A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

Név:
Email cím:*
Szektor:*
 

Megtaláltuk a világ egyik legklasszabb munkahelyét!

A FENNIE+MEHL Architects és a Studio Hatch közös munkája a Github új irodája San Franciscóban. Elképesztő hangulat és ötlet!

Már unjuk kicsit San Franciscót és a Szilícium-völgyet, hiszen folyton-folyvást dicshimnuszokat zengnek a környékről, mintha máshol a világon nem is lenne élet, de sajnos el kell ismerni, hogy Kalifornia a kor ütőerén tartja az ujját, így ha új technológiákról vagy az extrém irodákról van szó, akkor kénytelen vagyunk a Csendes óceán partvidékére koncentrálni. Adva van a GitHub, egy sikeres technológiai cég, a sztori ismert, pár év alatt a csúcsokat döntögetik, fő profiljuk szerint web-alapú eszközökkel támogatják a szoftverfejlesztőket. A cél ilyenkor nem is lehet más, minthogy a legjobb fejlesztőket, informatikusokat magukhoz édesgessék, ennek érdekében pedig extra munkahelyet kínálnak. Mivel a cég a elmúlt években szép kis pénz lapátolt össze, így a tervezők úgy akarták kialakítani a közel 5000 négyzetméteres irodát, hogy a régi értékeket ötvözték az újakkal.

A koncepció középpontjában az állt, hogy a cég sikere a közösségi összefogásból eredeztethető, így az irodakialakítás is a kollaborációról szólt, vagyis a megrendelő, az építész, a tervező, a kivitelező és a helyi kézművesek közötti szoros együttműködés kiemelt szerepet kapott. Többféle munkakörnyezetet alakítottak ki, ahol a különböző munkastílusok rugalmasan otthonra lelhetnek. Számos extrém teret összehoztak, így a nagybetűs dolgozó minden reggel eldöntheti, hogy miféle különleges helyszínen kívánja megkezdeni a munkáját, hiszen csakis különleges helyszínek állnak rendelkezésére. Bár, kávézó, könyvtár, park, múzeum, barlang – ezek a választható opciók. Mindemellett ügyeltek arra is, hogy a régi épület indusztriális jellegzetességeit megőrizzék, az organikus építőelemeket előtérbe helyezzék. A három szintes munkahely egyébként elnyerte a LEED gold minősítést is.

Bárhová tekintünk, az alkalmazottak totális szabadsága figyelhető meg, mindenki teljesen önállóan végzi a munkáját. A kollégák mentalitása és stílusa is tükröződik a mindennapok során, hiszen egyesek szinte állandóan a munkaállomások között korzóznak, míg mások inkább hosszabb időre rendezkednek be egy-egy íróasztalnál. Többféle ülőalkalmatosság segítik a munkát, hiszen helyet foglalhatnak a nappaliban, a kávézóban vagy épp egy klasszikus íróasztalnál is. A GitHub eltökélt célja volt, hogy nem akarnak campus jellegű irodában dolgozni, vagyis a környezettel szerettek volna aktív kapcsolatba kerülni. Ezért a bár, a konyha vagy éppen a prezentációs zóna külsősök számára is elérhető, főként nonprofit és startup cégeket látnak vendégül szívesen a falaik között, akik itt meetingelhetnek, konferenciázhatnak, dolgozhatnak. A belsőépítészeti megoldások pedig egyfajta átmenetet képviselnek a munka és a játék között, ezáltal autentikus interakcióra ösztönözve a kollégákat és elősegítve a kollaborációt. Hát igen, itt aztán nehéz betelni az extrém megoldásokkal!

Fotók: Eva Kolenko