A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom:*
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom:*  

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

 
Név:
Email cím:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom  
 
   


Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy kéthetente hírlevelet küldjünk neked az iroda piac aktualitásairól, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy személyes adataidat a veled való kapcsolatfelvétel céljából kezeljük és továbbítsuk a blog újságírójának. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a hozzájárulásod visszavonásával egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Így látják a nemzetközi szakértők a magyar ingatlanpiacot. Egyelőre megvagyunk

A PropertyEU hagyományosan szervez szakmai rendezvényeket Európa nagyvárosaiban, ahol a piaci szereplők vitatják meg az ingatlanszektor aktuális helyzetét. Budapesten immár másodszor került sor az eseményre a TriGranit és a Colliers közreműködésével.

Először Mark Robinson, a Colliers kelet-közép-európai piacokra szakosodott elemzője mutatta be a regionális piac általános helyzetét, a legfontosabb adatokat, majd felvázolta a lehetséges pozitív és negatív hatásokat. A régió befektetési piaca egészséges képet mutat, hiszen 2017 utolsó negyedévében 5,3 milliárd euró értékben történtek tranzakciók.

A tavalyi év az ingatlanpiaci ciklus csúcsát jelentheti a 12,9 milliárd euróval, amely csaknem lekörözte a 2007-es rekordesztendőt (13 milliárd euró). Szinte felfoghatatlan, hogy ugyanez a szám 2009-ben mindössze 2,9 milliárd euró volt. A befektetési volument tekintve a kiskereskedelemben és a hotelszegmensben figyelhető meg a legnagyobb bővülés. Magyarországon a Colliers adatai szerint 1,828 milliárd euróért cseréltek gazdát kereskedelmi ingatlanok, a csehek ennek több mint dupláját hozták (3,73 milliárd euró), a lengyelekről nem is beszélve (5,13 milliárd euró).

Érdemes rápillantanunk a gazdasági fundamentumokra is. A fogyasztói bizalom erős a hat régiós országban, amely 2018-ban akár 1-2 milliárd eurót is hozzáadhat a tavalyi összvolumenhez. Az EU átlaghoz viszonyítva kiemelkedő a régiós államok GDP-je, amely majdnem mindenhol a harmadik negyedévben volt nagyon erős. Románia növekedése kiemelkedett a térségen belül is a maga negyedéves 8,8%-ával, de Lengyel- és Csehország is elérte az 5%-ot a Q3-ban. Magyarország adata ekkor 3,9% volt, amely önmagához képest jó eredmény.

Az alacsony munkanélküliség és az erős növekedés a bérek további dinamikus emelkedését eredményezi idén is, ha csak nem következik be egy válság. A bérnövekedés azonban jóval jelentősebb, mint a fogyasztói árindex emelkedése, és a kettő közötti különbség a fogyasztók zsebében landol. Emellett várhatóan az infláció is emelkedni fog a régióban.

Így alakultak a hozamok

Kérdés, hogy a GDP emelkedését hogyan követi a bérleti díjak emelkedése. Budapesten a prime irodaházaknál egyenesen arányos a növekedés a két fogalmat tekintve. A hozamok mindenhol csökkenek, Budapesten egy év alatt 50 bázisponttal 6%-ra mérséklődött a prime irodahozam. A retail szektorban is 6%-kal kalkulálhatunk, bár itt a csökkenés egy év alatt csupán 25 bázispont volt, míg a logisztikában a legmagasabbak a hozamok, hiszen 7,75%-ról beszélhetünk, de itt is csaknem 50 bázispontos mérséklődést regisztrálhattunk.

Ha a visegrádi országokat nézzük, akkor Pozsonyban magasabbak az irodahozamok, míg Prágában (4,85%) és Varsóban (5,15%) jóval alacsonyabbak, mint Budapesten. Mindhárom eszközállomány tekintetében nagyon durván számolva nagyjából egy százalékkal magasabb hozamok realizálhatók Budapesten, mint a két konkurens fővárosban, a logisztikában még kicsit nagyobb is az eltérés. A régiós ingatlanpiaci ciklusra hatást gyakorolhat az inflációs nyomás, amely emeli a finanszírozási költségeket is, ráadásul pl. Csehországban és Romániában már emelkednek a tízéves kötvényhozamok. Az utóbbi országokban már csökken a prime ingatlanhozamok és a kötvényhozamok közötti különbség. A lakásárak is jelentősen nőttek, nálunk az emelkedés elérte a 10,2%-ot.

Pozitív és negatív tendenciák

A jövőbe persze nem látunk, de a gazdasági növekedés mindig elhozta a fejlesztői aktivitás intenzívebbé válását, ráadásul az építőipari várakozások is optimisták, amely további ingatlanpiaci boomot feltételez. A lakáspiac is erőteljesen fejlődik, ugyanakkor az alapkamat-emelkedés hatást gyakorolhat a banki finanszírozásra. Jelenleg a pozitív tendenciák közé sorolhatjuk, hogy továbbra is lendületben van a fogyasztás, amely erősíti a  GDP növekedését és kiskereskedelem folyamatos bővülését. A fundamentumok alapján akár egy fejlesztési boomra is kilátás van. A kamatlábak emelkedése nem okoz majd azonnali változást, mint a kivitelezői piacon, és a hozamok további csökkenése is várható.

A negatív hatások közé sorolhatók az árak emelkedése és az infláció lehetséges rizikója. Az e-kereskedelem negatív hatást gyakorolhat a hagyományos kiskereskedelemre, ugyanakkor a logisztika számára új megrendeléseket és fejlesztéseket jelenthet. A fizetések növekedése negatív hatás gyakorol a BPO/SSC szektorra és az iparra, hiszen a hagyományosan alacsony fizetések miatt jönnek a térségbe a vállalatok, hogy kvalifikált munkaerőt alkalmazzanak. A fejlesztési aktivitás erősödése növelheti az üresedési rátát. Az uniós finanszírozás csökkentésének lebegtetése mint a "populizmus" elleni büntetés is rizikófaktor, ez ráadásul az EU politikai instabilitását is eredményezheti. Az adózási rizikók is felmerülnek, különösen a Brexit és Trump tevékenysége kapcsán, valamint a kínai adósság bizonytalanságot szülhet a világpiacon, amely a feltörekvő országokra is hatást gyakorolhat.

Mit hozhat a jövő?

A panelbeszélgetésen résztvevő szakértők kiemelték, hogy a befektetési piacon míg Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában a tranzakciók jelentős részét hazai szereplők (ingatlanalapok stb.) realizálták, addig Lengyelországban inkább a külföldiek dominálnak, erős a németek jelenléte. Érdekes fejlemény a dél-afrikaiak intenzív szerepe a térségben, kérdés, hogy meddig tarthat, és mekkora részesedésük lehet a jövőben. Magyarország esetében a 2010-2012 közötti befektetői bizonytalanság után 2016-2017-ben a hagyományos nagy nyugati – köztük a német – alapok is visszatértek Budapestre. Mindig alapkérdés, hogy ezek a pozitív tendenciák fenntarthatók vagy sem. Az Európai Unióban tartó viták miatt ismét felmerülhet a politikai bizonytalanság mint tényező, de ebben nemigen tudtak a szakértők konkrét hatásokat kimutatni egyelőre.

Az e-kereskedelem hatalmas léptékben fejlődik, emiatt a logisztikában kínálathiányt alakult ki, a fejlesztéseket a kivitelezési költségek emelkedése és a kvalifikált munkaerő hiánya is hátráltatja. Az internetes vásárlás folyamatosan alakítja át a bevásárlóközpontok szerepét, ahol az online vett termékek átvételi pontjai is megjelenhetnek. Emellett a már évek óta tartó tendencia is jó irány lehet, vagyis a plázákban a kényelem, az élmény és a szórakozás kerülhet előtérbe.Ami a befektetések illeti, úgy tűnik, hogy jelenleg számos eszközzel érdemes számolni, legyen az logisztikai központ vagy irodaház.

Az új igények és a környezettudatosság megváltoztatják a városközpontok infrastrukturális és irodaházas beruházásait, hiszen például az autómegosztó szolgáltatások előretörésével kevesebb parkolóra lesz szükség, egyre inkább olyan irodaházak épülnek, ahonnan gyalogosan megközelíthetők a plázák vagy bármilyen szolgáltatások. A technológia és a robotika is egyre intenzívebben átszövi a mindennapjainkat, az utóbbi különösen a logisztikára gyakorol egyre jelentősebb hatást.