A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom:*
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom:*  

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

 
Név:
Email cím:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom  
 
   


Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy kéthetente hírlevelet küldjünk neked az iroda piac aktualitásairól, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy személyes adataidat a veled való kapcsolatfelvétel céljából kezeljük és továbbítsuk a blog újságírójának. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a hozzájárulásod visszavonásával egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Mi történt a budapesti irodapiacon a rendszerváltás óta?

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) adatai alapján már bemutattuk, hogy mi történt az irodapiacon a rendszerváltás óta a válság kirobbanásáig. Most jöjjön a visszaesés, a stagnálás, végül az új kezdet időszaka!

Lejtőn

2009 már egyértelműen az ellentmondások éve, hiszen nyakig merültünk a válságban, miközben a kivitelezés alatt álló projekteket be kellett fejezni. Így ebben az évben hazai csúcsként 292 ezer m2-nyi új irodateret adtak át, amely külső szemlélő számára úgy tűnhet, mintha az aranykor köszöntött volna be. Azonban érdemes az akkori várakozásokat is megemlíteni, ami a visszaesés volumenét már jól jelzi, hiszen 2009-ben mintegy 375 ezer m2 projektet terveztek átadni, miközben a már bejelentett, de el nem kezdett fejlesztések teljes területe elérte a 290 ezer négyzetmétert. Az átadott épületek közül a legnagyobbak a Capital Square 32 ezer m2-vel, a Parkway Offices 23.800 m2-vel, a Corvin II. 24.421 m2-rel és a Budawest 14.065 m2 irodaterülettel, miközben a magas fejlesztési volument jócskán felhúzta több székház-projekt is (MÁV, MKB Bank, MVM) A kihasználatlansági ráta pedig simán átlépte a 20%-ot, és az év végén elérte a 22%-ot is.

Mindenesetre még 2010 is mesésnek tűnik a mai adatokhoz képest, hiszen 172.564 m2-nyi új kínálattal gyarapodott a modern irodaállomány, miközben újabb mérföldkőhöz érkezve 2010. első negyedévében a teljes budapesti irodapiaci állomány elérte a 3 millió m2-t. Bár már lassulni kezdett a piac, hiszen az első negyedévben olyan 50 ezer m2 modern irodaterület került átadásra, amely az előrejelzések szerint 2009-re volt ütemezve. A nagyobb új épületek az Eiffel Tér Irodaház és a Krisztina Palace 17-17 ezer m2-vel, a Residence Irodaházak 19 ezer m2-vel, az Office Garden II. 16700 m2-vel és a Madarász Irodapark II 17 ezer m2-vel. A visszaesést jól érzékelteti, hogy az év utolsó negyedévében mindössze 6200 m2-nyi új iroda került átadásra, ami 2006 óta a legrosszabb adatnak számított. Az új épületek kihasználtsága akkoriban nagyon alacsony volt, ami ma egy új ingatlan esetében szinte kizárt dolog, kivételnek számított a GTC Metro irodaház, de ezt pedig a Budapest Bank bérelte ki.

Hanyatlás

2010-ben már kezdtek körvonalazódni az új piaci folyamatok, miszerint a válság hatására a kereslet szerkezete megváltozott, az előbérleti megállapodások és a BTS-megoldások is egyre nagyobb jelentőséggel bírnak majd a jövőben, és évről évre nagyobb arányt képviselnek a bérbeadásban. Ez annak is köszönhető, hogy – amint már említettük – korábban elképesztően kis kihasználtsággal kezdtek el működni új irodaházak, amely az „új világ” költséghatékony vezérelvébe már egyáltalán nem fértek bele. 2011 első negyedévében mindössze egy 1700 m2-s irodaházat adtak át, ami túl sok jóval nem kecsegtetet a jövőre nézve. A 2011-es átadás 87.425 négyzetmétert tett ki, ami 49 százalékkal kevesebb, mint a 2010-es évben. Megnyitotta kapuit a 14.500 négyzetméteres Officium irodaház, átadásra került a Laurus Irodaház (14 ezer m2), valamint elkészült a K&H részére épített két irodatorony (összesen 51 ezer m2) a Millennium Városközpontban.

A 2008-as őszi válság az ingatlanfejlesztési piac lassúsága miatt csupán 2010-11-ben jelentkezett a számokban is, hiszen még 2009-ben is nőtt az átadott irodaterület nagysága Budapesten. A várakozásoknak megfelelően a kereslet csökkent, a bérleti díjak visszaestek, az üresedés megnőtt. A krízis azonban W alakot öltött, így 2008 ősze után 2010-11-ben ismét megrázta a hazai gazdaságot. Majd következett az ingatlanpiac „sötét középkora”, ami egészen 2013 végéig tartott. 2012 a valódi mélypont, hiszen az új kínálat éves volumene mindössze 22.951 négyzetméter volt, ami 74 %-kal volt alacsonyabb a 2011-es adatoknál, mindössze a Green House (17.800 m2) átadásának örülhettünk. 2013-ban elindult nagyon lassan felfelé a piac, hiszen az éves új átadás 30.100 négyzetmétert tett ki, amely 30%-kal haladja meg a 2012-ben regisztrált adatot. A Váci Greens első épületének átadását regisztrálhattuk 15.500 m2 bérbeadható területtel, illetve elkészült a Bosch Központ első épülete (10 ezer m2) is.

Fény az alagút végén

Miközben 2006 és 2010 között csaknem egy millió négyzetméterrel nőtt az új spekulatív irodaterületek nagysága (1,6 millióról 2,54 millióra), azóta 2014 végéig mindössze alig 150 ezer m2-nyi növekménnyel számolhatunk. Az új átadások volumene azonban 2014-ben 68.190 m2-t tett ki, amit több nézőpontból is vizsgálhatunk. Ha 2008-2010-es évekhez hasonlítjuk, akkor persze jelentős a visszaesés, azonban ne felejtsük el, hogy ezek az irodaházak sok esetben teljesen elszakadva a reális igényektől épültek fel. Ha ellenben 2013 statisztikájához hasonlítjuk ezt a számot, akkor annak duplájáról beszélünk, és még hozzátehetjük, hogy az új ingatlanok kihasználtsága is nagyon magas a válság ideje alatt birtokba vett épületekhez képest. Átadták az Eiffel Palace irodaházat 14.500 négyzetméter bérbeadható területtel és a Váci Corner Offices-t (21.100 négyzetméter), de elkészült a Vision Towers (20.200 m2) is, így 2014 végén a teljes budapesti irodaállomány (beleértve a spekulatív és saját tulajdonú épületeket is) 3.238.180 négyzetméterre nőtt.

Bár 2015-ben túl sok átadásra váró projekttel nem találkozhatunk, a bejelentett fejlesztések 2016-ban már megint optimizmusra adhatnak okot, hiszen szakértők szerint nagyjából 2017-ig 100 ezer m2-vel nőhet a modern irodaállomány Budapesten. Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal (IFK) még 2014-ben úgy nyilatkozott, hogy tagszervezeteik kezdődő vagy befejeződő irodafejlesztései 210 ezer négyzetméter összterületen zajlanak. Mindenesetre jócskán 20% alá került az üresedési ráta, hiszen múlt év végén ez a szám 16,2% volt, ráadásul ezt az értéket a strukturális üresedés még tovább csökkenti. Másrészt a mennyiség helyett a minőségre helyeződött a hangsúly, hiszen a már meglévő épületek korszerűsítése mellett az elmúlt 1-2 évben átadott új épületek szinte kivétel nélkül zöld fejlesztések. A zöld minősítéssel rendelkező irodaterületek aránya 2014-ben a teljes modern budapesti állományon belül elérte a 23%-t, egyes számítások szerint idén végén meghaladhatja a 30%-ot is

Az 1. rész itt olvasható: A budapesti irodaházak tündöklése, hanyatlása és feltámadása