A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

Név:
Email cím:*
Szektor:*
 

Evolúció a szolgáltató központok piacán

Új versenytársak jelentek meg, Portugália, Spanyolország, Litvánia és Bulgária is a riválisaink között van. Azonban Magyarország továbbra is szárnyal, sőt, a befektetők már nemcsak a fővárost, hanem vidéki nagyvárosokat is előszeretettel választják.

A nemzetközi szolgáltató központok (SSC) globális piaca újra átalakulóban van. Az eddigi klasszikus SSC országoknak számító Visegrádi 4-ek mellett a befektetők egyre élénkebben érdeklődnek más európai országok iránt is, hogy itt hozzák létre szolgáltató központjukat. A lehetséges SSC helyszínek között szerepelhet akár Portugália és Spanyolország, délen Bulgária, valamint a Baltikum államai közül Litvánia is. Ezen országokkal kell újonnan versenybe szállnunk a helyszínek kiválasztása során. „A képzett, nyelveket beszélő fiatalok száma, az irodai kínálat, az önkormányzatokkal és egyetemekkel való együttműködés lehetősége, a már működő központok eredményeinek bemutatása, valamint az elérhető állami támogatások szerepelnek a befektetőkkel folytatott legfontosabb tárgyalási pontjaink között.” – mondta Kis Tünde, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnökhelyettese az SSC Heroes és a Kinnarps által szervezett „Next Generation Shared Services Day” idei fórumán május 25-én.

A hazai szolgáltató központi iparág egyelőre szárnyal; Mintegy 100 SSC foglalkoztat 42 ezer embert. Az átrendeződés azonban itthon is észrevehető: míg korábban szinte csak Budapesten jöttek létre szolgáltató központok, a fővárosi piac telítődésével egyre növekszik az érdeklődés a nagyobb vidéki városok iránt, akár a meglévő budapesti központ melletti második helyszínként, de arra is van már példa, hogy egy nagyvállalat eleve Budapesten kívül hozza létre szolgáltató központját. Ilyen a Flowserve Corporation, amely tavaly tavasszal választotta Debrecent az újonnan létrehozott globális pénzügyi központjának helyszínéül. A város iránti növekvő érdeklődés kiszolgálását célozza meg Debrecen legújabb irodapiaci fejlesztése, a Forest Offices Debrecen, amely modern megjelenésével, műszaki és szolgáltatási színvonalával a legmagasabb igények kielégítésére is alkalmas. Debrecen legmodernebb irodaház lesz, összesen mintegy 22 000 négyzetméternyi irodaterülettel. Mivel szomszédságában a Nagyerdő és az Egyetemi Campus található, ezért elhelyezkedése és zöld környezete, valamint az épületben és a környéken elérhető sokféle szolgáltatás révén Debrecent még vonzóbb helyszínné fogja tenni a nemzetközi szolgáltató szektor számára.

Hologramos meeting termek, avagy a kiterjesztett valóság az irodai mindennapokban

A jövő egyértelműen a távoli tudásátadásé és a csökkenő utazási költségeké, hiszen a virtuális meetingtermek elképesztő ütemben fognak fejlődni: hologramos találkozókon fogunk részt venni, és a tréningek is teljesen más vizuális élményt jelentenek majd a kiterjesztett valóságnak hála. Továbbá a maximálisan rugalmas munkaidő, az otthonról végzett munka és az automatizálás következményeként lecsökkentett munkaerőállomány drasztikus, 50 %-kal csökkentett irodai térigényben fog megmutatkozni – jósolja Arjen Sader, SSC szakértő az EY-tól.  Lassan búcsút mondhatunk az asztali számítógépeknek és a laptopoknak is, hiszen egyre inkább tableten, vagy a vállalatvezetési rendszerbe maximálisan integrált okostelefonokon fogunk dolgozni.

Digitális transzformáció a HR-ben is

Itt az idő, hogy a digitális transzformációra felkészüljön az SSC szektor HR részlege is. Balázsik Péter, az SSC Heroes alapítója és ügyvezetője a rendezvényen rámutatott, hogy az álláskeresés teljesen átemelődött az online térbe, és az egész folyamat nagymértékben felgyorsult. Ma már a jelentkezők jelentős része online előszűrő és videóinterjús szoftvereken keresztül jut el a vállalathoz és nem szeretnének végigmenni a többhetes – esetleg több hónapos – interjúsorozaton.  A jövő a digitális térben mozgó álláskeresőké és a felgyorsult toborzási folyamatoké. Ez láthatóan kihívások elé állítja a HR szakmát, de a transzformáció mindenképp kifizetődő: gyorsabban betöltött pozíciók, költségmegtakarítás, elégedettebb álláskeresők.