A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom:*
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom:*  

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

 
Név:
Email cím:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom  
 
   


Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy kéthetente hírlevelet küldjünk neked az iroda piac aktualitásairól, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Balogh László
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy személyes adataidat a veled való kapcsolatfelvétel céljából kezeljük és továbbítsuk a blog újságírójának. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a hozzájárulásod visszavonásával egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Balogh László
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Ikonikus irodaházak Európában

Körülnéztünk Európa valamennyi szegletében, hogy olyan irodaházakat mutassunk be, amelyekre joggal illik az ikonikus megnevezés. Régiek, újak, ismertek és ismeretlenek.

Tour Montparnasse – Párizs

Az 59 emeletes, 210 méteres felhőkarcolót még 1973-ban építették, és 2011-ig ez a toronyház volt Párizs legmagasabb épülete, amikor átadták a Tour First irodaházat (231 méter). Az 56. emeleten működik egy étterem és egy kilátóterasz, ahonnan pazar látvány nyílik a városra. Átadásakor annyira felháborodtak a párizsiak, hogy a francia fővárosban 42 évig felhőkarcoló-építési moratórium volt érvényben, ugyanis szörnyen rondának vélték a fekete épületet, mintha a pokol költözött volna Párizs szívébe. Ne felejtsük el, hogy az Eiffel Torony is sokáig megfeküdte a helyiek gyomrát, amíg végül megbarátkoztak az acélmonstrummal. 2016-ban nemzetközi pályázatot hirdettek meg, hogy Párizs ikonikus irodaházát megújítsák a kor követelményeinek megfelelően. A győztesek zöld irodaházzá varázsolják a fekete tornyot.

Cannon Place – London

Bár Londonban számos felhőkarcoló világhírű, elég ha csak a Szilánkra vagy a The Walkie-Talkie-ra gondolunk, most lássunk egy hozzájuk képest törpét. A londoni Cityben található 37 ezer m2-es Cannon Place-t mindössze 2011-ben adták át, és máris az ikonikus épületek rangjára emelkedett a Cannon Street metrómegálló fölött működő irodaház. A felső emeletekről látványos kilátás nyílik a városra és a Szent Pál-székesegyházra is. A teljes belmagasságú átriumban 12 belső panorámalift szállítja az utasokat, és az üvegpalota homlokzatát egy különleges acélformáció ékesíti, amelynek a díjnyertes ingatlan a landmark jelzőjét is köszönheti.

Schicklerhaus – Berlin

A neoklasszikus Schicklerhaus-t 1910-ben adták át a Spree folyó északi részén Berlin történelmi negyedében, amely a német metropolisz egyik legdinamikusabban növekvő iroda alpiaca.  Kiváló helyszínen fekszik, így például az Alexanderplatz is mindössze néhány száz méterre található. A második világháború végén 1945-ben jelentős károk érték a 13 ezer m2-es épületet, majd 1997-99 között jelentős felújításon esett át. A hat emeletes épület homlokzata természetes kőburkolatú, jellegzetessége pedig az a különálló kétemeletes üvegtorony, amely az ingatlan sarokrészén található. A nagyméretű előcsarnokot hatalmas üvegmennyezet díszíti.

Porta Fira Towers – Barcelona

A Barcelona elővárosában található Porta Fira Towers toronyházak vörösben pompáznak. Az összesen 80 ezer négyzetméteres vegyes funkciójú épületekben 35 ezer m2 a hotelfunkció, míg 45 ezer m2-en irodákat alakítottak ki. A projekt célja az volt, hogy egyfajta bejárati kapuként funkcionáljon Barcelona számára, ha valaki az El Prat Nemzetközi Repülőtérről érkezik a metropoliszba. A 2006-2009 között felépült komplexum két különálló toronyból áll, amelyek különleges dialógusban állnak egymással. A 25 emeletes vörös hotel organikus formát jelenít meg, mintha állandó mozgásban lenne, így ha valaki körbejárja, akkor újabb és újabb arcát ismeri meg a szállodának. A 22 emeletes irodaház függőleges tengellyel rendelkezik, és mintegy kiegészíti a hotel állandó mozgásban lévő csavart formáját.

Chilehaus - Hamburg

Kontorhaus kerületben mintegy 5 hektárnyi területen található hat nagy irodakomplexum, amelyek 1920-1940 között épültek, hogy a hajózáshoz és a tengeri logisztikához köthető vállalkozások itt dolgozhassanak. Az ingatlanok jól példázzák a nemzetközi kereskedelem gyors növekedését a késő 19. század és a kora 20. század közötti történelmi időszakban, amelyet a szomszédos Speicherstadt is jól érzékeltet – az utóbbi raktárvárost nemrég felvették az UNESCO világörökségi listájára is. Az irodaépületek alkotta terület az első ilyen típusú fejlesztési zóna a kontinentális Európában, vagyis a mai irodanegyedek és üzleti centrumok őse. A Kontorhaus ékköve a modernista Chilehaus irodaház, amely a műemlék-együttes legismertebb tagja.

Grúz Nemzeti Bank – Tbiliszi

Grúzia fővárosában, Tbilisziben 1975-ben adták át ezt a tizennyolc szintes, meglehetősen szokatlan formavilággal megáldott épületet. A grúzok egyébként meglehetősen élen járnak a különleges építészeti megoldásokban, elég ha csak Batumiba, az új tengerparti paradicsomukba látogatunk. A szovjet időszakban a Szállítmányozási és Közúti Minisztérium működött a falai között, majd 2007-ben a Grúz Nemzeti Bank vásárolta meg az ingatlant, amelyet akkor műemlékké is nyilvánítottak.  2010-11-ben új főbejárat és földalatti előcsarnok épült, belső terét pedig teljesen felújították. A különleges épület Tbiliszi peremén fekszik a Kura folyónál.

Táncoló Ház – Prága

A folyóparti telken eredetileg egy 19. századból származó neoreneszánsz épület állt, amely a második világháború végén, 1945-ben pusztult el, amikor Prágát az amerikaiak tévedésből bombázni kezdték. A romokat csak 1960-ban takarították el, és azután a telek üresen maradt. Majd jóval később Frank Gehry az ING számára egy igazi ikonikus épületet álmodott ide. Az épület végül 1994-1996 között készült el. Az építkezés során 99 egyedileg kiöntött betonelemet készítettek el. A kilencemeletes épület a digitális kor terméke, számítógépes tervezés nélkül lehetetlen lett volna megvalósítani a minden irányba csavarodó formákat. Az épület a dekonstruktivista építészet egyik remekműve. A Táncoló ház nevet a két, egymással ölelkező üveg és beton toronyról kapta. A két torony a tervezés során a Ginger és Fred nevet kapta.

Saxo Bank – Koppenhága

A Saxo Bank a villámgyors fejlődésének köszönhetően 2008-ban új díjnyertes irodaházba költözött. Nem csak homlokzata és szerkezeti kialakítása miatt különleges épület, hanem a belső terek és dizájnelemek szempontjából sem egy tucat objektum. Ugyanis a belső tereket különleges művészeti tárgyak uralják, amelyek az úgynevezett Saxo Gyűjtemény részei. Ez a kollekció minden évben azzal párhuzamosan gyarapszik, hogy a cég világszerte terjeszkedik, így egyre több munkateret alakítanak ki, amelyeket új képzőművészeti tárgyakkal népesítenek be. Dinoszaurusz, fürdőző gyermek, művészeti installációk és mindenféle őrület, amit elképzelni sem tudunk.

Statoil – Osló

A festői oslói fjordok mentén épült meg a Statoil norvég olajóriás 117 ezer m2-es cégközpontja, amelyet 2012-ben adtak át. Az ikonikus épület tervezésének kulcseleme volt, hogy az épület mérete és építészeti megjelenése a környezetével harmonikus viszonyt ápoljon, az idilli partvonalat ne bolygassa meg, miközben új impulzusokat adva életre kelti a területet. A helyszín jelentős részén közparkot és sétányt alakítottak ki, utóbbi a fjord mentén halad végig. A komplexum öt szárnyból áll, amelyek egymásra épülve mintha egy különleges legyezőt formálnának, így csökkentették az épület ökológiai lábnyomát és így nagyobb terület maradt a park számára. Minden egyes épületszárny háromemeletes, amelyek különböző irányba orientálódnak, hogy optimalizálhassák a természetes fény használatát és a fjordok felé minél fantasztikusabb kilátás nyílhasson. A földszinten egy átriumot alakítottak ki, amely számos közösségi funkciót befogadva egyfajta városi térként működik.