A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

Név:
Email cím:*
Szektor:*
 

Újjászületik a Váci út irodatornya? A szocialista szürkeségből milyen út vezet a 21. századba?

A Fővárosi Vízművek értékesíti a Váci úti irodaházát, amely Budapest egyik legfrekventáltabb helyszínén található. De vajon hogyan lehet újjávarázsolni a lerobbant épületet? Vagy talán a telek a fontos, és jöhet egy új irodaház a régi helyére?  

Nemrég robbant a hír, hogy a Mol székházat épít a Lágymányosi öböl mentén, most pedig a Fővárosi Vízművek kívánja értékesíteni a Váci út-Dózsa György út sarkán található épületkomplexumát. Pörög az ingatlanpiac, egy percnyi szusszanás sincs. A hatvanegy méteres magasház csaknem negyven éve a Váci út egyik ismert szimbóluma a Rendőrpalotával és a Nyugdíjbiztosító épületével együtt, és bár azóta sok víz lefolyt a Dunán, a régi Kádár-korabeli épület most is markáns eleme Budapest első számú irodafolyosójának.

A Fővárosi Vízművek Központi Irodaházának építése még 1975-ben kezdődött, majd az ingatlanegyüttes 1981-ben munkásszállóval egészült ki, jelenleg az irodák teljes alapterülete 26 ezer négyzetméter. Az akkoriban modernnek számító komplexum mára megkopott, a régi idők mementója, ami egy 21. században is versenyképességre törekvő vállalatnak nem válik a dicsőségére.

Két lehetséges megoldás körvonalazódik, vagy felújítják, szinte újjávarázsolják, amelyre a Fővárosi Vízművek ezek szerint nem vállalkozik, vagy a földdel teszik egyenlővé, mint a szomszédos Volga Szállót, hogy egy új irodaházat húzzanak fel. A telek a Váci út belső területén természetesen megfizethetetlen értéket képvisel, azonban a hatvanegy méteres épületmagasság igazi kincs, hiszen ha egy fejlesztő a nulláról akar egy új épületet felhúzni, akkor annak a magassága nem vetekedhet majd a most álló épület paramétereivel.

Az esetleges felújítás nem lenne kis munka, hiszen szinte minden nagyon rossz állapotban van kezdve a nyílászáróktól a gépészeti rendszereken át a homlokzati elemek elavultságáig. Ezért a Fővárosi Vízművek egy kevésé frekventált helyen lévő, gazdaságosan üzemeltethető épület vásárlására is pályázatot írt ki. Minimum 7-9 ezer négyzetméteres ingatlant keresnek a Duna és a Könyves Kálmán körút–Hungária körút–Róbert Károly körút által közrezárt területen.

A CPI a Váci út távolabbi részén a Balance Office Park több épületét szinte teljesen újraszabta, a Balance Building már túlvan a sikeres újrapozícionáláson, és nemsokára elkészül a Balance Loft is. Így aztán igazán hiteles megoldásokkal rendelkeznek a régi épületek rehabilitációjával kapcsolatban.

„Ritkák az indusztriális adottságokkal rendelkező patinás épületek, amelyek természetesen determinálják a lehetőségeket, az épületek funkcionalitását, mire lehet hasznosítani, milyen koncepcióval lehet elindítani a refurbishment programot. De ez adja az egyediséget is, és szerencsére a piac nyitott az ilyen típusú épületek iránt, hiszen az  IT, a PR, a marketing és a fashion cégek keresik a lehetőségeket” – magyarázza Bodahelyi András, a CPI leasing menedzsere.

„Minden (leendő) tulajdonos és fejlesztő felelőssége, hogy a meglévő régi épületeiket újragondolja, új koncepcióval pozícionálja. Ezeknek az ingatlanoknak meg van a szerepük a Váci úti irodafolyosón, ezért városképileg, funkcionalitásban és üzletileg is van létjogosultsága az ilyen fejlesztéseknek. Fontos, hogy a megfelelő know how-val rendelkező fejlesztők professzionális előkészítéssel és felkészüléssel álljanak hozzá egy ilyen szintű rekonstrukcióhoz” – teszi hozzá a szakember.