A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom:*
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom:*  

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

 
Név:
Email cím:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom  
 
   


Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy kéthetente hírlevelet küldjünk neked az iroda piac aktualitásairól, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy személyes adataidat a veled való kapcsolatfelvétel céljából kezeljük és továbbítsuk a blog újságírójának. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a hozzájárulásod visszavonásával egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Kevesebb a befektetési lehetőség Európában

Az elhúzódó pénzügyi válság következtében Európa kevesebb vonzó ingatlanbefektetési lehetőséget kínált az elmúlt három hónapban, mint az előző negyedévben, ugyanakkor a csökkenő európai kötvényhozamok miatt az ingatlan továbbra is jobb megterülést garantál.

Néhány közép-és kelet-európai piac az elmúlt időszakhoz hasonlóan a befektetők érdeklődési körében maradt; ilyen a prágai ipari és a moszkvai retail szektor. A DTZ nemzetközi Fair Value Index elemzése Budapest kiskereskedelmi piacát továbbra is vonzó célpontnak tartja és a meleg piacok közé sorolja.

A globális ingatlantanácsadó által levédett Fair Value Index? azt vizsgálja negyedévenként, hogy mennyire vonzóak a különböző kereskedelmi ingatlanpiacok a befektetők számára, azaz mekkora az elérhető becsült hozamuk. A DTZ legújabb elemzése szerint az elmúlt három hónapban az európai ingatlanpiacok alacsonyabb jövedelmezőséggel kecsegtetik a befektetőket, mint az április-június időszakban. Az indexérték jelenleg 30, az első negyedév 41-es számához képest. (2011.Q1: 32) Minden szektorban csökkenés figyelhető meg a régióban; az irodapiac 28-ról 20-ra, a kiskereskedelmié 52-ről 40-re, míg az ipari szektor 52-ről 35-re esett vissza.

?Egy viszonylag erősebb negyedév után az európai ingatlanok iránt az elhúzódó gazdasági-és pénzügyi válság következtében megcsappant az érdeklődés. Kevesebb attraktív befektetési lehetőséget találunk a kontinensen, a makrogazdasági helyzet az előrejelzéseinkre is kihatottak, melynek következtében csökkent a bérleti díjszint várható növekedési üteme és az elvárható becsült hozamok. Ugyanakkor, egy gyenge lábakon álló gazdasági helyzetben, az ingatlanok által kínált szolid megtérülés még mindig vonzóbbá teszi ezt a szektort a többi befektetési lehetőséghez képest. ?- emelte ki Czifra Balázs, a DTZ magyarországi ügyvezető igazgatója.

A 98 európai piac több mint fele a vonzó (forró vagy meleg) piaci kategóriában található továbbra is. 2011 harmadik negyedévében 26 piac került más kategóriába az előző negyedévhez képest: 19 piac kerül melegből fagyosba, 5 piac forróból melegbe, kettő pedig hidegből melegbe. A változások döntően a bérleti díjszint növekedés lassulása és a befektetők által elvárt magasabb hozamok miatt következtek be. Emellett megfigyelhető, hogy a befektetők kockázatkerülőbbek lettek; egyre inkább az alacsonyabb hozamú, biztonságosabb befektetések felé fordulnak.

Közép-és Kelet-Európa

Európa ma kevesebb vonzó befektetési lehetőséget kínál, mint az előző hónapokban. Ennek fő oka a várható bérleti díjszint növekedés lassulása, amely tompítja az elkövetkező öt évre szóló elérhető becsült hozamelvárásokat. A jelenlegi gazdasági helyzetben a bérlők halogatják vagy visszafogták expanziós tervüket, a fogyasztók pedig csökkentik a vásárlásukat. Mindent összevetve, az európai kiemelt piacokon a befektetők által elvárt hozamok stabilak, míg a periférikus és KKE piacokon jelentősen emelkedtek, a két hatás együttesen érte el az európai indexérték csökkenését.

Míg az előző negyedévben a közép-és kelet-európai régió kiskereskedelmi és irodaszegmenseinek többsége a forró piacok között volt; ilyen volt a moszkvai iroda-és kiskereskedelmi, valamint a budapesti, bukaresti és a prágai retail alpiacok, addig most csupán a moszkvai retail- és a prágai ipari piacot találjuk a legvonzóbbnak tartott piacok között. A budapesti kiskereskedelmi piac visszacsúszott a meleg piac közé.

A DTZ Fair Value Index elemzése szerint bár kevés jó minőségű ingatlannal rendelkezik, ugyanakkor a közép-kelet-európai régió néhány kiemelt piaca továbbra is jó befektetési lehetőséget kínál az érdeklődőknek.

?A budapesti retail piac többek között azért lett kevésbé vonzó piac, mert Magyarország csak nehezen kapaszkodik vissza az intézményi befektetők térképére az Európába vetett bizalom csökkenése a hazai ingatlanpiacra is hatással van. Jelenleg kevés a kiemelkedő minőségű ingatlan a piacon, illetve a felek közötti árazási elképzelés sincs mindig összhangban.? ? tette hozzá Maksay Éanna, a DTZ elemzője.

Európa

A nyugat-európai országok közül ír, német és holland piacok értékelődtek fel, ezen belül is kiemelkedik Írország; a dublini iroda-,retail és ipari piac lett Q2-hez képest attraktívabb, ezen kívül az amszterdami irodák és a frankfurti kiskereskedelem.

Németországban a piacok többsége a meleg kategóriában van ? a müncheni irodapiac Q3-ban lett meleg piac -; itt az ingatlanok, összehasonlítva az alacsony kötvényhozamokkal szolid megtérüléssel kecsegtetnek. A DTZ elemzése szerint a német piac vonzóbb befektetési lehetőséget kínál, mint a francia, köszönhetően ez utóbbiban tapasztalható magasabb országkockázatnak és a jobb németországi bérleti díjszint növekedési kilátásoknak.

Számos olasz várost leminősítettek a harmadik negyedévben; annak köszönhetően, hogy a piacok szenvednek a gyenge bérlői aktivitástól és a fokozódó adósságválságtól, ami növeli a befektetői hozam elvárást. Mivel a középtávú spanyol bérleti díjszint növekedési kilátások jobbak az olaszokénál, ezért a DTZ szerint a barcelonai és madridi piacok árazása vonzóbb, mint a római és milánói.

A DTZ európai ingatlanbefektetések megtérüléseire vonatkozó hosszú távú kilátásai a jövőre nézve a legtöbb piacon szolid jövedelmezőségre és a bérleti aktivitás visszafogott növekedésére számítanak. Egy gyenge lábakon álló gazdasági helyzetben, ez a szolid megtérülés is vonzóvá teszi az ingatlant.

Globális kitekintés

Az elemzés kimutatja, hogy 2011. harmadik negyedévében a globális Fair Value Indexérték 55-ről 47-re esett vissza, ami azt jelenti, hogy az elhúzódó gazdasági krízis miatt a globális befektetési piac kockázatosabb lett a befektetők számára.

Az Egyesült Királyság indexértéke 50-ről 30-ra, az ázsiai 70-ről 58-re csökkent, míg az Egyesült Államok enyhe növekedést produkált; 73-ról 76-ra nőtt az érték.

?DTZ Fair Value Index módszertan


A Fair Value Index betekintést nyújt a befektetőknek az egyes kereskedelmi ingatlanpiacok árazásaiba; egy megadott régión belül számszerűsíti a túl-vagy aluértékelt kereskedelmi ingatlanpiacokat.  Az Index előremutató, tekintve, hogy ekonometrikus, gazdasági és ingatlanpiaci előrejelzéseken alapszik. A pontszámok a forró és fagyos piacok arányát tükrözik; ahol a magasabb pontszám egy adott régión belül több forró piacot takar. A tanulmány 180 piacot vizsgál, melyből 95 Európában található.


A piacokat az alábbiak szerint kategorizálja:
Forró piac: amikor az adott piacon elérhető becsült hozam magasabb, mint a befektetők által elvárt hozam, megtérülés. Az ingatlan több mint 5%-kal alulértékelt és a piac vonzó befektetési lehetőséget jelent a befektetők számára.
Meleg piac: amikor az adott piacon elérhető becsült hozam nagyságrendileg azonos a befektetők által elvárt hozammal, megtérüléssel. Az ingatlan megfelelően van árazva (a 5%-os felül és alulértékelt határ között) és a befektetők az általuk elvárt hozamra számíthatnak.
Fagyos piac: amikor az adott piacon elérhető becsült hozam alacsonyabb, mint a befektetők által elvárt hozam, megtérülés. Az ingatlan több mint 5%-kal túlárazott, a befektetők számára ajánlott elkerülni ezt a piacot.