A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

Név:
Email cím:*
Szektor:*
 

Emelkedett a befektetési alapok vagyona decemberben

A befektetési alapok összvagyona 117 milliárd forinttal, 2,1 százalékkal emelkedett tavaly decemberben - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

A szervezet tagjai 2016 végén 5804 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, a vagyon egy év alatt mindössze 1,4 százalékkal nőtt. Decemberben a tőkeáramlások eredője 60 milliárdos pozitívumot mutat. A Bamosz összeállítása szerint az elmúlt hónapban az ingatlanalapoknál volt kiugróan magas a tőkebeáramlás, de a pénzpiaci, a vegyes és a tőkevédett alapok kivételével mindent kerestek a befektetők. 

A pénzpiaci alapok vagyona 1,8 százalékkal, 966,5 milliárd forintra csökkent decemberben. A kategórián belül a legnagyobb tőkekivonás a hazai likviditási alapoknál történt, meghaladta a 15 milliárd forintot. A pénzpiaci alapoknál éves szinten 26,1 százalékos volt a csökkenés. 

A kötvényalapokba mintegy 6,6 milliárdnyi tőkét invesztáltak a befektetők, ezen belül a rövid futamidejű kötvényekbe csaknem 5 milliárdnyi tőke érkezett. A kötvényalapok összvagyona a hozamok és a tőkeáramlások révén 1 százalékkal, 1355 milliárd forintra emelkedett decemberben. Tavaly az egész évben a kötvényalapokban kezelt vagyon 3 százalékkal nőtt. 

A vegyes alapokból 4,5 milliárd forintnyi tőke áramlott ki az elmúlt hónapban, a kategória vagyona 0,5 százalékkal, 760,6 milliárd forintra nőtt, 2016 egészében azonban 2,5 százalékkal csökkent a vegyes alapokban kezelt vagyon. A részvényalapokba 2,2 milliárdnyi tőke érkezett az év utolsó hónapjában, a hozamokkal együtt a részvényalapok vagyona 5,2 százalékkal, 288 milliárd forintra emelkedett. A tavalyi évben a részvényalapok 7,3 százalékkal nőttek. 

A tőkevédett alapokból 5 milliárdnyi tőke távozott, így a vagyon 4,1 százalékkal, 323,6 milliárd forintra csökkent. Ebben a kategóriában éves szinten 28,1 százalékkal mérséklődött a vagyontömeg. Az abszolút hozamú alapokba 7,6 milliárdnyi friss tőke érkezett és a hozamok is jól alakultak, így a vagyon decemberben 4,4 százalékkal több lett, elérte a 827 milliárd forintot. Az abszolút hozamú alapoknál 2016-ban 12,4 százalékos volt a növekedés.

A származtatott alapok vagyona decemberben 7,3 százalékkal, 169 milliárd forintra emelkedett. A kategória növekedése év eleje óta csaknem elérte a 132 százalékot, ezzel az év legjobban keresett terméke lett az alapok között. A kategória részesedése az alapok vagyonában azonban még így is csak 2,9 százalék. 

Az ingatlanalapokba 57,5 milliárd forint friss tőke érkezett decemberben, a hozamok is növelték a vagyont, amely így 8,1 százalékkal, 787,8 milliárd forintra nőtt. Tavaly ebben a kategóriában 41,7 százalékos volt a növekedés. Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok vagyona az elmúlt hónapban 2,5 százalékkal, 249,5 milliárd forintra emelkedett. Éves szinten a kategória vagyona 51,8 százalékkal nőtt.