A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom:*
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom:*  

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

 
Név:
Email cím:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom  
 
   


Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy kéthetente hírlevelet küldjünk neked az iroda piac aktualitásairól, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy személyes adataidat a veled való kapcsolatfelvétel céljából kezeljük és továbbítsuk a blog újságírójának. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a hozzájárulásod visszavonásával egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Kedvező piaci dinamika a hazai vállalatértékesítési és felvásárlási piacon

Ugyan az elmúlt évben a közép-kelet-európai régióban és Magyarországon is bizonyos mértékben csökkent a tranzakciós aktivitás az M&A piacon, azonban a gazdasági növekedés és alacsony forrásköltségek továbbra is kedvező környezetet biztosítanak a tranzakciók megvalósulásához– derül ki a Deloitte új tanulmányából. 

 

A 2017-es évben 376 tranzakciót bonyolítottak a régióban, amely 7 százalékos csökkenést mutat a tavalyi évhez képest. A nyilvános adatok alapján a legnagyobb összegű felvásárlások a távközlési és a pénzügyi szektorban valósultak meg. Az ingatlanpiac sikeres évet zárt, több új befektető is megjelent Magyarországon.

A telekommunikációs és a pénzügyi szektor ügyletei mozgatták a piacot

Továbbra is a cégértékesítések több mint 60 százaléka Lengyelországban és Csehországban történik, a két legnagyobb piacon. A 2017-es évben jelentős mértékű visszaesés volt tapasztalható a horvát és szlovén piacokon, míg Bulgária és Románia tovább tudott növekedni a tranzakciók számát tekintve. A  szektorok közül továbbra is a fogyasztói szegmens és az ipar a legaktívabbak, melyek együttesen közel 45 százalékát adják a régiós tranzakcióknak.

„A közép-kelet-európai trendekhez hasonlóan, a hazai tranzakciós piacon is csökkenés tapasztalható. A válságot követően Magyarországon az 5 millió dollár összértéket meghaladó tranzakciók száma évi 30-35 között alakult. A múlt évben például 25, 2016-ban pedig 29 tranzakciót zártak a befektetők” – mondta el Bíró Balázs, a Deloitte Magyarország pénzintézetekért felelős vezetője.

A tavalyi év publikusan elérhető tranzakciói közül a telekommunikációs szektorban történtek a legnagyobb összértékű felvásárlások. Egy kockázati tőkealap, a CEE Equity Partners vásárolta meg több mint 200 millió euróért az Invitel Csoportot korábbi tulajdonosától, a Mid Europa Partnerstől. Ehhez az akvizícióhoz fűződik az elmúlt év egy másik meghatározó tranzakciója is, amely során a CEE Equity Partners tovább is értékesítette az Invitel lakossági és kisvállalati üzletágát a Digi Távközlési Zrt.-nek 141 millió euróért.

A telekommunikációs tranzakciós piac további élénkülését mutatja, hogy 2018-ban is már megvalósultak nagyobb ügyeletek, ilyen például a Telenor teljes KKE régiós operációjának a cseh PPF Csoport által történő felvásárlása, vagy akár a Liberty Global német, román, cseh és magyar operációjának eladása a Vodafone számára.

A telekommunikációs szektor mellett mozgalmasnak bizonyult a pénzügyi szektor is, amelyhez köthető például a Netrisk Biztosítási Alkusz Zrt. eladása. A lengyel székhelyű kockázati tőkealap, az MCI Capital vásárolta meg a vállalatot közel 57 millió euróért, amelyet az Enterprise Investors értékesített.

A kockázatitőke-befektetők aktivitása továbbra is töretlen, Magyarországon 2017-ben a tranzakciók közel 20 százalékában pénzügyi befektető hajtott végre akvizíciót.

 

2017 - az ingatlanpiac sikeres éve

2017 a magyar ingatlanpiac kimagaslóan sikeres éve volt. Miközben a hazai GDP 4 százalék körül növekedett és a finanszírozási költségek is történelmi mélypontra csökkentek, az ingatlanpiac külföldi és hazai megítélése is jelentősen javult.

Összességében a kereskedelmi ingatlanok befektetési volumene ismét megközelítette a 2 milliárd eurót, ami kimagasló eredménynek tekinthető. Több új befektető is belépett a hazai ingatlanpiacra olyan jelentős volumenű és komplex tranzakciókkal, mint például az Aréna Plaza értékesítése (vevő: NEPI Rockcastle) 275 millió euró összértékkel.

A hazai ingatlanpiac kiegyensúlyozott fejlődéséhez nagymértékben hozzájárult a külföldi és hazai befektetők kiegyensúlyozott versenye. A Deloitte tanulmányában megvizsgálta egy általa összeállított kiskereskedelmi, iroda és szálloda ingatlanokat tartalmazó elsődleges (prime) ingatlan-portfólión, hogy miként alakultak az adott ingatlanszegmensekre vonatkozó bérleti bevételek, nettó működési eredmények, a realizált értéknövekedések, illetve teljes éves hozamok. Ez alapján látható, hogy az ingatlanalapok ugyan egyre vonzóbb befektetési célponttá váltak az egyéb befektetési lehetőségekhez, például az államkötvényekhez, részvényekhez képest, ugyanakkor - részben a szabályozó által előírt magas likvid hányad miatt, részben az ingatlanalapokban lévő ingatlanok gyengébb jellemzői (kor, minőség és elhelyezkedés) révén – az ingatlanalapok nem tudtak lépést tartani az egyedi, elsődleges (prime) befektetések által elért hozamokkal.

A várakozások a piaci hozamok csökkenése tekintetében jelentősen eltérőek. A Deloitte előrejelzése szerint az ingatlanértékek stabilizálódása várható, míg középtávon, ha a jelentősebb turbulenciák el is kerülik az ingatlanszektort, a finanszírozási költségek növekedésével számolni kell.