A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

Név:
Email cím:*
Szektor:*
 

Ez a Google új atombombája! + videó

A Google minden egyes új irodája nagyot szokott szólni, de az új tervezett campusa a kaliforniai Mountain View-ban felér egy építészeti atombombával.

Bjarke Ingels Group és a Heatherwick Studio tervezte meg a Google új székhelyét Mountain View-ban, amely már a látványfotók alapján sem egy hétköznapi komplexum, hiszen mintha az emberi civilizáció a Föld elpusztulása után egy megfelelő bolygó után nézett volna, hogy ott új életet kezdjen. Bármelyik menő amerikai scifi méltó díszletei lehetnének a tervek, ahol az ingatlanegyüttest mesterséges égbolt fedi, amely négy gigantikus üvegtetőből áll össze. Mivel így lehetővé válik, hogy a belső időjárást is szabályozzák, ezért saját mikroklímával fog rendelkezni a cégközpont, vagyis ha akarják, akár örök beach-hangulat, örök nyár fogadja majd a dolgozókat és ügyfeleket.

Az emeleteket pedig lejtősen alakítják ki, amelyekhez hatalmas rámpaformájú elemek csatlakoznak, így a munkatársaknak nem kell rendszeresen lépcsőt használniuk, ha egy másik szintre szeretnének eljutni, egyszerűen csak lejönnek a lejtőről. Mintegy 10 ezer főnyi munkaszervezet számára épül majd a campus, amelynek 5 ezer lakás is a része, így a kollégák egy részének nem kell minden munkanap után kocsiba pattannia, vagy igénybe vennie a tömegközlekedést, mert egy helyen fognak dolgozni és lakni.

De ez még semmi. A tervek szerint különleges tárgyalótermeket alakítanak ki, amelyek egy szoftver alapján újrakonfigurálhatók lesznek, vagyis az igények alapján átalakíthatók. A Google állítólag robotdaru segítségével kívánja ezeket a mobil tárgyalótermeket működtetni a hatalmas munkaszervezet számára. Amúgy a campus körül és azon belül számtalan kerékpárutat fognak kijelölni, így a kedves dolgozó akár az íróasztaláig is biciklizhet, és egyszerűen kitámasztja a bringáját a laptopja mellett, nehogy egy métert is kelljen gyalogolnia. A legfelső emeleten pedig a teraszokon jógaórák segítik a munkatársakat, hogy teljes nyugalomban és magabiztossággal végezzék napi teendőiket. A campus területe tele lesz gyalogos ösvényekkel, parkokkal, tengerparti helyszínekkel, üzletekkel és kávézókkal is, így aztán valódi kis várost hoz létre a technológiai multi.

David Radcliffe, a Google egyik vezetője így nyilatkozott, miután bemutatták a terveket. Az ötlet egyszerű. Mozdíthatatlan betontömbök helyett könnyűszerkezetes blokkokban gondolkodunk, amelyeket olyan könnyen lehet mozgatni, mint ahogy a cég új innovatív termékeket fejleszt. Nagy áttetsző előtetők fedik majd a komplexumot, amelyek a megfelelő fény és levegő beengedésével kontrollálják a belső klímát is. Fák, bicikli utak és a kávézók szövik át majd az épített struktúrákat, ezzel csökkenteni kívánjuk az épületek és a természet közötti távolságot. Ez a projekt sokkal többről szól, mint sima irodatér megalkotásáról, ez a terv a helyi közösség kialakításáról szól.

Azt remélik, hogy új élettel tölthetik meg ezt a különleges helyi környezetet, ahol a természeti értékeket nem csak meg kívánják őrizni, hanem aktív állatvédelmi projektekben is közreműködnek majd. Mountain View-t azért választották csaknem 15 éve a Google székhelyének, mert lenyűgözte a vezetőséget az öböl szépsége, miközben híres egyetemek találhatók a vonzáskörzetben, valamint a családbarát környezet is vonzotta őket. Természetesen döntő érv volt akkoriban az is, hogy a település a Szilícium völgy szívében fekszik. Most olyan campusban gondolkodnak, amely ad is annak a városnak, amely befogadta őket 15 éve.

Fotók: BIG/Heatherwick Studio