsolatfelvétel céljából kezeljük és továbbítsuk a blog újságírójának. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a hozzájárulásod visszavonásával egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Balogh László
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Budapest legszebb irodaházai

A lista nyilvánvalóan abszolút szubjektív, hiszen ízlések és pofonok. Ráadásul annyiféle épület található a fővárosban, hogy egy cikkbe bele sem férne. Így most inkább a válogatásra helyeztük a hangsúlyt: ebből egy kicsit, meg abból is egy kicsit. Történelmi épületek, 90-es évek és az új évezred épületei. De lesznek még listák!

Eiffel Palace

Az Eiffel Palace a Nyugati tér egyik meghatározó sarkán helyezkedik el a régi Skála Metróval szemben. Az épület története 1893-94-ban kezdődött, amikor Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei szerint elkészült a Pesti Hírlap szerkesztősége, kiadóhivatala és nyomdája. Az ingatlan ékkövének számító sarokkupola Budapest ostroma során (1944-1945) megsemmisült, a homlokzat nagy része és a negyedik emelet pedig súlyosan megsérült. A Kádár-rendszerben évekig, évtizedekig gazdátlanul állt az elhanyagolt állapotában is impozáns épület, amelynek története 2013-ban szerencsés fordulatot vett. A Horizon Development beruházása során a homlokzat visszanyerte – a sarokkupola kivételével – eredeti arculatát. Belső szerkezete és felépítése vadonatúj tervek alapján lett kialakítva Gelesz András Ybl-díjas építésztervező elképzelései alapján, a kivitelezési munkákat pedig a DVM group irányította. A mintegy 14 ezer bérbeadható térrel rendelkező Eiffel Palace az első olyan irodafejlesztés Közép-Kelet Európában, amely mind a BREEAM, mind a LEED minősítési rendszer kritériumainak megfelel.

 

Párisi Nagyáruház

A Párisi Nagyáruház Petschacher Gusztáv tervei szerint épült 1882-ben az Andrássy úton: a Janus-arcú ingatlan homlokzata szecessziós, míg a Paulay Ede utca felé néző rész neoreneszánsz jegyeket visel. A Lotz Károly freskóival díszített nagyterem a bálok helyszínéül szolgált, és ma is ez a hatalmas helyiség az épület ékköve. Az eredetileg a Terézvárosi Casino számára készült palota első átalakítását 1909-ben kezdték el, miután Goldberger Sámuel megvásárolta az épületet, hogy francia mintára a kor legmodernebb áruházát alakítsa ki benne. Ez volt az ország első modern áruháza, az átriumos elrendezésű, egylégterű épület különlegessége az ötemeletnyi magas, fedett üvegudvar és az üvegfalú, tükrös felvonók voltak. A háborúban az épület szerencsére nem sérült meg, 1958-ban pedig – immár Divatcsarnok néven – újra megnyitották. 1967-ben műemléki védettséget kapott, 2005-ben pedig az ORCO Property Group vásárolta meg az államtól és újította fel 2007-2009 között. Az épület vegyes funkciójú, hiszen 2009-től könyvesház működik a földszinten és az első emeleten, míg a felsőbb szinteken loftos stílusú irodákat alakítottak ki.

 

ING-székház

Az ING-székház Budapest meghatározó kortárs építészeti alkotásainak egyike, vagyis a roppant kevés számú 21. századi ikonikus épületek mintapéldánya. A Dózsa György úton található ingatlant Erick van Egeraat tervezte kortárs modernista stílusban az ING befektetési bank megbízásából. A 2004-ben átadott, hármas tagolású monolit vasbeton vázas épület kifelé dőlő, homorú és töredezett homlokzata arányaiban és kialakításában a környező villákra reflektál, azok arányaihoz, megjelenéséhez alkalmazkodik. A három egységet a rajtuk végigfutó világító acélszalagok fogják össze. A bankszékház tervezője 2006-ban Budapestért-díjat kapott.

 

Officium Irodaház

A Pasaréten található közel 17 ezer négyzetméteres Officium Irodaház a maga nemében különleges épület, hiszen  a régit az újjal olyan szinten ötvözte, hogy Európa legjobb belsőépítészeti megoldása lett az International Property Awards-on 2011-ben. A szép, téglaarchitektúrás Hadapród Iskola épülete 1897-ben került átadásra, és folyamatosan laktanya célokra hasznosították évtizedeken át. Az Akadémia Park Kft. 2009-ben szerezte meg a 12,6 hektáros ingatlant, és a komplex beruházási terv első ütemében, 2011-ben Lukács István, Vikár András DLA és Gál Árpád építészek tervei alapján felső kategóriás, Breeam Excellent minősítésű zöld irodaházként született újjá a komplexum. A bővítés izgalmas kontrasztot képez a régi szárnyakkal: az eredeti épületet a lehető legteljesebb mértékben az eredeti szépségének megfelelően állították helyre, miközben két új szárnnyal egészítették ki úgy, hogy az eredeti elrendezést a mai igényekhez igazodó alaprajzzá formálták.

 

Dorottya Udvar

A Dorottya Udvar a Bocskai úton, a Budaörsi út és az M1-M7 autópályák közvetlen közelében található lofthangulatú ingatlan. Az 1911-ben elkészült épületkomplexum eredetileg az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregének egyenruhagyára, majd cipőgyár (Titánia néven az ország legnagyobb cipőgyára) volt, később textilüzem, legutóbb pedig Caola-raktárként használták. 2002-ben aztán irodaházzá építették át, ahol több mint 28 ezer négyzetméternyi teret alakítottak ki. Az AP Sundance angol befektető cég kívánságára a hatalmas kémény is megmaradt, amelyet igényes parkkal vettek körbe. Az épület 2002-ben elnyerte a „Legjobb irodaház Budapesten” díjat és 2003-ban az elsők között szerepelt a „Prix d’excellence - A világ legjobb irodaháza” pályázaton.

 

Capital Square

A Capital Square a Váci út és a Dózsa György út sarkán helyezkedik el, a Finta és Társai Építész Stúdió tervei alapján 2009 első felében készült el. Az irodaház tömegében és elhelyezkedésében is a városképet meghatározó épület: az utcai homlokzata ennek megfelelően kerámia burkolatot és különleges tetőzetet kapott. Az ingatlan tervezésekor arra is ügyeltek, hogy a telken sok zöld, parkos területet alakítsanak ki. A dísztavas, szökőkutas ligeteket az épület előtti piazettára, illetve az U alakú belső udvarokba és átjárókba telepítették. A többfunkciós földszinti helyiségek egy lenyűgöző, háromszintű előcsarnokon keresztül közelíthetők meg.

 

Fotex Plaza

A Fotex Plaza azért foglal el különleges státuszt a budapesti irodaházak mezőnyében a MOM Park sarkán, a Gesztenyés kert vonzáskörzetében, mert impozáns tömbje egy igazi manhattani felhőkarcolóra emlékeztet, legalábbis gyermekkiadásban. Büszke tömbje már-már birodalmi öntudattal emelkedik a magasba, mintha egy igazi amerikai nagyvállalat székhelye volna. Amúgy az épület még a rendszerváltás hajnalán, a hőskorszakban, vagyis 1993-ban épült, így az első „kapitalista” kereskedelmi ingatlanok egyike, amely még ma is meglepően modern homlokzata révén uralja a környezetét.

 

Átrium Park

A 31 ezer m2-nyi bérbeadható területtel rendelkező – 2008-ban átadott – Átrium Park szintén a Váci úti irodafolyosón kapott helyet, és megjelenését, méreteit, műszaki megoldásait és szolgáltatásbeli sokszínűségét tekintve is a budapesti irodapiac egyik egyedülálló fejlesztése. A Wing Zrt. tulajdonában lévő irodaház legfőbb erénye az emberközpontú környezet. A belső kert és vízfelületei, az árkádsorok és a hangulatos sétányok a Váci út egyik legnagyobb zöld parkját alkotják. Az épületegyüttes öt nagyobb épületszárnyból áll, amelyekben a nyolc recepció mindegyike egyedi belsőépítészeti koncepció alapján készült el. A Váci úti – épületmagasságú – monumentális üvegfal miatt a belső kert zöldszigetként hat. Város a városban önálló belső terekkel, parkkal, kávézóval, üzletekkel, vízi architektúrával.

 

Bank Center

A Bank Center terveit szintén Finta József készítette a kanadai Olimpya és York ingatlanfejlesztő felkérésére. A négy, egyenként tízemeletes toronyépületben összesen 32 ezer négyzetméternyi prémiumkategóriás iroda- és üzlethelyiség található. Az 1995-ben Budapest üzleti központjában megépült egyedi megjelenésű irodaház modern és méltó szomszédja a Magyar Nemzeti Bank és a régi Tőzsdepalota épületeinek. Egyébként ennek az épületnek is – akárcsak a Fotex Plazanak – van egyfajta „globális” öntudata, már ami a megjelenést és a kicsattanó erőt illeti. És még 2014-ben is meglehetősen izgalmasnak tűnik az épülettömb.

 

Deák Palota

A Fashion Streeten – a Kempinski és Le Meridien szállodák szomszédságában – található 19003-ban épült irodaház immár jóval túlhaladta a 100 esztendőt is.  2003-2004-ben a palota korhű felújításakor – Erick van Egeraat, Z. Halmágyi Judit, Király Zoltán tervei alapján – a beruházó ügyelt a finom részletekre is, amit bizonyít a gazdagon díszített homlokzat és a faragott balusztrádos lépcsőház is. Az 5300 m2 bérbeadható területtel rendelkező  neobarokk épületet belül gondosan helyreállították, a teljesen elpusztított homlokzatot pedig korabeli fényképek alapján építették újjá. A bővítés a felső szinteken főleg víztiszta üvegből valósult meg, egyrészt a nyitott jelleg maximalizálására, másrészt az üvegezett átriumi tükröződés végtelenítésére. A megvalósítás során a középkori városfal egy darabját is megtalálták a pinceszinten, így az épület három különböző korszak – középkori, századfordulós és 21. századi – atmoszférája és stílusa áll izgalmas kölcsönhatásban egymással.

 

Képek: irodaház-honlapok, MTI, wikipédia, egykor.hu