A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom:*
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom:*  

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

 
Név:
Email cím:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom  
 
   


Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy kéthetente hírlevelet küldjünk neked az iroda piac aktualitásairól, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Balogh László
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy személyes adataidat a veled való kapcsolatfelvétel céljából kezeljük és továbbítsuk a blog újságírójának. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a hozzájárulásod visszavonásával egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Balogh László
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Kevesebb a bevétel, kevesebb a nyereség

A nemzetközi ingatlancég, az Immofinanz Group 2014-2015-ös üzleti évének, január 31-én zárult háromnegyedéves bevétele valamint nyeresége is csökkent, a magyar leányvállalat a csoport átlagánál jobban teljesített.

Az IMMOFINANZ Group által generált működési eredmények éves összehasonlításban stabilan 241,9 millió eurónál álltak a 2014/15. év első három negyedévében (2013/14. év első három negyedéve: 242,3 millió euró). A 2014/15. év első három negyedévében a nettó nyereség összesen 79,2 millió euró volt (2013/14 első három negyedéve: 142,1 millió euró, ill. 220,2 millió euró, beleértve 100% BUWOG). Ennek elsődleges oka a befektetési célú eszközök devizaárfolyam szerinti átértékelések negatív hatása, amely a Kelet-Európában, és elsősorban Oroszországban, Lengyelországban, a Cseh Köztársaságban és Szlovákiában tapasztalt ingatlanár-esést tükrözte. A devizaárfolyam szerinti átértékelések -99,1 millió eurós eredménye az első három negyedévre a nettó nyereséget csökkentette, de a készpénzre nem volt hatása.

A beszámolási év harmadik negyedévében a BUWOG részvényekre átváltható 2014-2019-es kötvény IFRS-értékelésének negatív hatása is érezhető volt. Azonban ezeket az átváltható kötvényekből származó, -31,1 millió euró összegű nem-készpénzes értékelési hatásokat ellensúlyozzák a BUWOG-ban lévő 49%-os részesedésnek tulajdonítható, január 31-én kb. 107,8 millió euró összeget kitevő rejtett tartalékok. A 2014/15. év 3. negyedévének nettó nyeresége 109,4 millió euró (2014/15. év 2. negyedéve: -16,2 millió euró, 1. negyedéve: -14,0 millió euró).

 „A 2014/15-ös pénzügyi évünk harmadik negyedévét az orosz rubel USA dollárral szembeni jelentős gyengülése jellemezte. Ezért úgy döntöttünk, hogy folytatjuk a bérleti díjak átmeneti csökkentésének politikáját az öt moszkvai bevásárlóközpontunk bérlői számára. Ezek a lépések nem csupán a hosszú távú partnereinknek segítenek nehéz helyzetükben, de biztosítják a bevásárlóközpontjaink folyamatos magas kihasználtságát is - nyilatkozta Eduard Zehetner vezérigazgató. “Ezeknek az intézkedéseknek a hatásait nyilvánvalóan tükrözik a harmadik negyedév bérbeadásból származó bevételei: az oroszországi bérbeadásból származó bevételek pozitívan teljesítettek a 2014/15. év 1. negyedévében és stabilak voltak a második negyedévében (az előző év hasonló időszakához viszonyítva), de a harmadik negyedévben 14%-kal, 38,2 millió euróra estek vissza. A látogatók száma a moszkvai bevásárlóközpontjainkban mintegy 10%-kal alacsonyabb, mint az előző év első három negyedévében (a GOODZONE kivételével).”

Tekintettel a folytatódó csökkentésekre és az árfolyam befagyasztásra, a következő negyedévekben a jelenlegihez képest az oroszországi bérbeadásból származó bevételek további visszaesése és követelés leírások várhatók.

Az IMMOFINANZ Group többi országa stabil fejlődést mutatott.
A fenntartható szabad cashflow (FFO) a 2014/15. év első három negyedévében 102,5 millió euró összeget tett ki, ami 7,4%[1]-os évesített adózás utáni FFO hozamot jelent a piaci kapitalizáció alapján. A 2014/15. év 2. negyedévének 16,7 millió eurós FFO-ja után, ez a mutató a 3. negyedévben 38,2 millió euróra nőtt. Az FFO ezen növekedéséhez a magasabb ingatlanértékesítésből származó bevételek, az alacsonyabb adófizetés és az alacsonyabb kamatkiadások járultak hozzá.

Az oroszországi negatív hatások és a beütemezett ingatlanértékesítések az IMMOFINANZ Group bérbeadásból származó bevételeinek visszaeséséhez vezettek, 344,4 millió euróra (2013/14. első három negyedéve: 360,7 millió euró). Az ingatlanértékesítésből származó bevételek összesen 12,9 millió eurót tettek ki, az előző év első három negyedévének -0,7 millió euró összegéhez képest. Az ingatlanfejlesztésből származó bevételek 3,1 millió euró összeggel stabilak voltak (2013/14. év első három negyedéve: 3,3 millió euró).

Osztalékfizetési politika
A 2014-es naptári év vége előtt nem sokkal indított 2014/15-ös részvény-visszavásárlási program befejeződött.  Március elejéig közel 10,2 millió részvényt vásároltak meg a tőzsdén keresztül, összesen körülbelül 23,0 millió euró értékben. 2015. március 13-án újabb részvény-visszavásárlási programot fogadtak el, 30 millió részvény terjedelemben 3,20 euró felső értékhatárig. A visszavásárlás megkezdése előtt nagyjából 44,5 millió saját részvény (saját részvények pénzügyi tranzakcióiból eredőek, amelyek tervszerűen kerülnek visszafizetésre) kerül kivételre.

A 2014/15-ös pénzügyi évben a készpénzosztalék kifizetése attól függ, hogy az IMMOFINANZ el tud-e érni felosztható mérleg szerinti eredményt. A jelenlegi és a jövőbeli oroszországi fejleményeket figyelembe véve az IMMOFINANZ Igazgatótanácsa úgy döntött, hogy nem nyújt konkrét útmutatást a potenciális osztalék összegére vonatkozóan. Ugyanakkor, érzékelhetők pozitív hatások, mint például a BUWOG részvény árának emelkedése, ami jelenleg rejtett tartalékokat hoz létre.

A BUWOG 50%-os részvényár növekedése
A BUWOG többségi kiválása közel egy évvel ezelőtt teljesen új alapokra helyezte eme korábbi leányvállalat lakás célú tulajdonának/eszközeinek értékelését Ausztriában és Németországban. Az IMMOFINANZ biztosította nagyjából 40%-os kedvezmény helyett jelenleg a BUWOG az egyetlen olyan osztrák ingatlanvállalat a jelzáloghitel-piacon, amely a nettó eszközértékhez (NAV) viszonyítva felárral kereskedik. Ez a felár március közepén körülbelül 15% volt (a 2014. október 31-i NAV-hoz viszonyítva). A részvény árának vizsgálata egy közel 50%-os növekedést mutat a kezdő listaárhoz képest, ami 13,20 euró volt a bécsi tőzsdén 2014. április végén (záróár március 17-én: 18,96) – mégpedig a részvényenkénti 0,96 euró osztalékfizetés ellenére. Az osztalékkal együtt a BUWOG részvény 55,7%-os, figyelemre méltó teljes hozamot produkált majdnem 11 hónap alatt.

Ahogyan a kiválással kapcsolatban említettük, középtávon BUWOG részvényeink 49%-át tervezzük eladni, a piacra gyakorolt minimális hatás mellett. Az első lépést eme befektetés pénzzé tételéhez (pénzesítéséhez) az előző évben tettük meg, egy 375,0 millió eurós átcserélhető kötvény kiadásával a BUWOG részvények egy részére.

Az O1/CA Immo önkéntes átvételi ajánlatának bejelentése
Először 2015. február 25-én, majd legutóbb március 16-án az O1 Limited and CA Immo bejelentette arra vonatkozó szándékát, hogy önkéntes pályázati ajánlatot tegyen az IMMOFINANZ kisebbségi részesedésére. „Bár örömmel fogadjuk a vállalatunk iránti érdeklődést és az új részvényeseket, az adott árajánlatokat (2,51 euró és 2,80 euró) egyáltalán nem tartjuk kielégítőnek és megfelelőnek, ugyanis ezek nem tükrözik részvényeink értékét.  Örömmel tapasztaljuk, hogy stratégiánk vonzó a befektetők számára, és értékeljük az ágazat megújult bizalmát a kelet-európai portfóliók bevételi lehetőségeiben” – mondta E. Zehetner vezérigazgató.

 A 2014/15-ös időszak első három negyedéves eredménye Magyarországon a 2015. január 31-i állapot szerint
Az IMMOFINANZ Group ingatlanjai Magyarországon a társaság teljes portfóliójának 7,7%-át teszik ki, amely 38 ingatlant jelent (30 meglévő és 8 fejlesztés alatt álló beruházás) és 523,0 millió euró könyv szerinti értékkel. A meglévő beruházási portfólió 12 irodaházra (a teljes irodai portfólió 10,9%-a), 13 kiskereskedelmi ingatlanra (a teljes kiskereskedelmi portfólió 6,0%-a) és 5 logisztikai létesítményre (a teljes logisztikai portfólió 10,7%-a) oszlik.

A 2014-15-ös pénzügyi év első három negyedévében a magyarországi bérleti díj bevétel stabilnak mutatkozik és összesen 21,9 millió eurót tesz ki (korábbi időszak: 21,8 millió), amely a cég teljes bérleti díj bevételének 6,4%-át jelenti. A magyarországi üzemi eredmény 14,7 millió euró (előző időszak: 16,3 millió euró), amely 6,1%-ban járult hozzá az IMMOFINANZ Group teljes üzemi eredményéhez. Az adózás előtti eredmény (EBIT) Magyarországon 9,4 millió euró volt 2015. január 31-én.

[1] Fenntartható cashflow (BUWOG kivételével): Bruttó cashflow (214,9 millió euró) + pénzügyi befektetések utáni kamatbevétel (3,3 millió euró) – fizetett kamat (113,2 millió euró) - készpénz kiáramlás származékos ügyletekre (15,4 millió euró) + ingatlanértékesítésből származó bevételek (12,9 millió euró) a piaci kapitalizáció alapján 2015. március 17.-ével (részvényárfolyam: 2,79 euró), kivéve a saját részvényeket és a birtokolt BUWOG részvények piaci kapitalizációját (969,3 millió euró a 2015. március 17-i 19,86 eurós részvényárfolyam alapján).