A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom:*
Üzenete szövege:*

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

Név:
Email cím:*
Szektor:*
Az ÁSZF-et és az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom
 
   


Újjávarázsolták a Lexmark Duna-panorámás irodáját, ahol a természet az úr

A Lexmark 3400 négyzetméteres irodája a Duna-panorámás Millennium Towerben szinte teljesen újjászületett. Jég, erdő, víz, mező, rét és sivatag.

A Lexmark nyomtatási és képalkotási termékek, szoftverek és szolgáltatások széles skáláját biztosítja a legkülönfélébb méretű vállalatok számára. Budapesten immár 2008 óta bérel irodát a Duna-part mellett a Millennium Towerben, és az évek során egyre csak bővült a hazai ún. kompetencia centerük, amely az EMEA-régiót (Európa, Közel-Kelet, Afrika) látja el logisztikai, pénzügyi, marketing, értékesítési és ügyféltámogatási területeken. Tehát nem szimplán SSC-központként működik a budapesti irodájuk, hanem magas hozzáadott-értékű szolgáltatásokat nyújtanak a régióban található tagvállalatoknak. Jelenleg két szinten összesen 3400 négyzetméternyi területet (2400+1000 m2) vesznek igénybe közel 300 munkatársuk számára, és az elmúlt időszakban több mint száz új alkalmazott került a céghez. A Millennium Városközpont több szempontból is ideális helyszín a Lexmarknak, hiszen kitűnő lokációban helyezkedik el, tömegközlekedési eszközzel és autóval könnyen elérhető, ráadásul a Duna-panoráma felejthetetlen élményt nyújt az itt dolgozóknak, akik nap mint nap „szembesülhetnek” a folyóvölgy látványával. Mindemellett a Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája is karnyújtásnyira helyezkedik el az irodaháztól.

A cég az elmúlt hónapokban teljesen újjávarázsolta a munkahelyét, az utolsó simításokkal épp most novemberben végeztek. Maga a vállalat a külső arculatjegyeit is megújította, ennek keretében a korábbi fekete-piros színkombináció helyét a narancs-kék-lila vonal vette át, amely a recepciós-fogadó térben egyértelműen visszatükröződik, és az új színek meglehetősen modern és izgalmas világot teremtenek a Lexmark körül. Az átalakítás előtt kérdőívet töltöttek ki a munkatársak, amelyből kiderült a vezetőség számára, hogy az alkalmazottak a nagybetűs természetet hiányolják munkahelyükről. A cég olyannyira komolyan vette a dolgozók igényeit, hogy az iroda a DVM csoport munkájának köszönhetően szinte egy tematikus nemzeti park képében született újjá, hiszen áttételesen és szimbolikusan hat fő természeti táj is megjelenik a munkaállomásokat körbevevő díszletekben.

Van itt erdő, víz, sivatag, mező, jég és rét. Mindegyik tájtípus egy-egy nyitott teret jelent, ahol a munkatársak divíziónként a ma már szokásos egyterű helyiségben dolgoznak. Az erdőben ennek megfelelően például a zöld szín dominál, a kiegészítő elemeken, a határoló felületeken vagy éppen a falakat borító posztereken az erdő tűnik fel szinte fizikai valójában. És így tovább, a jeget szimbolizáló helyiségben a díszakváriumokban a zuzmók egyfajta szibériai vagy antarktiszi hangulatot árasztanak, a mezőt gabonafélék képviselik, akik az üvegek alatt pompáznak, akár egy lepkegyűjteményben. Ez a természetes hangulat azonban nem csak egy erőltetett klisé, hanem valóban ott állunk az erdőben, beszívjuk a friss levegőt, vagy éppen a mezőn futunk a nyári napsütésben. Mindez csak inspiráció és hangulat kérdése. Ezekből a belsőépítészeti megoldásokból is kiderül, hogy a tervező fantáziáját a fizikai határok sem köthetik meg, hiszen ha a megrendelő partner a különleges megoldásokban, akkor a határ a csillagos ég. A végtelenségig lehet próbálkozni, kifogyhatatlan az ötlettár, így mindannyian új és új kihívásokkal szembesülhetünk, ha egy-egy vadonatúj irodát felkeresünk.

Ha belépünk az irodába, akkor a recepciós-fogadó tér meglehetősen komplex teret jelenít meg, nem csak szín- és formavilágában, hanem funkciójában is. Hiszen a recepciós pulttal szemben egy üde növényfal áll, amely előtt dizájnos ülőgarnitúra várja a látogatókat. Majd egy akár informális megbeszélésekre is alkalmas közösségi terület következik, ahol egyedi tervezésű bútorok kaptak helyet. Itt meg is jegyezhetjük, hogy a bútorok többnyire a Kinnarps termékei, de a Bene és az Arkhenea is képviselteti magát jó néhány egyedi darabbal. Ezt követően elindulhatunk irodabejáró túránkra. A munkaállomásokat befogadó nyitott terek az ablakok mellett találhatók a minél több természetes fény miatt, míg a tárgyalókat, a csendes szobákat és a telefonfülkéket az épület középső traktusában alakították ki. A falakat sok helyen poszterek fedik az aktuális természeti témához kapcsolódva, illetve ahol fehérek a falak és a tartóoszlopok, ott pedig írható felületeket alakítottak ki. A tároló szekrények magassága az átalakítás során a felére csökkent, így tovább erősítették az iroda átláthatóságát, letisztultságát. Az ügyvezetőn és egy-két támogató tevékenységet végző munkatárson kívül mindenki egy térben ül – beosztott és vezető egyaránt.

A munkaállomások között kis színes közösségi szigeteket rendeztek be egyedi bútorokkal, amelyek akár informális megbeszélések helyszínei is lehetnek. Az első szinten a folyókról, míg a második szinten a budapesti hidakról nevezték el a tárgyalókat, így találkozhatunk a Tiszával, a Murával, a Rákóczi híddal vagy éppen az Árpád híddal. Különleges élményt nyújt, amint a vállunk fölött hömpölyög a szőke Tisza, vagy éppen egy forgalmas híd szélén ücsörgünk. Mondanunk sem kell, hogy a tárgyalókban is írhatók a falak, így aztán minden felmerülő ötletet és gondolatot szemléletesen prezentálni is tudják egymásnak a kollégák vagy az ügyfelek. Három tárgyaló pedig úgy helyezkedik el egymás mellett, hogy igények szerint egymásba is nyithatók, illetve elszeparálhatók. Ha a Duna felőli oldalon kitekintünk az ablakon, akkor pedig életnagyságban is feltűnik a Nemzeti Színház mögött a Rákóczi híd, kicsit jobbra nézve pedig az egész folyóvölgy feltárul a Gellértheggyel együtt, vagyis perspektívában nincs hiány.

A munkatársak igényeit szolgálja a három jól felszerelt konyha, ahol a fali poszteren megint csak növények néznek farkasszemet az étkezőkkel. Míg a hat nyitott munkatérben élő növények hada sorakozik, amelyek friss energiaforrással látják el a dolgozókat. Mindemellett van az irodában túró rudi-, snack- és kólaautomata is, szóval az egyéb nyalánkságok miatt sem kell a kisboltig szaladni. A fiatalos közeget jól szemlélteti, hogy az átlagéletkor mindössze harminc év. Jegyezzük meg még a fenntartható elemeket is az irodában, így szelektíven gyűjtik a hulladékot, a mindenhol fellelhető írható felületek csökkentik a papírhasználatot, illetve ha valaki a központi nyomtatón ki akar printelni valamit, akkor nem elég a számítógépen kiadnia a parancsot, hanem a gép elé érkezve ezt a műveletet kártyával meg is kell erősítenie. Így ha meggondolja magát vagy mégis szükségtelen a nyomtatás, akkor egy csomó papírt megspórolhat.

A közösségi szellemet nem csak a demokratikus ültetési rend jelzi, hanem például az ünnepek apropóján karácsonyi dekorációs versenyt rendeznek, ahol az egyes divíziók saját „portájukat” csinosítják ki, így még élhetőbb munkahelyet teremtenek maguk körül. A vállalat pozitív hozzáállását bizonyítja az is, hogy a Mikulásgyár és a Vöröskereszt számára gyűjtést is rendeznek minden évben. Egyébként mindkét szinten ugyanaz a szervezőelv figyelhető meg, mindenütt poszterek, írható falak, formagazdag terek találhatók, a munkaállomások, a közösségi szigetek, valamint a tárgyalók, csendes szobák harmonikus viszonya, a nagybetűs tér kiérlelt funkcionalitása és a rész-egész viszony működőképessége határozza meg a Lexmark újjáalakított irodáját, amely nagy méretei ellenére sem tűnik egy lelketlen „munkaerő-gyárnak”, sokkal inkább ötletes, színes és inspiratív miliőnek, ahol a dolgozók valóban jól érezhetik magukat, és ha akarnak, nap mint nap új világot ismerhetnek meg, elég csak átrándulni egy másik divízió felségterületére.