A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

Név:
Email cím:*
Szektor:*
 

Álpadlót vagy sem? Ez itt a kérdés!

Egy új iroda kialakításakor a részletek felett könnyen elsiklik az ember. Hogyan helyezzük el az elektromos és hálózati kábeleket? Melyek a legjobb megoldások? Most minden kiderül!

Valószínűleg azzal senkinek sem mondunk újat, hogy az elmúlt évek robbanásszerű technológiai fejlődése gyökeresen átalakította az irodai munkavégzést. Míg néhány évvel ezelőtt tíz kiállásos hosszabbítókon keresztül jutott el az áram a faxtól a monitoron át az asztali lámpáig, addig ez ma már elképzelhetetlen. És nem csak azért, mert ki akarna manapság kábelkötegeken keresztül bukdácsolni?! Hanem azért is, mert az utolsó pár évnek hála, túl vagyunk jó néhány eszköz- és szolgáltatás-innováción, aminek oroszlánrésze van abban, hogy a kábelek jelentős része eltűnt (pl. a wifi és a bluetooth esetében is).

 

Ráadásul mostanra igen szigorú előírások születtek a munkaterületek akadálymentességére vonatkozóan is. Csupán néhány azok közül a kényelmi és védelmi szempontok közül, amiket kötelezően alkalmazni kell:

     - a dolgozó testméreteinek megfelelő irodai bútorok biztosítása

     - a dolgozó kényelmes testhelyzetének biztosítása

     - a munkaeszközök optimális elhelyezése a használati gyakorisága és természetes testtartásból való elérése szempontjából

     - irodai eszközöktől függően biztosítani szükséges a dolgozó számára az egy főre eső munkaterületet, amely egyszemélyes iroda esetében legalább 9 m2 – többszemélyes iroda berendezésekor pedig figyeljünk, hogy ez az érték minimum 6 m2 legyen

Jó, jó, de akkor hol kapjanak helyet a hálózati kábelek?

Mivel manapság az álpadló a legelterjedtebb megoldás, ismerkedjünk meg ezzel a lehetőséggel elsőként.

Annak ellenére, hogy ezt az eljárást választják a leggyakrabban, az igazsághoz hozzátartozik, hogy meglehetősen sok hátránya van. Vegyük mindjárt az egyik legnagyobbat: jócskán elvesz az iroda belmagasságából (különösen egy már meglévő ház esetében releváns ez), így csökkenti az egy főre jutó légköbméterek számát az irodában. Ráadásul kifejezetten drága. És arra is fel kell készülni, hogy ha költözés, vagy bármely más ok miatt fel kell szedni, az újra lerakás után az illesztések már nem lesznek pontosak, a lapok újra szintbe állítása szükséges. A bérlők emellett arra is gyakran panaszkodnak, hogy hosszabb használat esetén – az egyenetlen súlyelosztás miatt - nyikorog.

De ha nem az álpadló, akkor mi lehet a megoldás?

Szerencsére sokféle egyéb opció létezik. Ott van például a gipszkarton falban való védőcsövezés, de rakhatjuk az elektromos és hálózati vezetékeket parapet-csatornába, illetve vezethetjük a bútorokban is. Az, hogy végül melyik lesz az igazi, nagyban függ az egyéni igényeinktől, szükségleteinktől, de leginkább a bútorozástól. Fontos azonban kiemelni, hogy mivel az egyterű irodakialakításnál az asztalok a természetes fény közelsége miatt mindenképpen az ablak mellé kerülnek elhelyezésre, a parapet-csatornában illetve a bútorban való kábelelvezetéssel tökéletesen eltüntethetők a kábelek.

A példák sorát hosszan lehetne folytatni, hiszen ahány bérlő, annyiféle elvárás.

„A fent említett vezeték nélküli technológiáknak köszönhetően szinte minden bérlőnek más az elképzelése, és voltak olyanok is, akik kifejezetten álpadló-mentes irodát kerestek.” mondta el Varga Judit MRICS, a hamarosan megújuló Science Park irodaház bérbeadásával megbízott ügynökség, a CBRE bérbeadási vezetője.