A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom:*
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom:*  

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

 
Név:
Email cím:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom  
 
   


Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy kéthetente hírlevelet küldjünk neked az iroda piac aktualitásairól, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy személyes adataidat a veled való kapcsolatfelvétel céljából kezeljük és továbbítsuk a blog újságírójának. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a hozzájárulásod visszavonásával egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Evolúció az irodában és a munkaszervezetben. Hogyan alakítsuk ki az új irodánkat?

Az evolúció nem csak a vállalati munkakultúrában figyelhető meg, hanem az irodaterek is folyamatosan változnak. De hogyan reagálhatnak a cégek az evolúciós folyamatokra, hogyan fogjanak hozzá az új irodájuk kialakításához? Erről esett szó a „Space evolution: Mit, mikor, hogyan? A tervezéstől a költözésig” panelbeszélgetésen. OfficeUP még mindig.

A válság óta jelentős átalakuláson mentek keresztül az irodakialakítási projektek – akár bővülésről, akár költözésről van szó. Számos ok vezetett az irodaterek evolúciójához, az egyik a már jól ismert munkaerőhiány, fontos tényező a hatékonyság növelése is, illetve a munkakultúra és a munkahely-használati trendek változása, itt említhetjük meg a rugalmas munkavégzési formákat és menedzsment módszereket.

A válság óta ismét növekedtek a cégek, új belépők érkeztek az épületekbe, előtérbe került a munkaerőhiány, ennek következtében a HR-gondolkodás markáns irányt váltott: fontos lett a dolgozók toborzása, majd megtartása.

A folyamatosan fejlődő technológiának is köszönhetően szinte lehetetlen előre tervezni akár középtávra is, ezért rugalmas munkaterekre van szükség, amely lehetőséget ad később új minták bevezetésére. Az irodakialakítás folyamata időigényesebb tevékenységgé vált, mint korábban, hiszen új szempontok merültek fel. Például egy nagyjából ezer négyzetméternyi teret bérlő cég projektje fél és másfél év között mozoghat a belsőépítészeti koncepció kialakításától kezdve egészen a beköltözésig. Érdemes időben elkezdeni a projektet, hogy a befektetett pénz meg is térüljön a későbbiekben.

Változásmenedzsment minden szinten

Régebben az új iroda keresése kapcsán a döntéshozókkal találkoztak a tanácsadó és más szak vállalatok, most már az olyan divíziók szerepe is felértékelődik, mint az IT vagy éppen a HR. Ez a komplexitás markánsan kiemeli a jövőkép keresést is, amely viszont a gyorsuló folyamatok miatt összekapcsolódik a változásmenedzsmenttel. Lényeges szempont, hogy a költözés, az új lokáció megtalálása és a belső szervezeti átalakulás a munkatársak számára is pozitív és érthető legyen. Szükség van tesztelésre, visszacsatolásra, a változások nyomon követésére.

A változásmenedzsment olyan mértékig fontos folyamat lett egy cég életében, hogy már kifejezetten erre specializálódott szakemberek jelentek meg a vállalatoknál, főként persze a nagy cégeknél, de ugyanígy az irodapiacon működő ingatlan-tanácsadó, tervező és kivitelező vállalatoknál is megjelentek a munkahely specialisták, akik a bérleményekkel már nem csak mint ingatlannal foglalkoznak, hanem az emberközpontúság előtérbe kerülésével együtt sokkal komplexebben vizsgálják a munkatereket.

A változásmenedzsmenttel foglalkozó szakemberek a cégeknél segítik a kollégák és a vezetők számára a változások megfelelő menedzselését, segítik a kommunikációs stratégiák kidolgozását, különböző workshopokon és egyéb rendezvényeken a kollégák szükséges attitűdváltozásait is támogatják.

Tesztelés és edukálás

A Magyar Telekomnál például az új székház projekt egy konszolidációs projekt is volt, hiszen a kollégák sok helyről érkeztek egy épületbe. Itt kevesebb a dedikált asztal, mint ahány alkalmazott dolgozik, éppen ezért előtérbe került az open office, jelentős mértékben növelték a távmunkát, amelyre edukálni kellett az alkalmazottakat. A papíralapú munkavégzés rovására erősödött a digitalizáció, az IT-támogatást és a kollaborációs eszközöket is fejlesztették. A tesztelés is fontos visszacsatolás, így a Telekomnál szimulációs teret hoztak létre, ahová több csapat is beköltözött egy hat hetes periódusban, hogy a bútorok és terek használatát optimalizálják.

Bármilyen alapos a tervezés és a megvalósítás, természetesen sohasem működik tökéletesen az irodatér, ezért meg kell hagyni a lehetőségét, hogy kisebb-nagyobb mértékben változtassunk a kialakult struktúrán, a közösségi és iroda terek arányán. Míg régebben irodaszékeket, munkaállomásokat teszteltek a kollégák, ma már a tereket, közösségi zónákat tesztelik, vagyis kitágult a horizont, a részek helyett az egész struktúrát vizsgálják.

A nagyobb székház-projektek esetében – amelyek markánsan megjelentek a magyar piacon is – olyan paradox helyzet is előfordulhat, hogy a majd csak két-három év alatt elkészülő új székházba már ma olyan munkatereket, adottságokat tervezzenek, amelyek néhány év múlva is abszolút modernnek számítanak. Ez is jelzi, hogy szinte naponta változnak a dolgok, így a jövőkép kialakítása már nem is a jövő sok esetben, hanem a jelen.

+++

OfficeUP - Moderátor: Décsi Gábor - ügyvezető partner, Dome Facility Services Group; résztvevők: Mazsaroff Kata - irodabérbeadási üzletág igazgató, Colliers; Hidegkuti Balázs - Ügyvezető igazgató, Bravosincord Kft.;; Molnár Attila - Senior Poperty Manager for CEE, GE; Tímár Tünde - HR szervezetfejlesztő és változáskezelő specialista, Magyar Telekom Nyrt.

Fotó: PlusONE / shutterstock.com