A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom:*
Üzenete szövege:*

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

Név:
Email cím:*
Szektor:*
Az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom
 
   


Egy csodaraktár, ahol fenn a magasban lebegnek az irodák

Az RDM rotterdami hajógyárából egy szenzációs innovációs központot alakítottak ki, ahol az egyes terek a magasban függenek, mintha kibabráltak volna a gravitációval.

Rotterdam kikötőnegyedében egy új oktatási és innovációs központot alakítottak ki a régi hajógyárban, az újragondolt terek nagyszerű helyszínei lehetnek az oktatási és kutatótevékenységnek, valamint közép- és kisvállalkozások is irodát bérelhetnek itt. Az új campus kialakítására vegyesvállalatot alakított a rotterdami kikötői hatóság, az Albeda College és a Rotterdam Egyetem. A helyszín a belvárosból egy gyorskomppal könnyedén megközelíthető. Az alapvető cél az volt, hogy a diákok és a vállalkozások a nagy nyitott térben együttműködve új típusú gazdasági tevékenységekre, fenntartható és innovatív megoldásokra fókuszáljanak.

Számos raktárirodát, átalakított indusztriális teret, illetve loftépületet bemutattunk már, de ez a metamorfózison átesett csarnok egyértelműen veri a mezőnyt. A tervezés és a belsőépítészeti kialakítás a Groosman Partners munkáját dicséri. A hatalmas – mintegy 23 ezer m2-nyi – térben egy gigantikus állványzat jelzi az épület eredeti funkcióját. Az acélszerkezet szinte úgy kúszik felfelé, mintha gótikus katedrálisok pillérsorait testesítenék meg. Úgy látszik, a fém istene nem hagyta el ezt a funkcióváltáson átesett pazar gyárbelsőt. Hollandiában amúgy is egymást érik a koraközépkori templomóriások, amelyek ma már üresen konganak, csupán a turisták fürkészik a szakrális belső tereket.

A hatalmas földszinti tér egyhangúságát a festett tartóoszlopok és az emeletekre futó lépcsősorok oldják, ha viszont felfelé tekintünk, akkor az emeleti galériákon elhelyezett irodaterek szinte függenek a levegőben, mintha Tarzan fák tetejére szerkesztett bungalóját adaptálták volna jóval nagyobb volumenben. A fejünk fölött lebegő irodák alsó határoló felületén pedig a rotterdami kikötő nagy felbontású fotója jelenik meg. Ezzel valójában magát a várost helyezték el a gyárban, így forrasztva egységbe a csarnokot és a települést.

A csarnok hasznos tereit tehát a mintegy 8 méter magasba helyezett emelet növeli meg, amelynek alapterülete közel 1000 négyzetméter. Az egyes irodákat függőfolyosók kötik össze, kicsit olyan, mintha egy pesti bérház gangjait egy gyárcsarnokba helyezték volna át. Ez a különleges struktúra meglehetősen rugalmas, hiszen a felhasználási lehetőségei széleskörűek, a mobilszerkezet szabadon variálható, sőt, ha úgy adódik, akkor le is szerelhető. A földszinti terület pedig termelő tevékenységre vagy különféle események megtartására is kiválóan alkalmas.


 


 


 


 


 


 


 


 

 

 

 

 

Fotók: Theo Peekstok