A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom:*
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom:*  

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

 
Név:
Email cím:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom  
 
   


Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy kéthetente hírlevelet küldjünk neked az iroda piac aktualitásairól, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy személyes adataidat a veled való kapcsolatfelvétel céljából kezeljük és továbbítsuk a blog újságírójának. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a hozzájárulásod visszavonásával egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Az ABB szuperintelligens irodája, amely lassan beszélni fog

Az ABB budapesti irodájában tettünk látogatást, hogy megismerkedhessünk a cég világszínvonalú, intelligens üzemeltetési rendszerével, amelyet a Green House-ban is hatékonyan alkalmaznak. Szinte mindent tud.

Ha a 21. század fenntartható ingatlanfejlesztéseivel és a hozzá kapcsolódó világszínvonalú technológiákkal akarunk ismerkedni, akkor mindenképpen érdemes ellátogatni a Közép-Kelet-Európában egyedülálló módon LEED Platina minősítéssel rendelkező, 2012 végén átadott Green House irodaházba, amelyet a svéd gyökerű ingatlanberuházó társaság, a Skanska fejlesztett. A 97 %-os bérbeadottsággal büszkélkedő A+ kategóriás irodaházban az egyik bérlő az ABB, amely a világ egyik vezető automatizálási és energetikai vállalata. A két környezettudatos technológiákban élen járó cég partnerségéből igazán figyelemreméltó eredmény született, amely az irodaház energia-megtakarításaiban érhető tetten.

Az ABB szállította egyrészt a teljes épület energiaellátásához és elosztásához szükséges, középfeszültségű berendezések, transzformátorok és alelosztók alkotta rendszert, másrészt jelenleg az úgynevezett KNX intelligens épületirányítási- és üzemeltetési rendszerük biztosítja az energiahatékony működés feltételeit. Ez egy elég komplex feladatkör, hiszen ide tartozik a világítási és árnyékolástechnikai vezérlés, a fűtési/hűtési rendszer szabályozása, az ablaknyitás engedélyezése-tiltása, az állandó megvilágítás szabályozása, a jelenlétfüggő világításkapcsolás, vagy éppen az árnyékolástechnika. A rendszer nem csak kereskedelmi ingatlanokban, hanem akár családi házakban is alkalmazható – utóbbi esetben szinte teljesen high-tech érzés keríti hatalmába a felhasználót, mintha egy utópisztikus film realizálódna a jelenkorban, a kényelmi színvonalról nem is beszélve. Bármilyen műszaki berendezés összekapcsolható a rendszerrel, bármit bármikor szabályozni tudunk.

Nagyobb ingatlanok esetében a megtérülési idő 5-8 év, itt érdemes néhány lenyűgöző adatot felsorolni. A hagyományos rendszerekhez képest a KNX az épületvilágításon 32-35%-nyi energiát képes megspórolni, míg a fűtési/hűtésből adódó energiafogyasztást 38-43%-kal csökkentheti. A fűtés és a melegvíz-előállítás területén az érvényes rendeletekhez képest akár 71 %-os megtakarítás érhető el, többek között olyan egyszerű megoldásokkal, mint az épület tájolása, a homlokzat szigetelése, a geotermikus és napenergia felhasználása, illetve az egész rendszer automatizált felügyelete. A vízfelhasználási megtakarítások víztakarékos szerelvényekkel, szürkevíz használatával és megfelelő növények telepítésével elérik az 50%-ot. Ez a globális gazdaság növekvő energiaigénye mellett figyelemreméltó teljesítmény, ráadásul egy bérlő számára az irodaköltségeket jelentősen csökkentheti, vagy legalábbis szinten tarthatja.

Az ABB elemzést is készített: a korábbi Váci úti székhelyük és a Green House-ban kialakított irodájuk adatait vetették össze. A statisztikák bátran összehasonlíthatók, hiszen a korábbi helyszínen 154 főt alkalmaztak, míg most 125 munkatársat foglalkoztatnak. Tehát amíg a régi irodájukban 2012-ben az áramfogyasztás elérte a 131 MWh-t, addig 2013-ban a Green House-ben mindössze 89 MWh-ról beszélhetünk. Míg 2012-ben a központi fűtésre 134 MWh-t használtak fel, addig 2013-ban ugyanez az érték már csak 65 MWh volt. Gázfogyasztás pedig az új épületben egyáltalán nincs. Vagyis az összenergiafogyasztásuk a 611 MWh-ról visszaesett 154 MWh-ra, azaz csaknem negyedére. A fajlagos fogyasztás 2012-ben 3,97 MWh/fő volt, egy évvel később már csak 1,22 MWh/fő-t mértek. Mindemellett elektromos autókat is használnak, az irodaház mélygarázsában pedig lehetőség van a töltésre.

A rendszer szinte tényleg mindenre használható. Az időjárás, a napszakok és az évszakok változásával eltér a helyiségek megvilágítása is, azonban a helyiségben elhelyezett fényérzékelők mérik az adott megvilágítási szintet, és annak változása esetén utasítják a beavatkozó dimmereket az állandó megvilágítási szint tartására. A beltéri világítás működése összeköthető jelenlét-, illetve mozgásérzékelőkkel – utóbbiak  multifunkciósak, azaz be lehet úgy programozni, hogy nappal a világítási, éjszaka pedig a betörésvédelmi feladatokat lássa el. Ha a fűtés/hűtés-vezérlést logikailag összekötjük az ablakok nyitás érzékelőivel, akkor minden ablaknyitásra a fűtés/hűtés lekapcsol a szobában, amint az ablakot bezárjuk, a fűtés/hűtés beindul. De a rendszer a redőnyöket, a napellenző ernyőket és a függönyöket is képes vezérelni, valamint munkaidő nyilvántartó és naplózó rendszerként is funkcionálhat, sőt, az érzékelők vagyonvédelemre is használhatók. És még sorolhatnánk az alkalmazási területeket és lehetőségeket…