A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

Név:
Email cím:*
Szektor:*
 

Íme egy újabb magyar sikercég irodája! Ezúttal az XAPT központjában jártunk!

A hazai központú XAPT idén februárban költözött a BudaWest Irodaházba. A cég a Microsoft Dynamics vállalatirányítási megoldások piacvezető szállítója Magyarországon, a kelet-közép európai régióban és világszerte pedig egyike a legnagyobbaknak. A közel 1500 négyzetméteres budapesti irodában naponta átlagosan 100-120 munkatárs dolgozik. Az új trendeknek megfelelően a munkaállomások és a közösségi terek egészséges egyensúlyát tudatosan teremtették meg, miközben otthonos elegancia és minimalizmus jellemzi a cégközpontot.

Az XAPT korábban az Eleven Centerben bérelt irodahelyiséget, mivel azonban kinőtték a helyet, új lokáció után néztek. Nem is kellett sokáig keresgélniük, ugyanis elég volt rápillantaniuk a szomszédos BudaWest Irodaházra, és csakhamar egymás tenyerébe csaphattak a felek. A BudaWest ráadásul megnyerte az Év Legzöldebb Irodaháza 2012 versenyt is, így az európai színvonal garantálva volt. Az XAPT a hivatalos megfogalmazás szerint integrált vállalatirányítási rendszerek bevezetésében, projektek menedzselésében, különböző üzleti és iparági megoldások szállításában és támogatásában vesz részt. A cégnek egyébként még Romániában, Ausztráliában, Kanadában és az USA-ban is van irodája.

Belépve a fogadótérbe, már tudjuk, hogy egy újabb igényes munkahelyre érkeztünk, hiszen gondos kezek alakították a stílust, a színeket és a formákat. Ahogy körbepillantunk, jobb oldalt szépen megnyílik a tér, de anélkül, hogy túl sokat elárulna magából, vagyis az iroda szép lassan adagolva tárja fel „bájait”. A recepciós pult barna tömbje mértéktartón ívelődik, a fogadó helyiség arányaihoz illeszkedik: nem túl kicsi, nem túl nagy. Szóval éppen klappol. Balra a vendégek részére kialakított minimalista narancssárga fotelek passzolnak a domináns barna bútorelemekhez és a fali tapétához, illetve az egész téren végigvonuló szürkés-barnás árnyalatú padlószőnyeghez.

Miután az otthonosságérzet megragadott bennünket, indulhatunk tovább. Egy széles folyosó kalauzolja a látogatót, és csakhamar a vendégeknek fenntartott ízléses konyhasarok tárul fel. És persze már ekkor mindenütt feltűnik a céget azonosító piros X betű, amely pókhálóként fonja be a falakat. A céget egyébként magyar üzletember alapította, majd később csatlakozott egy nemzetközi csoporthoz, ezzel párhuzamosan pedig a narancssárga-kék logót a csoport egységes arculatának megfelelően a szürke-bordó színkonstrukció váltotta fel. Ez utóbbi színpárosítás meghatározza az iroda határoló felületeit és a folyosókon található oszlopokat is. De haladjunk jobbra, mert itt a színkavalkád valami újat ígér. El is érkezünk a közösségi térbe, ahol az eltérő bútorelemek jelzik az egyes funkciókat. A fal mentén található a kávézó bárpulttal és bárszékekkel, aztán jöhet a teázó, és ha valaki jól beteázott és bekávézott, akkor az étkező-konyhában elnyerheti jól megérdemelt jutalmát.

A teázó falán pedig magyarul és angolul olvashatjuk a mottót. „Ne arra menj, amerre az ösvény vezet. Fordulj inkább arra, ahol még nincsen kitaposva, és vágj utat!” Ha rükvercbe kapcsolunk, akkor pedig egyfajta rekreációs területre érkezünk, ahol random jelleggel vannak szétszórva a vicces babzsákok és fotelek. Nevezhetjük ezt nappalinak is vagy szalonnak, hogy kicsit nagyvonalúan kezeljük a teret. Készséges „túravezetőim” elárulták, hogy itt nem csak étkezésre, kávézásra, lazításra alkalmas helyiséget akartak kreálni, hanem informális megbeszélésekre, ötletelésekre vagy akár jelentősebb meetingekre is nagyszerű terep ez a kávéházi atmoszféra. A teázó mögött található egyébként a konferenciaterem, ahol ha éppen nem zajlik munka, akkor mehet a csocsó vagy éppen a pingpong.

Visszatérve kiindulópontunkhoz, a vendég konyhasarokhoz, észrevesszük, hogy a falon három időzónát mutatnak az órák, hiszen a cég három kontinensen is működtet irodát. Nosza, induljunk hát neki az open space-nek. Összesen három divíziót helyeztek el a nyitott terekben, illetve a pénzügyi, HR, PR és marketingmunkatársak külön cellás blokkban kaptak helyet. Jobbra-balra kanyargunk, de az az alapstruktúrából is tisztán kivehető, hogy a divíziók vezetői saját cellás irodákban dolgoznak az egyes osztályok mellett, míg a felsővezetőség a hátsó traktusban kapott irodákat. A középső divíziónál egyébként három telefonszoba is segíti az ügyfélkezelést, emellett összesen hat tárgyaló és a konferenciaterem áll a munkatársak rendelkezésére. A tulajdonos irodája a narancssárga ülőgarnitúrával, növényekkel és festményekkel pedig mintha csak egy minimalista lakás nappaliját testesítené meg.

Az alaprajzi elrendezésre tekintve, nagyon érdekes felfedezést tehetünk: az egyterű irodába ékelődik a középső tárgyalóblokk, amely szinte úszik a hatalmas térben, hiszen egy oldalról sem csatlakozik az épület külső határoló felületeihez. Vagyis bármelyik irányból, bármelyik divízió felől könnyen elérhetők a telefonszobák és a tárgyalók. Összességében rengeteg szabad tér nyílik meg, azonban a funkciók nagyszerűen szegmentálják a hatalmas teret, így az egyéni munkára és a közösségi munkavégzésre egyaránt nyílik lehetőség.

Az alaprajzi elrendezés és a tervezés során igénybe vették Nietsch Márta építész-belsőépítész munkáját. Ezután a végleges megjelenés kialakításának oroszlánrésze a belső munkatársakra hárult, akik folyamatosan kikérték a kollégák véleményét, így egy igazán élhető és otthonos irodatér jött létre. Az újrahasznosítás jegyében a régi berendezés jelentős részét integrálták az új térbe, míg megközelítőleg 20 %-ot tesznek ki az új bútorok. Szinte fel sem tűnik, hogy melyik a régi és melyik az új, ez is jelzi, hogy a házigazdák által „homemade”-nek titulált lakberendezés is beletrafálhat a közepébe, ha megvan az egészséges jó ízlés, mérték és igényesség. Amúgy az XAPT-nál még büszkék az ún. papírnélküli irodájukra, hiszen mindössze egyetlen fénymásolót állítottak munkába. A nyitott irodaterekben az asztalok és a székek egy része, a mellmagasságú szekrénysorok; valamint a rekreációs helyiségek berendezési tárgyai vadonatújak. Az új „jövevények” a Báthori Bútor és a Nietsch Kft. bútorcsaládjából származnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fotók: Xapt, irodablog.hu