A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom:*
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom:*  

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

 
Név:
Email cím:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom  
 
   


Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy kéthetente hírlevelet küldjünk neked az iroda piac aktualitásairól, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy személyes adataidat a veled való kapcsolatfelvétel céljából kezeljük és továbbítsuk a blog újságírójának. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a hozzájárulásod visszavonásával egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Hogyan fejlesszünk és üzemeltessünk prémium ingatlanokat a pesti belvárosban?

A Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége nemrég tartotta meg szakmai rendezvényét, amelyben többek között bemutatták az FM Benchmarking exkluzív kiadványt, illetve Kovács Attila, a Horizon Development ügyvezető partnere a prémium ingatlanok és az üzemeltetés összefüggéseit tárta fel.

A Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége rendezvényén bemutatták a hiánypótló FM Benchmarking első kiadványát, amely a facility menedzsmenttel foglalkozó vállalatoknak nyújt segítséget a létesítmény- gazdálkodási folyamatok méréséhez. Sőt, körvonalazódik egy európai szintű benchmarking kiadvány is. Az érdekképviseleti szerv emellett a BME Mérnöktovábbképző Intézet- HFMS-sel oktatási együttműködést kötött, hogy az FM-ben dolgozó régi és új munkatársak világszínvonalú képzésben, illetve továbbképzésben vehessenek részt a jövőben.

Fókuszban a Belváros

A program részeként Kovács Attila, a Horizon Development ügyvezető partnere a prémium ingatlanok és az épületüzemeltetés összefüggéseit mutatta be röviden. A vállalat olyan ingatlanok fejlesztését irányította, mint az Eiffel Palace, a Váci 1, illetve a Szervita Square Building már kivitelezés alatt áll. Mindháromra jellemző, hogy belvárosi lokációban helyezkedik el, vagyis a nívós épített örökség, illetve az exkluzív helyszín a fejlesztőtől is megköveteli, hogy magas minőségben dolgozzon.

A számos díjjal jutalmazott Eiffel Palace és Váci1 közös nevezője, hogy mindkét épület nagy hagyományokkal rendelkező ingatlan, amelyekkel a Kádár-rendszerben meglehetősen mostohán és szakszerűtlenül bántak, így az ezredforduló idejére már nagyobb rossz állapotba kerültek, ennek is köszönhetően évekig üresen álltak.

Ezeket az épületeket „reaktiválni” meglehetősen nagy feladat, hiszen a műemléki előírások megkötik a fejlesztők kezét, másrészt az eredeti alaprajzi struktúra nem alkalmas a 21. századi igények kielégítésére. Ennek megfelelően hosszú tárgyalások eredményei a hatóságokkal azok a kivitelezési tervek, amelyek alapján ezek az ingatlanok megújultak. Az eredeti homlokzat visszaállítása és sok eredeti elem megőrzése mellett új funkciók és anyagok is kerültek a belső terekbe az új igényeknek megfelelően. Azonban az új elemek is azt a prémium szegmenst képviselik, amelyet maguk az épületek is jelentenek a régi és a mai ingatlanpiacon.

Ingatlanüzemeltetés a prémium szegmensben

De hogyan függ össze mindez az ingatlanüzemeltetéssel? A válasz a bérleti díjakban keresendő. Habár a prémium ingatlanfejlesztés meglehetősen magas költségekkel jár, amelyeket sokan nem tartanak megtérülőnek, a Horizon Development hitt abban, hogy a befektetés magasabb bérleti díjak és kedvező értékesítés formájában megtérül. A számítások a fejlesztőt igazolták, hiszen az ingatlanokat sikeresen, jó áron értékesítették, amelyhez persze hozzájárult az ingatlanpiaci konjunktúra is.

Érdemes megemlíteni néhány szofisztikált megoldást. Az Eiffel Palace épületében a belső vasszerkezeteket egyenként, számozva restaurálták, majd az eredeti helyükre kerültek vissza. Ez nem csak az igényességet jelenti, hanem kiválóan illeszkedik abba a trendbe, miszerint az indusztriális hatások és atmoszféra meglehetősen divatos a bérlők körében, vagyis olyan hozzáadott értéket jelent, amelyért hajlandók többet fizetni.

A Váci 1-ben pedig a japán vagy zen kertnek nevezett kis közösségi pihenő helyet emelhetjük ki, amely valójában egy holt tér volt, mégis ez a kis oázis olyan plusz szolgáltatás, amelyet a bérlők is díjaznak. Vagy itt említhetjük meg a nemrég elkészült Promenade Gardens irodaházat a Váci úton, ahol egy teljes szintet kihagytak az eredeti tervekből, amely azonban a reprezentatívabb, a wellbeinget még inkább előtérbe helyező szempontok miatt a magasabb bérleti díjak formájában megtérül.

Fejlesztés és üzemeltetés egy kézben

További érdekesség, hogy a Horizon Development mindkét épület üzemeltetését a megnyitástól kezdve saját kézbe vette, majd az értékesítés után is megtartotta ezt a tevékenységet. Kovács Attila ezt azzal magyarázta, hogy a magas minőségű felújítás során prémium anyagokat, technológiát és műszaki tartalmat építettek be, ezért az üzemeltetés is speciális megközelítést igényel.

Sőt, már a fejlesztés alatt érvényesíteni szeretnék az üzemeltetési szempontokat is, ezzel hosszú távon sikeres épületek működését alapozzák meg. Nem a pillanatnyi költségszint dönt az anyaghasználatról, vagyis az ingatlan épületciklusát már az elejétől fogva perspektívába helyezik. A minden szinten érvényesülő minőség a befektetési piacon megtérül, ide kapcsolódik, hogy nem csak az üzemeltetési szempontok, hanem a fenntarthatósági elvek is jelen vannak a fejlesztés során végig. Már a bontásokat úgy végzik, hogy a vállalat szakértői nyomon követik a folyamatot, és később a kivitelezés más fázisaiban is aktívan közreműködnek, egyfajta ellenőrző szerepet is betöltve.

A jövőben pedig Kovács Attila szerint előtérbe kerülnek a smart megoldások, a PropTech egyre fontosabb részét jelenti majd a fejlesztésnek és az üzemeltetésnek egyaránt (nem véletlenül az iroda.hu csoport nemrég szervezte meg a nagy sikerű PropTech konferenciáját). A technológiai újdonságok egyre bővülő ütemben kerülnek beépítésre az új beruházásokban, sőt, Kovács Attila kitért arra is, hogy terveik szerint a property technology egy referenciaértékű jövőbeni fejlesztésük fókuszába is kerülhet.