A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

Név:
Email cím:*
Szektor:*
 

Hol van az irodákból az idősebb korosztály?

Más is észrevette, hogy egyre kevesebb az 50 év feletti alkalmazott? Már pedig a középkorúakra is szüksége lenne minden irodának. Mondjuk az okokat.

Az X- és Y-generáció betört a munkaerőpiacra, melynek számos előnyét már most is élvezhetjük. Igen ám, de mi a helyzet az idősebb generációk tagjaival? Ha szétnézünk egy irodában, főleg fiatalokból álló csapatokat látunk, kevés a korosodó munkatárs. Különösen igaz ez a marketingre, de az IT-sok között is jellemzően sok a fiatal, ahogy még néhány szakmát ide lehetne venni. Ha megnézzük az álláshirdetéseket, mindenki fiatal, de tapasztalt munkaerőre vágyik – ami néha nem áll párhuzamban egymással. Ugyanis hogyan lehetne egy fiatal tapasztalt, egyáltalán mi számít tapasztatnak? Manapság, ha valaki 5-6 évet dolgozik egy pozícióban, az már tekintélyt jelent, a 10 évnél több munkatapasztalattal rendelkezőket pedig senior jelzővel illetik. Sok fiatal néhány év munkában eltöltött idő után csoportvezetővé, majd osztályvezetővé, esetleg főnökké válik, ebben a rohanó világban mindenki siet: a 22 éves, frissen diplomázottak még 30 éves koruk előtt vezetők szeretnének lenni.

A fiatal főnököknek rengeteg előnyük van, azonban néhány dolgot nem tudnak időben megtanulni, ilyen a bölcsesség és a hosszú évek során felgyülemlő tapasztalat. Nem látják a nagyobb változásokat, maximum évről évre, míg a nagyöregek évtizedeken is keresztül látnak, az előző és az azelőtti trendeket saját maguk tapasztalták meg – nem csak az interneten olvastak róla. Hemzsegnek a vállalatok a kreativitástól és az új látásmódoktól, azonban a régi értékeket sem szabadna végleg elengedni. Valószínűleg a fiataloknak is tudnak újat mutatni, hiszen ismerik a régi technikákat és trükköket, melyeket a szakma rég elfeledett. Akkor voltak pályakezdők, amikor még nem volt előtérben a mobiltelefon és az internet, mindent máshogy kellett megoldaniuk. De nemcsak a munkahelyekre, hanem előadásokra, vitákra is ezért érdemes meghívni az adott szakma „öregjeit”, mert teljesen más szemszögből látják a dolgokat, más összefüggéseket tartanak fontosnak, esetleg olyan észrevételeket tesznek, melyekre nem is gondolnánk.

Egy többtíz éve a szakmában lévő munkatárs már nyugodtabb ritmusban él és dolgozik (ez nem azt jelenti, hogy lassú!), így átgondoltabbak a tettei is. A bölcsességével és higgadtságával új színt és nyugalmat vihet egy pörgős iroda életébe. Sokszor a partnerek is inkább bíznak egy idősebb, látszólag tapasztaltabb munkatársban, mint egy fiatalabban. Tévhit, hogy kevésbé formálhatóak, hiszen ha van tapasztalata és képzettsége, akkor onnan már csak egy kis plusz foglalkozás és oktatás kell, hogy a mai trendeket ő is felismerje és beletanuljon. Sokan ódzkodnak korosabb munkatársat felvenni, mondván tizenpár év múlva úgyis nyugdíjba megy, nem lehet vele olyan hosszútávon tervezni. Ez sem igaz, egyrészt tíz év alatt még rengeteg mindent tud véghez vinni, másrészt ha megnézzük az Y-generációs fiatalokra jellemző 1-2-3 éves időt, melyet egy cégnél eltöltenek, akkor velük szemben egy 50 felettiben biztos alkalmazottra lelünk.