A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

Név:
Email cím:*
Szektor:*
 

Újjászületett a Groupama budapesti székháza

Kolba Mihály és tervezőcsapata miközben modern épületté varázsolta a '60-as évekbeli Groupama székházat, igyekezett a fenntartható fejlődést is szolgálni, olvasható az epiteszforum.hu oldalon.

Az 1960-as évek elején emelt „A” és „B” épületek az akkori kor brutális modernista stílusában épültek. „A” épület elképesztően „egyszerű” monumentális óriási téglahasáb tömege mai szemmel talán „unalmas és sematikus”, ellenben az 1960-as évek modern építészetének határtalan lelkesedését méltán tükrözi, szinte az ikonja az akkori időknek. A „B” épület finom aszimmetrikus felfele törő toronyház tömbje „mai szemmel nézve már elfogadhatóbb”, az Erzsébet királyné útja felöli ablak nélküli mészkőburkolatú impozáns oldalhomlokzata a 2001 Űrodüsszeia című film monolit hasábjára emlékeztet, írják a tervezők.

Az ingatlan tulajdonosa elhatározta, hogy több ütemben korszerűsíti az épületeket, így a fejlesztés is több ütemben valósult meg. Az I. ütemben a „B” épületet alakították át korszerű, a jelenlegi igényeket is kielégítő bérirodaházzá és ideköltözött az „A” épületet bérlő OTP Garancia Biztosító - Groupama Garancia Biztosító is. A II. ütemben az „A” épületből három csillagos CAMPANILE szállodát terveztek, de miután megkapták a jogerős építési engedélyt, jött a válság és leállt a szállodafejlesztés. Ezután egy A kategóriás irodaház tervezésével bízták meg a tervezőket, és a válságra való tekintettel a legfontosabb peremfeltétel az volt, hogy a lehető legkisebb beruházási költségből legyen hasznosítható az ingatlan.

Az elkészült fejlesztés végeredménye, hogy a Hungária körút és az Erzsébet királyné útja találkozásánál létrejött épület a GROUPAMA BIZTOSÍTÓ Zrt. központi rezidenciája lett, így teljes mértékben sikerült hasznosítani az ingatlant. Nem mellékesen megőrizték és továbbvitték a múlt század '60-as éveinek egyedülálló architektúrájának a hangulatát, és sikeresen ötvözték a mai építészeti elemekkel.

A „B” épületet 2007-ben tervezték, és abban az időben még Magyarországon nem jelent meg az irodaház-fejlesztési piacon a megújuló energiák és a zöld minősítések használata. Ellenben a 2010-es években már követelmény volt az épületek környezetbarát kialakítása, ezért az „A” épület átépítésének tervezésénél már törekedtek „zöld irodaház” létrehozására. Az épületben nincs gázbekötés, a hűtés-fűtés levegős hőszivattyúval üzemel és az összes világítótest LED energiatakarékos lámpa. Az épületet plusz hőszigeteléssel borították, az ablakok üvegszerkezeteinek legmodernebb kiképzése lehetővé teszi azt, hogy a nap hő terhelésétől megvédjék a belső tereket, viszont a lehető legvilágosabbak maradjanak. Az utolsó pillanatban azonban szükség volt hagyományos gépészeti hálózat és berendezések elhelyezésére is a nagyobb tárgyalók, egyterű irodahelyiségek nagy létszámigénye miatt.

A legjobban úgy szolgálták a fenntartható fejlődést, hogy nem bontották el a két hatalmas 1960-as években épült házat, hanem megtartva a teljesen lecsupaszított szerkezetét, csontvázát, újra felöltöztették, újjávarázsolták a mai kor igényeinek és világának megfelelően. Talán a kész mű mutatja azt, hogyan lehetséges teljeskörű bontás helyett, a meglévő megtartásával új minőséget, ma is jól használható, a mai időket is tükröző épületegyüttest teremteni.

Fotók: Vass Zoltán