A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom:*
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom:*  

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

 
Név:
Email cím:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom  
 
   


Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy kéthetente hírlevelet küldjünk neked az iroda piac aktualitásairól, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy személyes adataidat a veled való kapcsolatfelvétel céljából kezeljük és továbbítsuk a blog újságírójának. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a hozzájárulásod visszavonásával egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Erős évkezdés Európában

Kezd visszatérni az erő az európai befektetési piacokba, 2008 óta nem látott magas tranzakciós volumennel zárult 2014 első negyedéve. Összesen 32,2 milliárd euró értékben cserélt ingatlan gazdát, amely az európai piacokba vetett bizalom erősödését jelzi.

A legerősebb szereplők továbbra is a brit és német ingatlanbefektetési piacok. Az Egyesült Királyságban 11,2 milliárd, Németországban 9,4 milliárd, Franciaországban 3,8 milliárd euró értékben vettek ingatlanokat. Magas a kontinensen kívülről érkező befektetési aktivitás Franciaországban. Régiós szinten a teljes negyedéves befektetési volumen 44%-át ilyen befektetői körnek köszönhetjük, akik nagymértékben a lengyel piacon aktívak. Azonos arányban képviseltetik magukat az európai befektetők, akik 2014 első negyedévében 486 millió euró értékben vásároltak.

A DTZ nemzetközi Fair Value Index (FVI) elemzése azt vizsgálja, hogy mennyire vonzóak a különböző kereskedelmi ingatlanpiacok, mekkora az elérhető becsült hozamszint. A legfrissebb elemzés szerint az index értéke 74, amely minimális emelkedést mutat a 72-vel zárult 2013-as évhez viszonyítva. Az index sávjain a 100-as érték azt mutatja, hogy minden piac alulárazott, míg a 0 a teljes európai piac túlárazottságát tükrözi. Az index mértékéhez szabottan fagyostól,a  forró kategóriáig tart az értékek leírása. A jelenlegi állapot szerint több az alulárazott piac Európában. A DTZ elemzői ebben az évben csökkenésre számítanak, de 2016 elejéig nem várható, hogy az index 50 alá süllyedjen.

Kezd visszatérni az érdeklődés a perifériás országok iránt, a spanyol, ír és olasz piacok összesen 2,6 milliárd euróval duplázták az egy évvel ezelőtti szintet. A javuló gazdasági mutatók és rekord alacsony államkötvény hozamok vonzó árazást eredményeztek a spanyol és olasz ingatlanpiacokon. Írország még mindig a legjobb ár-érték arányú piacok közé tartozik, az erős kereslet és a kiéleződő verseny azonban más országok irányába tereli a befektetői figyelmet.

Ezzel szemben az északi országok és a CEE régió gyengébben teljesítettek. A CEE piacokon 20%-ot esett a tranzakciós forgalom egy év alatt.  Összesen 1,1 milliárd értékben vettek ingatlanokat az első negyedév során, ez a teljes európai befektetési volumen csupán 3,4 %-a. A CEE régió piacai a FVI elemzés szerint többségben a „forró” kategóriába tartoznak. 8 piacon az elérhető becsült hozam magasabb, mint a befektetők által elvárt hozam, megtérülés. 4 piac „meleg-nek” számít, köztük a budapesti iroda és ipari, illetve a prágai és varsói irodapiac, ami a befektetők számára már vonzó ár-kockázat arányt képviselő piacokat jelenti. 2013 első negyedéve óta nem történt jelentős változás a besorolásban, 2012-ben ezzel ellentétben számos piac tartozott a „fagyos” kategóriába.

A helyi befektetői kör Lengyelország kivételével szinte minden CEE piacon erősödött az évek során. A régióból Lengyelország továbbra is kiemelkedően teljesít, az első negyedév rekord tranzakciós volument hozott 800 millió euróval, amely a teljes CEE tranzakció 72%-át tette ki.  A legtöbb piacon az iroda és kiskereskedelmi ingatlanok a legkeresettebbek, de várhatóan néhány nagyobb logisztikai tranzakció az év folyamán emeli ennek a szektornak a részesedését is.

Magyarországon a befektetői aktivitás növekedni látszik a korábbi években tapasztaltakhoz képest. Mind befektetői, mind végfelhasználói oldalról egyre több, az ország politikai és gazdasági stabilitására vonatkozó vélemény hallható. A pozitív jövőkép egyik kiváltó oka a stabilizálódó irodapiac, amit 2012 harmadik negyedévétől kezdődően folyamatosan csökkenő üresedési ráta jellemez. Ennek legfőbb okai, hogy kevés új projekt indult el ebben az időszakban, viszont az új bérbeadások, bővülések és a kevesebb visszaadott bérlemény megközelítőleg 66,000 m2 nettó abszorpciót eredményezett 2013-ban és az első negyedév során is pozitív tartományban maradt.

A DTZ befektetési igazgatója, Lindwurm György kiemelte: „A Magyarország iránt érdeklődő befektetők között már kezdenek megjelenni a válság előtt aktív, nagy nemzetközi ingatlanalapok is, igaz még nagyon konzervatív befektetési politikával és visszafogott elkölthető pénzmennyiséggel. Ezért idén továbbra is azt várjuk, hogy a legtöbb tranzakciót a korlátozott számú helyi befektető fogja lezárni, akik között vannak frissen indult új ingatlanalapok is. A fentieken kívül nagy részarányt képviselnek még a magyar piacon a nagyobb hozzáadott értéket kereső, magasabb kockázatot vállaló szereplők, illetve az előbbieknél még kedvezőbb árazást kereső opportunista befektetők is.”