A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom:*
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom:*  

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

 
Név:
Email cím:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom  
 
   


Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy kéthetente hírlevelet küldjünk neked az iroda piac aktualitásairól, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy személyes adataidat a veled való kapcsolatfelvétel céljából kezeljük és továbbítsuk a blog újságírójának. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a hozzájárulásod visszavonásával egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Közép-Európa befektetési piaca új területeken növekszik tovább

A kelet-közép-európai régiói erősségei és versenyelőnyei jól ismertek már a befektetők számára. Felmerültek azonban új tényezők, amelyek közép- és hosszú távon meghatározó szerepet játszhatnak. Így, egyértelmű hangsúlyeltolódás van a költséghatékonyság irányából a minőség és a tudásalapú működés felé Közép-Kelet-Európa gazdaságának összes ágazatában.

Hogyan változik Közép-Kelet-Európában a bérlői struktúra? Mutat-e némi lassulást a szolgáltató központok növekedése? Milyenek a kelet-közép-európai jogi és pénzügyi rendszerek a nyugat-európaiakkal összehasonlítva? Ezekre és más fontos kérdésekre a Skanska, a CBRE, a Dentons és a PwC közös, Közép-kelet-európai befektetési körkép 2018: Új növekedési területek című kiadványában találhatók válaszok. A 2004-es bővítés óta, Kelet-Közép-Európa az Európai Unió leggyorsabban növekedő régiója, 2018. első félévében az EU átlag duplájának megfelelő, 4,2 százalékos növekedési ütemmel.

“Az utóbbi 10 évben Közép-Kelet Európa feltörekvőből olyan piaccá fejlődött, amelyre ma már egyre inkább érettként tekintenek. 2018-as értékelésében az FTSE Russell Lengyelországot fejlett piacnak minősítette, ami jó példa arra, hogy a régió országait egyforma erősségűnek tekintik az USA-val, az Egyesült Királysággal és Németországgal. Nemzetközi megítélésük szempontjából ez kitűnő hír az egész régió részére. A kereskedelmi ingatlanszektor számára Kelet-Közép-Európa jó néhány éve kulcsfontosságú célpont. Az üzleti tevékenység tekintetében ez egy jövedelmező, biztonságos és stabil régió.” – szögezi le Adrian Karczewicz, a Skanska közép-kelet-európai kereskedelemfejlesztési üzletága tranzakciós részlegének vezetője.

A befektetési tevékenység is igen aktív. 2018-ban közel 5,8 milliárd eurót fektetnek majd be a régiós irodapiacon. A régióba a világ minden tájáról – USA, Nyugat-Európa, Izrael és Dél-Afrika – érkeznek a befektetők. A kereskedelmi ingatlanpiaccal foglalkozó szakértők előrejelzése szerint az idei év befektetéseinek teljes összege meghaladhatja a 12 milliárd eurót.

Kelet-Közép-Európa jogi és pénzügyi rendszerei

Kelet-Közép-Európa ma már érett piacnak számít mind gazdasági, mind jogi értelemben. A tranzakciós struktúrák, az adókulcsok és egyéb költségek ma már összehasonlíthatók a nyugati előírásokkal. A nyugati normákhoz hasonló vagy azzal megegyező modellű tranzakciós rendszerek ismertek és kényelmesek a befektetők számára.

Ez egy közérthető befektetési környezetet eredményez, amelynek jogi szabályozottsága megegyező szintű biztonságot nyújt, és amely a kiforrottabb igazságszolgáltatással rendelkező Németországból, Hollandiából vagy más országokból érkező befektetők számára is elfogadható. A tranzakciós költségek versenyképesek vagy még kedvezőbbek, mint az érett piacokon. A közép-kelet-európai régió sok szempontból kínál igen előnyös feltételeket, így például az ingatlan adásvételi vagy a társasági adók terén.

Munkaerő-piac: átmenet a költséghatékonyságból a tudásalapú gazdaság felé

Ugyanakkor, Kelet-Közép-Európa egy nagyon fontos üzleti átalakuláson megy keresztül: a versenyképes béreken alapuló gazdasági növekedésből a tudásalapú növekedés irányába. Ez az előremutató folyamat jól érzékelhető a szakképzett munkaerő iránti kereslet kapcsán. A magas szintű szaktudást igénylő munkahelyek száma gyorsan nő a régióban, ahol ugyanakkor az alacsonyabb képzettséggel betölthető állások száma stagnál. A régió munkaerő-ellátó jellege folyamatosan alakul át külföldi dolgozókat idevonzó régióvá. Végül, a munkaerőpiac aszerint is változik, ahogy a demográfiai és társadalmi trendeknek köszönhetően nő a modern munkahelyek iránti igény.

Az iroda új szerepben – eszköz a munkáltatói márka erősítéséhez

A munkaerő-piaci változások a magas képzettségű dolgozók iránti megnövekedett keresletet eredményeztek. A tehetségek iránti kiélezett küzdelemben, az irodai környezet minősége kiemelt versenyelőny lett, amely hatással van a régiós irodapiacra. A modern irodák iránti kereslet nagyon erős Közép-Kelet-Európában, 2018. első félévében a régió legfontosabb városaiban kb. 700.000 m2 volt a nettó abszorpció. Az erős kereslet egyben erős fejlesztési tevékenységet is jelent. Ezt a közép-kelet-európai teljesítmény is alátámasztja, hiszen a következő három évben 6 millió m2 új irodaterületet adnak át, amivel együtt a régió teljes modern irodaállománya 21,1 millió m2 lesz. Ez éves 9 százalékos növekedést jelent.

Ezzel egy időben egy másik szembetűnő változás is érzékelhető: a régió keresleti struktúrája egyre összetettebb lesz. Közel két évtizedig, a régió leggyorsabban növekvő és fejlődő ágazata, a szolgáltató központok voltak a legnagyobb bérlők. Habár már sokszor előre jelezték a szektor növekedési ütemének közelgő lassulását, az soha nem következett be. Valójában az ágazat növekedési üteme továbbra is emelkedni fog az előre látható időszakban. Ugyanakkor a szolgáltató központok nem egyedüliek a modern irodák iránti keresletben. Közintézmények kezdték meg székhelyeik költöztetését korszerű irodaházakba és a helyi vállalkozások is nagyobb irodaterületeket foglalnak el.