A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom:*
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom:*  

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

 
Név:
Email cím:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom  
 
   


Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy kéthetente hírlevelet küldjünk neked az iroda piac aktualitásairól, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy személyes adataidat a veled való kapcsolatfelvétel céljából kezeljük és továbbítsuk a blog újságírójának. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a hozzájárulásod visszavonásával egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Így építsd ki utólag a világítás-szabályozást!

Mit tegyünk, ha már elment a hajó? Megvan a kiszemelt irodai bérlemény, jó a lokáció, jók a kondíciók, de anno az építéskor semmilyen intelligenciát nem telepítettek az épületbe, amivel szabályozhatnánk a világítást. A megoldás: Bluetooth.  

A dübörgő employer branding és az irodaboom már évekkel ezelőtt bekódolta a rendszerbe, hogy közép- és hosszútávon kizárólag a minőségi irodák nyújtanak mind a bérlői, mind a bérbeadói oldal számára kölcsönös előnyöket. Leegyszerűsítve a képletet, a bérbeadó magas fedezettel értékesít, a bérlő magas minőséget kap. Előbbi egyértelmű, forintosítható előny, beszéljünk inkább az utóbbiról. Mitől lesz minőségi az iroda a bérlő és munkavállaló számára? Leginkább a szabad szemmel látható dolgoktól: a bútor, a burkolat, a dekor és a világítás.

15 évvel ezelőtt alapvetés volt a világítástechnikában, hogy fénycsöves armatúrákat, kompakt fénycsöves mélysugárzókat alkalmazunk az irodaterekben. Majd 2010 körül jöttek az első generációs LED-ekkel szerelt lámpatestek, de akkoriban még nem állt készen a technológia, hogy a LED-eket általános világítási célra lehessen alkalmazni. És most? A minőségi gyártók palettáján nagyítóval kell keresni a nem LED-es termékeket. A technológia végre utolérte a hírnevét, és ma már nem az a kérdés, hogy LED-esek-e a lámpák, hanem az, hogy van-e bennük, illetve a mögöttük álló rendszerben intelligencia. Ez az a faktor, ami a bérlő és a munkavállaló számára is szemmel látható, sokkal inkább, mint az, hogy milyen fényforrást alkalmazunk.  

A világítás szabályozás felhasználói élményt ad. 

Időkapcsoló, jelenlétérzékelő vagy fényérzékelő segítségével a rendszer folyamatosan és automatikusan hangolja a mesterséges fény mennyiségét, lehetőség van arra is, hogy a színhőmérsékletet szabályozzuk: reggeli és késő délutáni órákban inkább a melegebb, míg a déli órákban inkább a hidegebb fehér fényt érezzük komfortosnak, szervezetünk bioritmusa ugyanis a Nap fényének színhőmérséklet változásához igazodik. 

Az automatikus jeleneteken túl manuális vezérlésre is van mód telefonról és táblagépről. Saját világítási képeket programozhatunk be, hívhatunk elő, tehát korlátlan lehetőség van a kezünkben. Olyan tárház, ami a mai Y és Z-generáció számára alapvetés. Ha már mindent el tudunk intézni okostelefonról, akkor az a minimum, hogy az asztalunkat megvilágító lámpatestet is tudjuk szabályozni. Amelyik iroda/munkaadó erre nem képes, versenyhátrányba kerül.

A szabályozás nem mágia és nem porhintés. Alapvetően 2 rendszer, a BUSZ kábeles és a wireless (Bluetooth / WiFi) áll rendelkezésre, és mindig az adott projekt dönti el, hogy melyiket ajánlott alkalmazni.

A BUSZ esetében már az építéskor a hagyományos tápvezetékek mellett egy plusz BUSZ kábelt kell végigfűzni az épületen, ezen keresztül fut majd a digitális kommunikáció. Ha ez megvan, de nem használjuk ki, akkor is biztosak lehetünk benne, hogy épületünk a jövőben bármikor készen áll arra, hogy „digitalizáljuk”, azaz a már bent lévő BUSZ kábeleken parancsokat küldjünk a csatlakoztatott rendszerelemeknek, így a világításnak is. 

Probléma általában inkább akkor van, mikor egy már elkészült, BUSZ hálózattal nem rendelkező irodaház egyik új bérlője szeretne szabályozott rendszert. Utólag a kialakítás, azaz az egész épület, vagy csak az adott szint be/átkábelezése csak nagy áldozatok árán lehetséges. 

Utólagos kiépítés esetén a Bluetooth-on keresztül (2,4 GHz) MESH network-ben kommunikáló rendszer a legkézenfekvőbb választás, mivel nem kell bekábelezni az egész területet. Ez telepíthető legegyszerűbben, és ez zavarja legkevésbé az irodatérben esetlegesen már folyó munkavégzést. Ha pedig egy internet gateway-t iktatunk be, lehetővé tesszük a rendszer távoli elérését is. 

A digitális átállás első lépéseként, ha a meglévő lámpatestek nem alkalmasak protokollok fogadására, akkor ki kell cserélni a meghajtóikat, majd minden meghajtó elé beiktatni egy 1-1 Bluetooth modult, végül pedig beprogramozni a rendszert. 

A modulok max. 30 méteres távolságból érzékelik egymást, és MESH network-ben működnek, vagyis minden modul „adó” és „vevő” is egyben. Így a rendszer eszközeinek száma gyakorlatilag korlátlan. A MESH alapú Bluetooth Low Energy (4.0) fényerő szabályozással először a 2016-os frankfurti Light+Building kiállításon találkozhatott a nagyközönség a finn Casambi gyártó jóvoltából. Azóta számos világítástechnikai cég alkalmazza termékeiben a megoldást, azaz épít a lámpatestekbe Bluetooth modulokat, és kínál a szabályozáshoz szükséges szenzorokat (jelenlétérzékelőt, fényérzékelőt, multiszenzort).

Fontos, hogy semmilyen Bluetooth-t zavaró tényező, mint például vasbeton szerkezet, ne legyen a térben. Ebből kiindulva el is jutunk a rendszer gyengeségéhez, jelenleg ugyanis csak nagyon nehezen alkalmazható több szintes komplexumok teljes rendszerének szabályozására (arra megmarad a BUSZ kábeles megoldás). Felhasználási területe jellemzően egyszintes területekre, a szóban forgó irodai bérleményekre, üzemcsarnokokra és nagyobb komplexumok egyes részterülteinek lokális világítás szabályozására korlátozódik.

A Bluetooth rendszer mögött álló okostelefonon, táblagépen futó digitális kezelőfelület könnyen kezelhető, és maximálisan felhasználóbarát, de ettől függetlenül megmaradhatnak a kapcsolók és a taszterek is az irodánk falain. 

További információért keresd a BE LIGHT! szakembereit!