A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

Név:
Email cím:*
Szektor:*
 

Ezt látni kell! Az MSCI amerikai bisztrója a Green House irodaházban

Az MSCI a Green House-ban bérel közel 4.000 négyzetméternyi irodát, ahol a nagyteres elrendezés a kifinomultsággal és a funkcionalitással párosul. Az amerikai bisztró pedig, amely egyszerre étkező, nappali és informális megbeszélések helyszíne, egyszerűen pazar.

Az MSCI idén tavasszal költözött a LEED Platinum minősítésű Green House irodaházba, ahol másfél szinten mintegy 300 főt foglalkoztat, ezzel a New York-i székhelyű vállalatcsoport negyedik legnagyobb irodája a világon. Mivel a fokozatosan növekvő szervezet kinőtte korábbi helyét, ezért olyan lokációt kerestek, ahol mintegy 4.000 m2-nyi teret bérelhetnek, amelyhez opcionálisan még további munkaterületet foglalhatnak majd el. A cég tőzsdeindexekkel, portfólió kockázatkezelő és teljesítménymérő eszközökkel foglalkozik, budapesti irodájukban pedig 50 különböző csoport munkatársai – többek között szoftverfejlesztők, vállalati pénzügyesek, mérnökök, elemzők és matematikusok – dolgoznak. A Cushman & Wakefield nem csak a bérleti tárgyalásokban segédkezett, hanem projektfelelősként is aktív szerepet vállalt az egész munkafolyamatban, miközben az Interdean-nek a bútorszerelőkkel és az MSCI belső IT csapatával karöltve úgy sikerült lebonyolítani a költözést két hétvége alatt, hogy hétfőn már a számítógépeik előtt ültek a munkatársak.

Igazi profi, több hónapig tartó csapatmunka eredményeként konzervatívan elegáns, mégis friss, jó atmoszférájú irodatér jött létre, amely Heiszler Zoltán tervező, az Office Art & Design Kft., a Skanska és a Cushman & Wakefield, valamint a cég vezetőségének a közös „gyermeke”, hogy ezt a patetikus szót használjuk. Pedig esetünkben maximálisan érvényes ez a kifejezés, hiszen valóban egy szerethető, kényelmes, humánus, ugyanakkor maximálisan tudatos és funkcionális munkahelyet teremtettek, miközben folyamatos egyeztetések, beszélgetések, viták és visszacsatolások „érlelték” a végeredményt. Demokratikus módon az alkalmazottak előzetesen egy kérdőívben mondhatták el igényeiket, javaslataikat, ötleteiket. Az aktivitásra jellemző, hogy a munkatársak mintegy 90%-a kitöltötte a kérdőívet, egyébként is az átlagnál jóval kisebb a fluktuáció a cégnél, vagyis tényleg egy pozitív közösségi szellem jellemzi az MSCI-t. A kollégák előre megtekinthették a szőnyeg, a tapéta és a faburkolat anyagmintáit, előre kipróbálhatták az új bútorokat. Ráadásul az iroda birtokbavételétől egy hónapig úgynevezett teszt üzemmódot tartottak, amely során a munkatársak visszajelzést adhattak az irodáról, hogy a szükséges finomhangolásra sor kerülhessen.

„A cégközpont szabad kezet adott a budapesti iroda kialakításában, vagyis az elmúlt évekbeli eredményeinket elismerve viszonylag kötetlenül tudtunk dolgozni az irodaprojekten. Én a startupos hangulatot is kedvelem az új trendeknek megfelelően, de a tevékenységünkhöz illeszkedve egy kicsit konzervatívabb, decensebb munkahelyet alakítottunk ki, ahol törekedtünk az otthonos és természetes légkör megteremtésére. Mivel háttértevékenységet végzünk a cégcsoporton belül, ezért nálunk minimális az ügyfél-forgalom, így a hangsúlyt a funkcionalitás, dolgozói elégedettség és a dizájn ötvözésére helyeztük” – mondja az MSCI budapesti irodájának vezetője.

Kilépve a liftből, rögtön egy esztétikus fogadótér vár minket, amely még az irodaházhoz tartozik, azonban a cég úgy gondolta, hogy már itt az igényes ülőbútorokkal megteremtik az otthonosság és elegancia érzetét. Magát az irodateret ettől a helyiségtől padlótól plafonig érő üvegfalak választják el, illetve ekképpen kötik össze, így a recepció a fogadótérrel a lift előterének mintegy folytatása. Ezt az egységességet jól példázzák a fehér kavicságyásba ültetett növények, amelyek az üvegfal mindkét oldalán megtalálhatók, és azt a képzetet keltik, mintha az egyik csupán a másiknak tükörképe lenne. Az U-alakú irodaház adottságainak megfelelően alakul a munkahely alaprajzi struktúrája is: a munkaállomásokat az ablak mellé csoportosították, hasznosítva a természetes fény adta lehetőségeket, míg a középső traktusban találhatók a tárgyalók, a csendes szobák, a relaxációs helyiség, vagy éppen a teakonyha. Mivel nagyjából 50 csapatra oszlik a közel 300 munkatárs, ezért íróasztal-blokkokat alakítottak ki, ahol az együtt dolgozó kollégák foglalnak helyet. Még egy könyvtársarok is helyet kapott a munkaállomások mellett, ahol szinte egy nappaliban érezhetjük magukat. Már csak a lobogó tűz hiányzik a kandallóból, de azt meg „simán” odaképzeljük.

A modern munkafilozófiáknak megfelelően a tevékenység-alapú tervezés határozta meg a projektet. A tervező szinte beköltözött az alkalmazottak közé, hogy felmérhesse az igényeket, és láthassa a mindennapos munkafolyamatokat. De ugyanígy az Office Art & Design is szabadkezet kapott a belsőépítészeti megoldások kidolgozását illetően, vagyis a cégvezetés – bizonyos racionális keretek között – engedte, hogy mindenki „kiélhesse” saját kreativitását a projekt során. A bútorok a Herman Millertől származnak, de nem csak új eszközöket telepítettek, hanem a régi irodából is felhasználták azokat a berendezési tárgyakat, amelyek az új miliőbe illeszthetők. Zárható szekrények állnak a munkatársak rendelkezésére, ahol tárolhatják személyes tárgyaikat. Ha pedig fel akarnak frissülni, akkor a mélygarázs-szinten található biciklitároló mellett igénybe vehetik a zuhanyzókat is. Sőt, aki futásból vagy egyéb sporttevékenységből érkezik a munkahelyére, az a ruháit elhelyezheti az ún. drying roomban.

Az aprólékos előkészületek és tervezés mellett a beépített műszaki berendezések olyan magas fokú technológiai színvonalat képviselnek, hogy akár 10 évig is kiszolgálhatják a cég igényeit. Ezt reprezentálja a digitális irodafoglaló rendszer vagy az a berendezés, amely a munkahely CO2 szintjét és páratartalmát méri. A szofisztikált és decens atmoszférát jól jellemzi a tárgyalók kialakítása, ahol az organikus, barnás színvilágba nagyszerűen illeszkedik az integrált tárgyalófal, amely a technológia és a dizájn valódi ötvözete, maga a letisztult funkcionalitás, ráadásul egyetlen vezeték sem látható. Ugyanakkor érvényesül az ergonomikus szemlélet is, amelyeket bizonyítanak a minőségi székek, illetve a munkaállomások magassága igény szerint állítható.

A kialakításnál vezérelvnek számított az átláthatóság, az otthonosság és a funkcionalitás, amelyek egymáshoz idomulva határozzák meg az irodát. Az organikus hangulatot nem csak a már említett barnás színárnyalatok és a fahasználat erősíti, hanem egy olyan falszakasz, ahol az épület eredeti betonelemét csupaszon hagyták, és bevésették az MSCI mozaikbetűjét. A különböző monitorokon a munkatársak az üzleti információkat követhetik nyomon, emellett az épület tartópilléreit világító írótáblaként is használhatják. Csupán két vezető rendelkezik cellás irodával, mindenki más a nyitott térben kapott helyet, a helyiségeket teljes belmagasságú üvegfalak választják el egymástól, hogy a transzparencia mindenütt érvényesüljön. A funkcionalitást jól példázza a félautomata mobilfalakkal akár három részre is osztható, egyébként közel 100 főt befogadni képes nagy tárgyaló, ahol a speciális streaming technológia segítségével a tárgyalóban folyó előadást minden munkatárs nyomon követheti az irodatérben felszerelt monitorokon.

És ekkor jutunk el az iroda csúcspontjához, az amerikai bisztróhoz, amely étkező, kantin, társalgó, nappali és játékszoba. Talán még sorolhatnánk is. Megpróbálkozunk a definícióval, hogy az olvasók számára jobban „rázoomolhassunk” erre a különleges helyiségre. Olyan multifunkcionális tér, ahol a kollégák sokféle tevékenységet végezhetnek egyszerre, a kikapcsolódás, étkezés és relaxálás mellett akár informális megbeszélésekre is sor kerülhet, de estefelé még egy „pohár sör” is belefér, vagyis közösségépítő szerepe is jelentős. Hihetetlenül egyedi helyiségről van szó, amit látni kell, és ez esetben a közhely teljesen érvényes. Az étkező részben többféle stílusú asztalnál és székeken foglalhatnak helyet a munkatársak, míg a másik oldalon barna ülőgarnitúrán lazulhatnak vagy játszhatnak az X-Box One konzolon. Az elhelyezett konyhaszigeteken pedig többek között kávégépek és környezetbarát vízgépek találhatók. Hatalmas ipari háztartási nagygépek szolgálják az igényeket, így a mosogatógépek villámgyorsan tisztává varázsolják a használt edényeket. Plusz üdítő- és snackautomata egészíti ki a lehetőségek tárházát.

A 280 négyzetméteres bisztró organikus elemei – fahasználat, kakukkos óra, sokszínű világításrendszer – miatt egy country klubra is emlékeztet, miközben a loftos stílusra jellemző szabadon hagyott mennyezeten futnak a csövek, míg a földre betonhatású PVC-t fektettek le. Még egy utolsó hasonlatot említsünk meg: mintha egy mesterségesen romkocsmára hajazó igényes mulatóban üldögélnénk, minden adott a fesztelen, jó hangulathoz, és már csak Johnny Cash-re vár a nagyérdemű. A nemzetközi kitekintést erősítik még a felhőkarcolókat ábrázoló tapéta, amely kicsit a cég központjára, New Yorkra is emlékeztet. Lehuppanunk végül a bőrfotelbe, kitekintünk az ablakon, és már csak annyi a dolgunk, hogy még elmondjuk: „ez jó mulatság, férfimunka volt!”

 

Képek: Office Art & Design