A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

Név:
Email cím:*
Szektor:*
 

Így menekülj a heringpartiból! Iciripici iroda a túlzsúfolt Hongkongban

Az Urban Design & Build egy különleges irodát alakított ki Hongkongban. A mindössze 37 négyzetméteres térbe a munkaállomások és a társalgó egyaránt befértek.

Mint tudjuk, Hongkongot két dologgal jellemezhetjük: egyrészt a világ legdrágább irodáit itt lehet bérelni, másrészt óriási a túlzsúfoltság, hiszen a hétmilliós város meglehetősen kis területen összpontosul. Egy 2012-es adat szerint a metropoliszban évi 2680 dollárt kérnek egyetlen négyzetméternyi irodáért. E két tény ismeretében már érthető, hogy az Urban Design & Build belsőépítészeti stúdió miért egy nyúlfarknyi térben alakította ki a munkahelyét.

Az 1960-as években épült házban ráadásul nincs lift, de szerencsére csak az első emeletig kell caplatni, és nem kell a felhőket célba venni. A szűk terület miatt nyilvánvalóan egy nyitott teres irodát képzeltek el az építészek, ahol négy munkaállomást és egy társalgót alakítottak ki. A mennyezetig érő könyvespolc osztja a munkatereket és a társalgót, és az egész iroda fókuszpontjaként is funkcionál.

A kreatív tér legfontosabb funkciói, hogy a munkatársak megoszthassák egymással ötleteiket és rendszeresen kommunikálhassanak. (Mondjuk egy garzonlakásban ez azért nem annyira nagy kunszt, mindenesetre minden tervezéshez kell valami ideológiát gyártani a tudományosság kedvéért.) Egy hatalmas zöld írótáblát helyeztek el a munkaállomások mögött, ahová felskiccelhetik a legújabb ötleteket. Ez a tervezési metódus mindenesetre az ötletelésre és a kreativitásra ösztönöz anélkül, hogy különösebben meg kellene erőltetniük magukat. Ilyesképpen jó lenne bepasszírozni a térbe egy futópadot, nehogy lankadjanak az izmok.

A barátságos munkakörnyezet kialakítása érdekében a tárgyaló helyett társalgót alakítottak ki, ellenben egy mobil projektor villámgyorsan tárgyalóvá alakíthatja a relaxálásra használatos társalgót. A színvilág egyébként a cég identitását tükrözi, ekképpen a fehéret a pirossal párosították. Emellett a rozsdamentes acélcsövek szintén a cég brandjét hivatottak megjeleníteni. A spotlámpák és a mennyezeti világítás variálhatósága pedig lehetőséget ad arra, hogy a különböző hangulatoknak megfelelően világítsák be a teret. Szóval a zsúfolt kínai metropoliszban igazi oázis ez a kis garzon.