A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

Név:
Email cím:*
Szektor:*
 

Ez már az Eldorádó? Bezöldülő irodaházak nyomában

Amikor kedvenc környezettudatos portálomat böngészem, mindig úgy érzem, hogy egy csodálatos, ?kizöldült? világban élünk, ahol az emberek munka után a környezettudatos irodaházakból kilépve a ?lélegző? plázákba sietnek, hogy újrahasznosított anyagból készült ruhákat vásároljanak, majd hazatérnek öko-otthonaikba elektromos autóikkal. De lássuk, hogy is állunk ezzel valójában!

Évekkel ezelőtt zöldnek lenni ugyanolyan közhelynek hatott, mint a ?világbéke?, és leginkább divatos marketingfogásnak tartották a cégek, amire ?nekünk? úgysincs se pénzünk, se igényünk. A 2008-as gazdasági válság alatt azonban bebizonyosodott, hogy a tucat-gyártásnak és a pazarlás korszakának befellegzett, és a túlkínálat specifikációra kényszerítette a cégeket. Egy erőteljes szelekció, ha úgy tetszik, tisztulás indult meg az ingatlan-beruházásokban, és az ?úri muri? racionális vállalati politikává alakult, a zöld épületminősítés pedig szinte megkerülhetetlen tényező lett.

Ezt támogatta az a külső nyomás, amely a környezettudatos cégpolitikát követő multinacionális vállalatok részéről érkezett, akik kizárólag fenntartható épületekbe hajlandóak költözni, a bankok pozitívabb hitelelbírása, és az alacsonyabb biztosítási díjak, amellyel a biztosítók azt honorálják, hogy egy átgondoltabb, koncepciózusabb fejlesztést látnak megvalósulni.

Pozitív üzenet, hogy egy olyan tradicionális és emblematikus épület, mint amilyen az Empire State Building is, fenntartható épületté avanzsált; fele annyira sem szennyezi már a környezetét, mint korábban, kevesebb pénzbe és energiába kerül a fenntartása, nem mellesleg az egészséges munkakörnyezet a dolgozók produktivitására is pozitív hatással bír.

Tekintve, hogy a recesszió időszakában az új épületek száma radikálisan lecsökkent, Magyarországon is nagyon sokan érdekeltek abban, hogy a meglévő ingatlanállományukat próbálják zöldebbé tenni, aminek a minősítése sokkal olcsóbb a hagyományos épületeknél. Ennek indokoltságát jól mutatja az az adat is, miszerint Magyarországon az épületek a szén-dioxid kibocsátás 56 százalékáért felelősek, tehát még az Európai Unió dicsekvésre egyébként nem méltó 41 százalékát is meghaladjuk.

Sokan azonban azt gondolják, hogy a ?zöld épület? kifejezés kimerül az energiafogyasztás csökkentésében vagy az alternatív energiaforrások, például a föld hőjének alkalmazásában, azonban ennél sokkal több rejlik bene. Az olyan minősítő rendszerek, mint az Egyesült Királyságból származó BREEAM vagy az amerikai LEED több tekintetben is vizsgálják az épületeket és azok környezetét ? a tervezéstől a nyersanyag felhasználáson át egészen az ökolábnyom méréséig. Legközelebb ezek mikéntjeit vesszük górcső alá.


A cikk az Iroda Évkönyv 5. évfolyamának 18-19. oldalán található. Amennyiben szívesen olvasná évkönyvünk további cikkeit, tekintse meg az online változatot.

+ + +

Az iroda.hu-csoport internetes felületein megjelenő saját cikkek a kiadó szellemi tulajdonát képezik. Másolásukhoz, utánközlésükhez a kiadó engedélye szükséges. A kiadó saját tartalmak esetében, csak és kizárólag a lead átvételéhez járul hozzá, mely után a cikk linkjét kérjük elhelyezni!