A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom:*
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom:*  

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

 
Név:
Email cím:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom  
 
   


Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy kéthetente hírlevelet küldjünk neked az iroda piac aktualitásairól, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy személyes adataidat a veled való kapcsolatfelvétel céljából kezeljük és továbbítsuk a blog újságírójának. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a hozzájárulásod visszavonásával egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Mégsem vagyunk boldogabbak egy zöld irodaházban?

Vajon jobb érzés egy LEED minősítésű irodaházban dolgozni? A legújabb kutatás szerint nem.

Bár az eredmények szerint az alkalmazottak általában elégedettek a munkával a zöld minősítésű irodaházakban, azonban azt nem mondhatjuk, hogy boldogabbak, mintha egy nem LEED minősített épületben dolgoznának. A legújabb kutatást – amely ellentmond a korábbi eredményeknek – Sergio Altomonte vezette a Nottinghami Egyetem építészeti és épített környezet tanszékéről, valamint Stefano Schiavon a kaliforniai Berkeley épített környezettel foglalkozó központjából.

Összesen 65 LEED-minősítésű és 79 nem minősített épületet vontak be a felmérésbe. Az irodaházakban dolgozók elégedettségét 17 – a beltéri környezet minőségét jellemző – paraméterrel vizsgálták, amelyeket egyenként egy 7 pontos skálán kellett értékelni. Többet között a fénymennyiségről, a bútorok állíthatóságáról, a levegő minőségéről, a hőmérsékletről és a zajról kérdezték a munkatársakat.

A korábbi tanulmányok – amelyek ugyanazon adatbázis alapján készültek ugyanazon irodaházak válaszai alapján – azt a konklúziót vonták le, hogy a zöld minősítésű irodaházakban jellemzően magasabb a dolgozói elégedettség és a produktivitás, illetve egészségesebbek az alkalmazottak. Mi okozhatta tehát, hogy az új elemzés eredményei eltérnek a korábbiak következtetéseitől?

Altomonte és Schiavon úgy gondolja, hogy az eltérő konklúziónak számos oka lehet. Először is a LEED-minősített épületekben dolgozók nagyobb mintájával dolgoztak, másodszor pedig a két épületcsoport korrekt összehasonlítása miatt számos nem a környezettudatosságra vonatkozó információt is gyűjtöttek a dolgozókról és az épületek jellemzőiről. Végezetül az egyedi válaszok értékelésénél eltérő statisztikai megközelítést alkalmaztak.

Az eredmények alapján Schiavon így nyilatkozott: „Ezek szerint a zöld minősítés elavult, vagy csupán drága és haszontalan? Természetesen nem, különösen akkor, ha a környezeti változásokról és az épületek alapvető szerepéről beszélünk, már ami az emberek egészégére, jólétére, a klímaváltozásokra és az energiabiztonságra vonatkozik.”

Mindenesetre a kutatópáros reméli, hogy a LEED minősítési folyamatok jobban adaptálják majd a dolgozók igényeit, amit a tanulmány eredményei igazolnak. A két tudós most egy 2015-ben esedékes kutatást készít elő, amely – a dolgozók jólétének fejlesztésére irányuló – leghatékonyabb LEED-minősítésű stratégiákat vizsgálja.