A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

Név:
Email cím:*
Szektor:*
 

Ilyen lesz az Apple csodálatos kampusza, a gigantikus űrhajó+videó

Mióta csak bejelentették az új Apple főhadiszállás megépítését, amely úgy fog kinézni, mint egy repülő csészealj, azóta a sajtó árgus szemekkel figyeli a projekt fejlődését. Nemsokára kész is lesz a kaliforniai Cupertinóban, ezért épp ideje ismét foglalkozni a kampusszal.

Az új Apple kampusz mintegy 300 ezer m2-nyi területen fog elhelyezkedni, mindemellett 20 ezer m2-nyi területen kutatóközpontokat is építenek. Az irodakomplexumban több mint 13 ezer alkalmazott fog dolgozni. A négyszintes kör formájú ingatlan homlokzata hatalmas üvegfalakból épül, amelyek minden irányba szabad kilátást engednek. Mintegy 6 kilométer hosszú üvegfalról beszélünk, hiszen az épület kerülete több mint egy mérföld (1,6 km). A költségeket az újratervezést követően 3-5 milliárd dollárra saccolják, hiszen az eredeti tervek nem ezt a szuperszonikus kör alakot képzelték el. Csak a wellnesz központ 75 millió dollárba kerül, de itt valószínűleg az egész Szilícium völgy mintegy 20 ezres Apple-közösségét fogadni tudják majd.

A terveket a Foster+Partners londoni építésziroda szállította, akikhez olyan ikonikus épületek fűződnek a közelmúltból, mint például a Wembley Stadion, a Stansted Repülőtér, a londoni Millenium Bridge vagy éppen a HSBC cégközpontja. Norman Foster egyébként egy korábbi interjújában megemlítette, hogy a fő épület szokatlan formáját egy londoni tér inspirálta, ahol a parkot kör alakban veszik körbe a házak. Az Apple esetében is az épület egy hatalmas zöld területet zár majd közre.

A komplexum monotonitását kávézókkal, lobby terekkel és bejáratokkal fogják megtörni, miközben szinte mindent alárendeltek a fenntarthatóság eszméjének. A különböző divíziók jelenléte miatt (pl. szoftverfejlesztők, marketingesek, tervezők, értékesítők stb.) alaposan meg kellett fontolniuk, hogy hová is helyezzék az egyes munkaterületeket, azonban meglehetősen rugalmas térszerkezet fog kibontakozni, ahol mind vertikálisan, mind horizontálisan könnyen lehet majd mozogni a kampusz más részeibe. Az 1000 személyes előadóterem pedig a föld alá kerül, akárcsak a 10-14 ezer autó befogadására alkalmas parkoló. 1000 biciklit fognak a kampuszon elhelyezni, amelyeket mindenki szabadon használhat majd.

A komplexum önellátó lesz, 100%-ig megújuló energiát kívánnak igénybe venni (napenergia és bioanyagok) az erőműben. Természetesen az épület tetején végig napelemek lesznek, miközben 7000 fát telepítenek a területre. Külön szakértőt béreltek fel a Stanford Egyetemről, hogy segítsen visszaállítani a környéken az őshonos fajtákat, beleértve a sárgabarack ültetvényt is. Mindenhol sétányok és ösvények hálózzák majd be a parkot, mintha csak egy kellemes hétvégi kiránduláson vennénk részt. Úgy tervezték meg a fő épületet, hogy az év csaknem 75%-ban nem kell hűtést vagy légkondit használni, mert ezeket hatásosan fogja helyettesíteni a természetes szellőzés.

A nemrég elhunyt Steve Job kérése volt, hogy a kampuszt is magába foglaló táj hangulata és megjelenése idézze fel Kaliforniát, ahol a guru a gyermekkorát töltötte. Bár a korábbi elképzelések szerint a csodaépület már 2015-re elkészült volna, a közben módosított tervek miatt erre idén kerülhet sor, sőt, az egyéb kiegészítő épületek átadása még tovább csúszhat.