A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom:*
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom:*  

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

 
Név:
Email cím:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom  
 
   


Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy kéthetente hírlevelet küldjünk neked az iroda piac aktualitásairól, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy személyes adataidat a veled való kapcsolatfelvétel céljából kezeljük és továbbítsuk a blog újságírójának. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a hozzájárulásod visszavonásával egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



GLL: így működik Közép-Európa ingatlanpiaca!

A GLL Real Estate Partners ingatlanbefektetési csoport a hazai trendeket középpontba állítva, régiós tapasztalatai mentén mutatja be a környező piacok jellemzőit és azok különbségeit. Milyen ingatlan piaci lehetőségek és erősségek jellemzik az egyes közép-kelet európai országokat? Melyek a régió gyengeségei és veszélyei, és milyen változásra lenne szükség a gyorsabb fejlődés érdekében?

A DTZ átfogó tanulmánya szerint Magyarországon és Romániában a bérleti idő átlagosan 3-5 év, míg Csehországban és Lengyelországban 5 év. A bérleti idők közötti kihasználatlan időszak az első két országban évente átlagosan másfél hónap, míg Csehországban 1-1,5,  Lengyelországban pedig 2 hónap. Balázs Bence, a GLL vagyonkezelő menedzsere kiemelte, hogy Közép- és Kelet-Európában a prémium szerződéseket kötő irodai- és kiskereskedelmi bérlők a hosszabb, 5-10 évre szóló megállapodásokat részesítik előnyben. Bármit is mutassanak az átlagra vonatkozó számok, a GLL portfolio jelentősen felülmúlja azokat.

A Budapesten található Roosevelt 7/8 és Bank Center irodaházak mellett a GLL büszke bukaresti prémium irodaépületére, a Charles de Gaulle Plaza-ra, a Varsóban található Griffin House és Liberty Corner épületekre, valamint a prágai Diamant House-ra is, melyek mindegyike 90% feletti kihasználtsággal üzemel. A prémium irodai és kiskereskedelmi helyiségeket és a magas színvonalú szolgáltatásokat biztosító épületek jellemzően neves és elismert építészek tervei alapján készültek, és mind elsőrangú lokációval, a fővárosok központi üzleti negyedeiben találhatók, jól látható és kiváló elhelyezkedéssel.

A különleges belsőépítészeti megoldásokkal kivitelezett épületek vonzzák a prominens bérlőket. A folyamatos beruházás és a kiemelkedő vagyonkezelés, az épületek által biztosított extra szolgáltatások ellenére is lehetővé teszi az üzemeltetési költségek alacsony szinten tartását. „Annak ellenére, hogy a gazdasági válság nagymértékben befolyásolta az ingatlanpiacot, a piaci ingatlanokhoz és a másodlagos eszközökhöz képest nem gyakorolt jelentős nyomást a prémium irodák bérleti díjszabására” – hangsúlyozta Balázs Bence.

Egy budapesti, A+ kategóriás, kíváló elhelyezkedésű, modern irodaépület éves bérleti díja - üzemeltetési költségekkel együtt - munkaállomásonként 3300 USD. Ezzel Budapest egy nemzetközi tanulmány 50 várost értékelő listáján a 17. helyen végzett, mellyel a Top 5 leggazdaságosabb európai bérleti piac egyikévé vált. „A bérleti díjak országonként kis mértékben eltérőek: a legdrágább város Varsó, ahol a prémium bérleti díjak 22-24 EUR/nm/hó körül alakulnak, ezt követi Budapest és Prága 20-22 EUR/nm/hó költséggel, végül pedig Bukarest a legvonzóbb 18–19/nm/ hó prémium bérleti díjszabással.”- tette hozzá a GLL vagyonkezelő menedzsere.

A belső tér elrendezéséhez átlagosan 80-300 EUR közötti összeggel járulnak hozzá a bérlők Magyarországon, Lengyelországban ez az összeg 250-400 EUR, míg Csehországban akár a 250-500 EUR összeget is elérheti ez a költség. Romániában nem lehet átlagos hozzájárulási díjat megállapítani, a tulajdonos az iroda belső terének kialakításához, felszereléséhez kapcsolódó összköltség maximum 20%-ához járul hozzá.

A GLL szakmai tapasztalatai alapján elmondható, hogy bár az utóbbi időkben Budapest és Bukarest főbb piaci mutatóiban javulás látható, Prágában és Varsóban bővülő kínálattal erősödik az ingatlanpiaci verseny, ami erősen korlátozza a bérleti díjak növekedését is. A kihasználtság szintje ennek ellenére még mindig valamivel magasabb Prágában és Varsóban, mint Budapesten és Bukarestben. Míg az elmúlt években Budapesten és Bukarestben az átlagos üresedési ráta 17-22% között mozgott, ugyanezen időszak alatt Prágában és Varsóban csupán 10% körüli üresedési ráta volt látható. Az utóbbi időben azonban ez a trend megfordult, a kihasználatlansági ráta Bukarestben és Budapesten 15-16% szintre esett vissza, míg a folyamatos fejlesztések és a kínálat bővülése miatt 2014 végére a ,prágai és varsói üresedési ráta 14-15%-ra emelkedett.

"A prémium irodapiac mérete minden városban eltérő, de a minőségi kritériumok mindenhol azonosan magasak: a bérlők igényei országtól függetlenül megegyeznek az épület elhelyezkedése, láthatósága, szolgáltatásai, parkolási lehetősége és az üzemeltetés hatékonysága szempontjából. A GLL prémium irodaházaiban mindezt magas minőségű épületfelügyeleti és üzemeltetési eszközök segítségével valósítjuk meg.” - magyarázza Balázs Bence. A bérlői mix nagyon hasonló a közép-kelet európai régióban: Big4 vállalatok, nemzetközi bankok, tanácsadó cégek, pénzügyi szolgáltatók, energetikai szolgáltatók, magánorvoslással foglalkozó és gyógyszeripari cégek, valamint távközlési és informatikai cégek is igyekeznek prémium irodát bérelni.

A GLL vagyonkezelő menedzsere a regionális sajátosságok tekintetében kiemelte, hogy a CEE fővárosok közül Varsó rendelkezik a legnagyobb piaccal, de Prágában is több az elérhető prémium kategóriás iroda, mint Budapesten vagy Bukarestben. A román főváros központi üzleti negyede nagyon kicsi, ezért a város északi és nyugati részei gyors fejlődésnek indultak. Ez egy olyan mértékű városi fejlődést eredményezett, amilyenre  Budapesten nincs kilátás a közeljövőben, hiszen itt csak kevés átadásra vagy épület felújításra lehet számítani. A magyar és a román főváros között egy másik érdekes különbség is megemlíthető: míg a budapesti bérlők inkább a kulcsrakész megoldásokat kedvelik, addig a román vállalatok azokat az épületeket részesítik előnyben, ahol részt vehetnek saját irodatereik megtervezésében. Az ingatlanközvetítők közötti verseny szempontjából Budapesten figyelhető meg erősebb versenyhelyzet, ami azt jelenti, hogy a hazai piac valamivel érettebb a bukarestinél. A magyar fővárosban tapasztalható toronyház épületek teljes hiánya azonban erős kontrasztot mutat a másik három közép-kelet-európai főváros kínálatához képest.

"Az ingatlan trendeket erőteljesen befolyásolja az adott ország gazdasági növekedése, valamint az infrastrukturális állapotok. Bízom benne, hogy Magyarország előbb-utóbb Lengyelország példáját követve hosszú távú intézkedésekkel erősíti meg a gazdasági fundamentumokat. Bízom abban is, hogy a jelenleg érzékelhető pozitív piaci hangulatot a beruházók nem fogják túlreagálni Budapesten, és nem generálnak túlkínálatot a következő 2 éven belül. A Magyarországra jellemző bizonytalan szabályozási és adózási folyamatok csökkentése hozzájárulna a hazai és külföldi vállalkozások fejlődéséhez, valamint a külföldi beruházások számának növekedéséhez, melyből sokat nyerhetne az ország"- összegezte Balázs Bence, a GLL vagyonkezelő menedzsere.