A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

Név:
Email cím:*
Szektor:*
 

Mese az óceánparti irodáról. A cunami elsodorta, a lazac feltámasztotta

A CPT egy hajózási társaság, amely a Csendes Óceán déli részén tevékenykedik Dél-Chilében – egyaránt foglalkozik teher- és személyszállítással. A társaság növekedése és egy jelentős földrengés-cunami – amely a chilei partot 2010 februárjában érte el – arra késztette a céget, hogy új cégközpontot alakítson ki, amely képes integrálni a cég egyes divízióit, amelyek eddig szétszórtan helyezkedtek el különféle épületekben.

A projekt a cunami mellett a lazacipar régiós fellendülésének köszönhető. A teremtő amit elvett egyik kezével, a másikkal visszaadta. Rodrigo Araya Manzanares építész azt a megbízást kapta, hogy egy olyan épületet kreáljon, amely az egyszerűségével és hatékonyságával reflektál a cég alapelveire, miközben szervesen illeszkedik a helyi földrajzi adottságaiba. A projekt egy ipari zóna szomszédságában valósult meg. A telket nem vették körbe kerítéssel, így az új cégközpontot mintegy egybesimították a közvetlen környezetével, vagyis egyfajta befogadó attitűdöt valósítottak meg.

Két összesen 5300 négyzetméter alapterületű épületről beszélünk, az első egy L alakú objektum, amely a telek észak-nyugati sarkában elhelyezkedő kétszintes, nyitott alapterületű épület. A másik tömb pedig egy parkolóval alkot szerves egységet. A fő épületbe egy rámpán keresztül juthatunk, a rámpa forma- és színvilága mintegy kontrasztot képez az épület hatalmas tömbjével, így az egyhangúságot megtörve egy kellemes látványban lehet részünk, valamint praktikusan áthidalják ezzel a szintkülönbségeket. Mindkét épület észak-nyugati irányban nyitott, hogy a természetes fényt és a meleget minél jobban hasznosíthassák.

Ez a szempont azért különösen fontos, mert a földrajzi elhelyezkedésnek köszönhetően az esős és felhős klíma dominál. Hiszen a helyszín Puerto Montt, amely már Patagóniával határos vidék, és nem éppen arról híres, hogy itt alakult volna ki a chilei Cote d’Azur. Az épület második külső borítása pedig egy fahálós szerkezet, amely a nyári időszakban megakadályozza, hogy a meleg és az erős fény beáramoljon az épületbe. A fa egyébként is domináns építőanyag arrafelé, a hajózást is szimbolizálja, ha már ott a Csendes Óceán.



 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Fotók: Juan Eduardo Sepúlveda Grazioli