A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

Név:
Email cím:*
Szektor:*
 

Félelmetes jövő közeleg! Ilyen kis kapszulákban fogunk dolgozni és aludni

Kevés a hely, sok az ember. Megoldás: kis kapszulák, ahol dolgozni és aludni is lehet. Nézzük a képeket! Európában persze jóval kisebb a népsűrűség.

Hogyan néz ki a jövő irodája a képzeletünkben? Valami kicsi, funkcionális, mobil, aranyos, vonzó, helyes és fullra fel van szerelve mindenféle high-tech kütyüvel és szerkentyűvel. Íme a Speelbox néhány munkája. Olyan ez mint egy kis bölcső, ahol nem gyermekek ringatóznak, hanem a dolgozó felnőttek. Egy kis kapszula, hogy megértsük a sci-fi filmekből áradó jövő szavát.

Ez a kis kaptár 3,75 négyzetméteres, és tartalmaz egy falra szerelt, állítható asztalt és egy kis ágyat. A tervező szerint azért jó konstrukció az ilyesféle sci-fi kapszula, mert akinek kevés pénze van, de szüksége van némi privátszférára, az itt megtalálhatja. Az ágy teljesen kényelmes és puha, az elektromos szerkezettel pedig szinte minden működtethető: telefon, tévé, laptop, légkondi, internet.


 

Ezek a minimalista irodák multifunkcionálisak, hiszen egyszerre jelenthetik a munkahelyet, és egyszerre tekinthetjük hálófülkének is, ahol a robot után kipihenhetjük magunkat. Ráadásul mobil szerkezet, így bárhová elhelyezhetjük, például repülőtérre, bevásárlóközpontba vagy kiállításokra. Például ha sürgős munkánk adódik, akkor csak kibéreljük a reptéren, dolgozunk pár órát, majd amíg várjuk a járatunkat, durmolunk egyet.


 

De amíg mifelénk mindez csak funkcionális mobil munkahelynek alkalmas, máshol a véres valóság. Például Ázsiában. Ezért jobb ha néhány ténnyel tisztában vagyunk. 2050-re a világ népessége eléri a 9 milliárdot, és azok 75 %-a fog városokban lakni. Ázsia egyes városaiban már olyan a túlzsúfoltság, hogy az elviselhetetlen. Nem véletlen, hogy az egymilliárd főnyi lakosságszámot jócskán meghaladó Indiában is virágzik a felhőkarcoló-építészet, egyre-másra nőnek ki a földből a toronyházak. A városok immár nem horizontálisan, hanem vertikálisan növekednek.

A 7 milliós Hongkongban, ahol a világ legtöbb felhőkarcolója található és az ingatlanpiaci adatok szerint a legtöbb pénzbe kerül egy négyzetméternyi irodát bérelni, félelmetes lakóházakban zsúfolódnak össze a szegények, amelyekhez képest az NDK-s és romániai lakótelepek luxuskégliknek számítanak. Ráadásul ezekben az embertelen lakóházakban nyúlfarknyi cellákban nyomorognak a lakók. Amúgy az árak tekintetében egy adat: itt egy m2-nyi iroda hatszor annyiba kerül mint Budapesten. Szép kis kontraszt.

E tények függvényében nagyon is reális, hogy a munkaállomások egyre kisebb területet foglalnak majd el a jövőben, különösen Ázsiában, így aztán érdemes néhány ötletet megtekinteni, hogy szokjuk a látványt.