A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

Név:
Email cím:*
Szektor:*
 

Ingatlanfejlesztőkkel a Föld körül

Hazánkban ? úgy tűnik ? jelentősen nem csökken tovább az átadott irodaterületek mértéke, hiszen 2010-ben is közel 142 ezer négyzetméter bériroda-terület átadása várható a szakértők legfrissebb becslése szerint. Viszont az tény, hogy az irodák negyede üresen áll, az átlagos bérleti díj pedig a 10-11 eurót környékezi, mely 30-35%-kal ? esetenként akár ennél még többel ? alacsonyabb, mint a válság előtti időszakban.

?A budapesti irodapiacon jelenleg 630 ezer négyzetméter iroda vár bérlőre, bár e területből körülbelül 100 ezer négyzetmétert a silány minőségű fejlesztések keretében létrejött projektek ? népiesen selejt ? teszi ki, amelyre valószínűleg még 6 eurós négyzetméteráron sem találnak bérlőt?- idézve az egyik vezető ingatlanfejlesztő cég szakemberét.


Elalvási fázis
A bérlőkért folyó kíméletlen árverseny az egész piacra kihatott. A csökkentett bérleti díjaknak köszönhetően a bérlők természetesen tömegével mentek a bérbeadóikhoz, hogy újratárgyalják a szerződéseiket, így beindult egy olyan lavina, amelyet igen nehéz lesz megállítani. Több irodaház abban a helyzetben volt, hogy nem tehette meg, hogy hónapokig üresen álljanak területei ezért bekapcsolódott a ?negatív kampányba?, mert úgy ítélte meg, versenyeznie kell a túlélésért. Az elemzők szerint az elkövetkezendő 1,5 - 2 év nehéz időszak lesz a spekulatív fejlesztőknek Magyarországon. Irodaházat építeni alapvetően nem nagy ördöngösség, fejleszteni, esetleg értéket teremteni már kicsivel nehezebb. Mi is kell hozzá? A válasz egyszerű, kell egy jó lokációval rendelkező, esetleg ?olcsó? telek, egy jó koncepció és egy megbízható kivitelező, de a valóságban azért ennél jóval bonyolultabb: különlegeset alkotni művészet.
A legutóbbi pár év a környezettudatosság jegyében zajlott, ebben tevékenykedik a fejlesztők nagy része a bérlők meghódítása érdekében - meg hát ügye zöldnek lenni most nagyon divatos. Ezeknek a ?zöld fejlesztéseknek? egyik különlegessége, hogy már a kiinduló szakasztól kezdődően jóval tudatosabb marketing módszerekkel támogatják meg a projekteket illetve, hogy építészeti szempontból is a minél zöldebb koncepciót követik. Egyre több fejlesztőtől hallani az Európában elterjedt BREEAM, vagy a tengerentúlon honos LEED szabványról.


Alvó fázis
Most pedig sétáljunk végig egy képzeletbeli folyosón, ahol megnézhetjük, milyen trendek jellemzik a mai piacot, milyen az általános hangulat a vezető fejlesztőknél (a listában a fejlesztők nem piaci méretük, hanem ABC sorrendben szerepelnek).
Az Ablon-t látszólagosan kisebb mértékben érintette a válság, mint a többi ingatlanfejlesztőt, bár ők is eltolták egyes fejlesztéseiket, illetve vannak üres területeik korábbi sikeres fejlesztéseikben. A kereskedelmi ingatlanok vonatkozásában a cégcsoport a ˝felépíteni és megtartani˝ elvet vallja, ami az jelenti, hogy az elkészült kereskedelmi ingatlanokat bérbe adja és legtöbbször megtartja saját tulajdonában és nem értékesíti tovább. Talán ez a fix cash-flow segíti őket, hogy az elhalasztott fejlesztések miatti ?ínséges időszakot? át tudják vészelni.

 

A cikk az Iroda Évkönyv 4. évfolyamában található. Amennyiben szívesen olvasná évkönyvünk további cikkeit, tekintse meg az online változatot.

+ + +

Az iroda.hu-csoport internetes felületein megjelenő saját cikkek a kiadó szellemi tulajdonát képezik. Másolásukhoz, utánközlésükhez a kiadó engedélye szükséges. A kiadó saját tartalmak esetében, csak és kizárólag a lead átvételéhez járul hozzá, mely után a cikk linkjét kérjük elhelyezni!