A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom:*
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom:*  

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

 
Név:
Email cím:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom  
 
   


Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy kéthetente hírlevelet küldjünk neked az iroda piac aktualitásairól, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy személyes adataidat a veled való kapcsolatfelvétel céljából kezeljük és továbbítsuk a blog újságírójának. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a hozzájárulásod visszavonásával egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Csodaváros születik a lerobbant ipari övezetben

A Hammarby negyed egy új ökováros Stockholm szívében, ahol a lakók az összes energiaszükségletük 50 %-át maguk állítják elő. A dokkok és raktárak helyén ma óvodások futkároznak.

Svédország már az 1973-as olajválság idején rájött, hogy a fosszilis energia mértéktelen fogyasztása rossz véget sejtet. Mi akkoriban még nagy testvéri csókokat dobáltunk a Szovjetuniónak, és a fillérekért idehozott szibériai gáz bűvöletében éltünk. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, és most a csipkerózsika-álomból gyorsan kell ébredni. De vissza Svédországhoz. Stockholmban van egy Hammarby Sjöstad nevű negyed, amely a Hammarby Sjö tó partján hatalmas ipari övezetként működött raktárakkal, dokkokkal. A 34 hektáros, átlagban 4 és fél méter mély tó Stockholm belvárosát választotta el a főváros déli területeitől, a kikötőhöz vasútvonal is vezetett anno.

A kilencvenes évek elején a svédek elhatározták, hogy itt csinálják meg mintaprojektjüket, vagyis hogyan kell egy lerobbant negyedet revitalizálni, fenntarthatóvá tenni, megtölteni élettel. Gyakorlatilag egy ökovárost akartak megépíteni. Arra kíváncsiak, hogy az ugyanebben az időben máshol hagyományos szemlélettel épült házak környezetterhelése mennyivel lesz nagyobb mint Hammarby-ban. Ez számunkra is roppant érdekes, hiszen Budapest közel 13 %-a ipari terület, nagy része lerobbanva várja sorsa jobbra fordulását.

A projekt annyira sikeres lett, hogy immár az egész világon csak úgy ismerik: a ?Hammarby modell.? Nem csak az angol ipari övezetekből, városokból özönlenek a szakemberek, hanem Thaiföldről is már vagy 30 polgármester érkezett tanulmányútra. Sőt, Kínában a Hammarby mintájára egy ökoprojekt megvalósításán dolgoznak. Ráadásul még kész sincs a csoda, hiszen befejezését 2018-ra ígérik, amikor 11 ezer lakás lesz majd a negyedben megközelítőleg 25 ezer lakóval és 10 ezer munkahellyel. Mindenesetre az élhetőséget bizonyítja, hogy a lakók 10 %-a 5 év alatti kisgyerek.

Az ökováros lakóépületei készházak, előre gyártott elemekből összeállított apartmanok. A tervezők célja az volt, hogy lakásonként átlagosan feleannyi energiát fogyasszanak a lakók, mint máshol. Vagyis a mindennapi élet során keletkezett melléktermékeket megpróbálják minimalizálni, valamint azokat újrahasznosítani. Így 40 %-kal kisebb környezetterhelésre, 25 %-kal kevesebb vízfogyasztásra számítanak. További előnyök: automatikus hulladékgyűjtő rendszerek, napenergiából előállított melegvíz, hulladékból előállított elektromos áram és központi fűtés, biogáz a szennyvízből és a háztartási hulladékból, zöldtetők és még számos öko-megoldás. Az összes energiaszükséglet 50 %-át akarják a lakók saját maguk megtermelni. Az biztos, hogy Stockholm tavaiban és csatornáiban ismét lehet fürödni, és akár a belvárosban is horgászhatunk, mert van hal.

+++

Az iroda.hu-csoport internetes felületein megjelenő saját cikkek a kiadó szellemi tulajdonát képezik. Másolásukhoz, utánközlésükhez a kiadó engedélye szükséges. A kiadó saját tartalmak esetében, csak és kizárólag a lead átvételéhez járul hozzá, mely után a cikk linkjét kérjük elhelyezni!