A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom:*
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom:*  

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

 
Név:
Email cím:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom  
 
   


Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy kéthetente hírlevelet küldjünk neked az iroda piac aktualitásairól, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy személyes adataidat a veled való kapcsolatfelvétel céljából kezeljük és továbbítsuk a blog újságírójának. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a hozzájárulásod visszavonásával egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Egyre többen vágynak prémium irodákba

Élénkült a kereslet az irodaházak iránt: idén áprilisban és májusban 60 százalékra nőtt az A vagy B kategóriás irodaházak iránti kereslet az egy évvel korábbi 54 százalékról. A lakásirodák iránti érdeklődés pedig 18 százalékra csökkent a korábbi 24 százalékról. Kedvező a környezet az irodafejlesztők számára, akik egyre környezetbarátabb épületeket hoznak létre az alacsonyabb fenntartási költségek érdekében. Felfutóban van a co-working irodák piaca, amely a kis cégek számára is prémium kategóriát biztosít, olvasható az iroda.hu elemzésében.

Élénkebbé vált a magyar, azon belül is elsősorban a budapesti irodapiac: idén áprilisban és májusban az irodát keresők több mint 60 százaléka A vagy B kategóriás irodaházban keresett irodát, szemben az egy évvel korábbi 54 százalékos aránnyal.  Ezzel párhuzamosan a lakásban és házban kialakított irodák iránti kereslet 18 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 24 százalékról - derül ki az ingatlan.com csoporthoz tartozó iroda.hu legfrissebb elemzéséből.

Az albérletboom beköszönt az irodapiacra

Kalmár Zoltán, az ingatlan.com értékesítési vezetője közölte: “A lakásirodák súlyának csökkenésében szerepet játszik az albérletpiaci boom. Havonta ugyanis négyzetméterenként átlagosan 2700 forintért lehet irodaként házat vagy lakást bérelni, ez pedig meghaladja az irodaházakban elérhető átlagos árszintet. Ugyanakkor a családi házakban és lakásokban kialakított irodák átlagos alapterülete lényegesen kisebb. Egy irodaházban még egy 400 négyzetméteres bérlemény is kicsinek számít, viszont a bérelt házak és lakások alapterülete ritkán haladja meg a 100 négyzetmétert.“

Az áprilisi és májusi adatokból látszik, hogy a lakásirodák jelentősége mérséklődik, a vállalkozások egyre inkább a céges működésnek megfelelő irodaházi szolgáltatásokat keresik. A kereslet élénkülése miatt egyre több irodaház épül részben a gazdasági növekedés és a vállalati szféra egyre jobb teljesítménye miatt. 

Az iroda.hu adatai szerint az idén áprilisban és májusban a prémium minőségű budapesti irodaházakban négyzetméterenként nettó 12-15 euró volt az átlagos havi bérleti díj, ami az üzemeltetési díjjal együtt akár 20-25 euróra emelkedhet. A B kategóriás irodákban az átlagos bérleti díj négyzetméterenként 8 euró körül volt idén áprilisban. Összességében egy év alatt 3-4 százalékkal nőttek az irodabérleti díjak.

 Lendületben a co-working

Az élénkülő irodapiacon belül egyre népszerűbbek az úgynevezett co-working irodák, amelyek néhány fős cégek számára biztosítanak prémium irodákat. A co-working irodák rugalmasak, munkaállomásokat lehet bérelni rövid vagy hosszú távra, igény szerint tárgyalókat is lehet használni. “Az árak nagyon eltérőek lehetnek az irodaház által nyújtott szolgáltatásoktól és elhelyezkedéstől függően. Az iroda.hu adatai alapján egy munkaállomás havi bérleti díja 40-50 eurónál kezdődik, és akár 250 euróig is felmehet” - mondta Kalmár Zoltán, aki szerint a kisebb vállalkozások számára a co-working irodák jelentik majd a megoldást a jövőben.

Bővülés minden fronton

Az iroda.hu előrejelzéséből pedig az is kiderül, hogy fokozódik az igény a prémium kategóriájú irodák iránt, erre pedig már a fejlesztők is reagáltak, azaz a kínálat szélesebb lesz. A piaci bővülésre már több fejlesztő is készült: tavaly több irodaház-fejlesztési projekt is elindult. Jellemzően a fővárosban, azon belül is a Váci úti irodafolyosón, de több nagy fejlesztés is folyamatban van Dél és Észak-Budán, illetve a pesti oldalon, a Hungária körút mellett. A folyamatban lévő irodafejlesztések többségénél nagy hangsúlyt kapott a fenntarthatóság. Kalmár Zoltán azt is elmondta, hogy a környezetbarát irodaházakban alacsonyabbak a fenntartási és üzemeltetési költségek, ezáltal a kereslet is leginkább ezekre irányul. 

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.