A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

Név:
Email cím:*
Szektor:*
 

Megéri-e zöld ingatlanokat építeni?

2011-ben 9 minősített, vagy zöld minősítés alatt álló irodaépülettel számolhattunk, ami a szakemberek szerint nem rossz arány a piac méreteihez képest. De a plázáink és a logisztikai központjaink is elindultak a zöldülés irányába.

Jól állunk nemzetközi összehasonlításban

A 2011-es évben 9 minősített, vagy zöld minősítés alatt álló épülettel számolhatunk, ami a szakemberek egybehangzó véleménye szerint nem olyan rossz arány a piac méreteihez képest, vagy akár a közép-európai régió országaival összehasonlítva, de még a németek 250-es értékéhez képest sem. A fejlesztők és a szakértők egybehangzó véleménye szerint egy zöld épület megépítése mindössze 1-2 százalékos plusz költséget jelent a teljes építési költségekhez képest, ha valaki tudatosan, már a kezdetekkor fenntartható épület kialakításában gondolkodik, és a tenderkiírásokat is ennek megfelelően fogalmazza meg.

?Ha az ügyfél már az elején olyan anyaggyártóval szerződik, aki például rendelkezik ISO 14001-es tanúsítvánnyal, akkor később nem kell semmit lecserélnie, sem szerződést bontania, így megkímélheti magát egy csomó bonyodalomtól, az a kis többletköltség pedig megtérül már középtávon? ? mondja Barta Zsombor, az ERM Hungária Kft tanácsadója. A probléma abból ered, hogy Magyarországon általában az épületfejlesztő nem azonos a későbbi üzemeltetővel és a bérlővel, így sokan rövid távon gondolkodnak. ?A bérlők szeretnék látni a szervizköltségükben ezt az energia-megtakarítást, ugyanakkor a bérleti díjak piaci alapokon nyugszanak és a zöld fejlesztések általi energiaköltség-optimalizálásával lehet versenyelőnyt szerezni? ? mondja Schmidt András. A Skanska green business managere szerint egyébként a bérlőknél az is sokat nyom a latba, hogy a belső levegő minősége és a hőkörnyezet alapvető befolyással van a dolgozók produktivitásra, ami egy fenntartható épület esetében, ? mint amilyen a LEED Platinum előtanúsítást szerzett Skanska Green House Irodaháza is ? sokkal jobb minőségű, mint egy ?hagyományos? épület esetében.

Felárat nem akarnak fizetni érte

Rudolf Riedl, a Raiffeisen Evolution ügyvezető igazgatója szerint manapság minden befektető elvárja, hogy legyen zöld épület minősítés, azonban felárat nem hajlandó fizetni érte. ?A bérlők árérzékenyek, és ha azt látják, hogy 15-20 % kevesebb az elektromos áram-kiadás, akkor a zöld mellett fognak dönteni? ? mondja Michael Smithing, a Colliers International közép-kelet európai igazgatója. Majd hozzáteszi, hogy tapasztalataik alapján úgy látják, hogy elsősorban a 4-5000 nm-es irodák ismerték fel ennek fontosságát, az átlagos, 500 nm-esek még kevésbé. ?A nemrégiben megszerzett BREEAM ?nagyon jó? tanúsítvány a V48 Irodaház esetében egy nagyon fontos eleme azokkal a vállalatokkal való kapcsolatunknak, akikkel tárgyalunk az előbérlet lehetőségéről: ez egyértelműen és tisztán mutatja számukra az elért eredményt, és részletes információt nyújt arról, hogy hogyan értük el azt? ? mondja Christophe Boving, a Codic ügyvezető igazgatója. ?Sokak számára a zöld téma az ingatlanfejlesztés területén egy jó marketing-lehetőségnek tűnhet, de a mi meglátásunk szerint ez továbbra is a kézzelfogható tények kérdése marad? ? teszi hozzá.

BREEM ?Very good? előminősítéssel büszkélkedhet a K3 irodaház is, melynek tulajdonosa az Allianz Hungária, akik néhány éve azzal hívták fel magukra a figyelmet, hogy a cég 22 ezer négyzetméteres bécsi székhelyét környezettudatos módon újították fel 840 ezer euró értékben. ?Mivel a klímaváltozással kapcsolatos biztosítási kifizetések egyre gyorsabb ütemben nőnek, az éghajlatváltozás manapság a biztosítói szakma előtt álló legnagyobb kihívások közé tartozik, ezért mindenképpen támogatjuk az olyan szolgáltatások és termékeket, melyek visszaszorítják ezt? ? mondja Lenkei Anikó, az Allianz Hungária marketing- és kommunikációs igazgatója. Ennek szellemében választottuk székhelyünknek egy olyan épületet, amelynek tervezésekor elsődleges szempont volt az energiatakarékosság.

Zöldülő bevásárlóközpontok

Nemcsak az irodák, hanem a bevásárlóközpontok is egyre zöldülnek világszerte. Jó példákért nem is kell messzire mennünk: elég, ha a Horvátországban épülő ?The Mall of Split? nevű bevásárlóközpontra gondolunk. A 62000 négyzetméteres, 175 millió eurós beruházás a nemzetközi LEED szabványok szerint épül. De egyre több áruház is elköteleződik a fenntartható építkezés mellett. Ilyen a németországi C&A Ökoáruháza Mainzban, amely az első BREEAM-minősített rekonstrukciós ingatlanfejlesztés volt a kontinensen, és melynek átépítésével az elektromos áram- és 70%-os fűtési energia megtakarítást értek el.

Nálunk a meglévő bevásárlóközpontok zöldülése jellemző, mint ahogy láthattuk ezt az ING Real Estate tulajdonába tartozó Pólus Center és a Campona esetében is. Ez utóbbinál az energiafelhasználás csökkentése érdekében befóliázták a hatalmas üvegfelületeket, így hatékonyabban tudják megoldani az épület hűtését/fűtését, a világítást pedig takarékos és hosszú élettartamú LED-es és fénycsöves rendszerekre cserélték le, így nem csoda hogy már rendelkeznek ?BREEAM In-Use?-os minősítéssel is. Az első igazi környezettudatos bevásárlóközpont a XII. kerületi Hegyvidék bevásárlóközpont lehet, mely a BREEAM ?nagyon jó? minősítését szeretné elérni, többek között az 1000 nm aktív zöldtető kialakításával és újrahasznosított esővíz-használatával.

Napelemes raktárak

Természetesen a zöldülés alól a raktárak, logisztikai központok sem lehetnek kivételek. Az ipari parkok területén elterjedt gyakorlat, hogy a logisztikai raktárak tetejére napelemeket szerelnek, melyek teljesítményét a helyi hálózatba kapcsolják. Magyarországon a fejlesztők szerint elsősorban a nemzetközi cégek azok, akik már a tárgyalás korai fázisában jelzik az igényüket a környezettudatosságra. Az Europolis Park Budapest M1 megújuló energiaforrásokat használ majd, és nagy hangsúlyt fektet a szomszédos tó és térsége rehabilitációjára, és a környezettudatos gondolkodásmód érvényesítésére.

A minősítő rendszerek bevezetését sokan hasonlítják a légzsák bevezetésére; ami kezdetben még extra volt, de mára elengedhetetlen alaptartozék lett, amitől a költségek csökkentése miatt sem válna meg senki. Érdekes elgondolkodni azon is, hogy amíg ez Magyarországon leginkább külföldi nyomásra történik, addig Németországban, vagy Angliában az összes állami fejlesztésnek muszáj zöldnek lennie, és minősítettnek lennie. Sok szakértő egyetért abban, hogy nem esetenkénti rövidtávú kampányokkal, hanem egy erőteljes, átfogó és hosszú-távú környezettudatos állami támogatási csomaggal lehetne felpörgetni a stagnáló ingatlanpiacot Magyarországon. 

A cikk az Iroda Évkönyv 18-19. oldalán található. Amennyiben szívesen olvasná évkönyvünk további cikkeit, tekintse meg az online változatot.


+ + +

Az iroda.hu-csoport internetes felületein megjelenő saját cikkek a kiadó szellemi tulajdonát képezik. Másolásukhoz, utánközlésükhez a kiadó engedélye szükséges. A kiadó saját tartalmak esetében, csak és kizárólag a lead átvételéhez járul hozzá, mely után a cikk linkjét kérjük elhelyezni!