A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

Név:
Email cím:*
Szektor:*
 

Gigantikus napernyővel védik a felhőkarcolót a sivatagban

A New York-i REX építésziroda egy meghívásos pályázat során 2 közel-keleti médiavállalat számára tervezett látványos székházat, amely két épületszárnyból áll. A legfőbb ellenfél természetesen a forró nap, amely ellen hatalmas napernyőkkel védekeznének.

Mind a büdzsé, mind a megbízó egyelőre bizalmas, így csak a terveket ismerhetjük meg. Csupán annyit lehet tudni, hogy az Egyesült Arab Emirátusokba tervezik ezt az egyedi megjelenésű felhőkarcolót. A közel 240 ezer négyzetméternyi összterületen irodákat, stúdiókat és számos közösségi teret (agora, amfiteátrum, kávézó, kantin, étkező, egészségcentrum, színház és nappali helyiségek) fognak kialakítani. Annak érdekében, hogy az épületek ökolábnyoma minimális legyen és a komplexum minél kisebb felületen érintkezzen a trópusi éghajlattal, a nagy stúdiókat – amelyek nem illeszthetők a ikerszárnyakba – a föld alá tervezték. A tornyok formavilága reflektál az arab kultúrára is, így a tervek a helyi építészeti tradíciókon alapulnak modern köntösbe csomagolva.

Míg a mi éghajlatunkon trendi manapság az egészséges munkakörnyezet megvalósítása érdekében, hogy a munkaállomásokat az ablak mellé helyezik, ahol bőségesen van természetes fény, a Közel-Keleten éppen fordított a helyzet. Fény az van elég, sőt, mivel a klíma szinte elviselhetetlenül meleg, ezért az épületet bőségesen ellátják majd behúzható napernyőkkel. Az így kialakuló geometriai formák a tradicionális arab mashrabiya mintát jeleníti meg, vagyis a helyi kézműves-hagyomány is megjelenik az épületen. Ha az összes napernyőt kifeszítik az ablakokra, egészen különleges épületsziluett jelenik meg. Esténként pedig bevonják a napernyőket és kirajzolódnak az épülettömbök a padlótól a mennyezetig érő ablakokkal. Nagyteljesítményű LED-technikával egy hatalmas – 220 méter x 220 méteres – médiafal is felvillan esténként, ahol a televíziós csatornák aktuális műsorai futnak majd a gigantikus képernyőn.