A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom:*
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom:*  

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

 
Név:
Email cím:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom  
 
   


Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy kéthetente hírlevelet küldjünk neked az iroda piac aktualitásairól, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy személyes adataidat a veled való kapcsolatfelvétel céljából kezeljük és továbbítsuk a blog újságírójának. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a hozzájárulásod visszavonásával egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Életre kelnek az irodaházak. Az okos rendszerek kommunikálni kezdenek

Még csak a dolgok interneténél tartunk, pedig már itt van az épületek internete. Ha minden egyetlen, nyitott kommunikációs platformban egyesül, az új szintre emeli az épületek működését.

Az utóbbi években a biztonsági, az épületautomatizálási, az energia- és a világítási rendszerek gyorsan fejlődtek. Azonban annak ellenére, hogy a zökkenőmentes működés érdekében igény van a különböző rendszerek integrációjára, egyelőre hiányzik a közös kommunikációs szabvány, állítja az okos épületekkel foglalkozó Memoori kutatóközpont.

Bár történt némi előrelépés a gyakorlatban egy közös kommunikációs protokoll alkalmazására az épületek különböző rendszereiben az érzékelők és vezérlők összekapcsolása érdekében, de ez még nem kellőképen rugalmas és nyitott.

Ma már ugyan korlátozottan használnak közös kommunikációs szabványt az épületekben, hogy a különböző szintű rendszerek összekapcsolódjanak, de ezek még egyelőre közel sem elég hatékonyak, nem megfelelőek minden alkalmazáshoz, hangsúlyozza a  Memoori. Emiatt a fizikai biztonsági rendszerek és egyéb épületszolgáltatások integrálása nehezebb, ami drágítja a munkát és a karbantartást. A különböző rendszerek integrációja tehát nem fejlődött olyan gyorsan, mint amire korábban számítottunk.

Az IP-alapú rendszerek megnövekedett elterjedése segített több eszközt integrálni, de még mindig szükség van egy közös protokollra, hogy teljes mértékben kihasználjuk a megoldásokat. Jelenleg számos nyitott protokoll létezik, de egyik sem tudja úgy támogatni az épületeket, hogy elérjék a maximális kapacitásukat.

BIoT

A megfelelő kommunikációs protokoll segítségével az épületek automatizálási rendszerei is integrálhatók lennének a vállalati menedzsment megoldásokkal, amelyet, ha együttműködnek, akkor létrejönne az ún. Building Internet of Things (BIoT).

Míg az iparágnak még egy jobb integrációs módot kell elérnie az épületekben, addig a rendszerintegrátorok és a nagyobb beszállítók alapvetően a saját szoftvermegoldásaikat teszik kompatibilissé a különböző eszközökkel. A végfelhasználók számára azonban a sokféleség a megoldás, hiszen az nem jelentene korlátozott rugalmasságot és magas költségeket.

A számítógépes rendszerek már egyes piacokon – mint a közlekedés, a kiskereskedelem és az egészségügy – már egyre inkább egy platformra hozzák a termék beszállítókat, hogy a végfelhasználók jobb megoldásokat kapjanak, tette hozzá a Memoori. A kutatók szerint ez a BloT első lépcsője, amikor a megoldást nyújtó szolgáltatók eljuthatnak az integrátorokhoz és stratégiai szövetségeket építhetnek.

A BIoT várhatóan az intelligens épületek közös jellemzője lesz az elkövetkező 5 évben, jegyezte meg Memoori. Ez az egész épületben összekapcsolhatóságot és nagy adatátvitelt biztosít, illetve az összes IP-eszközt összekapcsolja az összes épületüzemeltetési szolgáltatásban.

Fotó:  metamorworks / shutterstock.com