A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

Név:
Email cím:*
Szektor:*
 

Mini Manhattan az Árpád hídnál. Agora Budapest néven új irodanegyed épül

Elindult a HB Reavis nemzetközi ingatlanfejlesztő csoport nagyszabású beruházása, az AGORA BUDAPEST. Az első irodaház – az AGORA HUB – hétfőn kapta meg az építési engedélyt, így 2018 végéig át is adhatják a Róbert Károly körút és a Váci út kereszteződésében. Az AGORA Tower pedig nyártól épülhet. Igazi látványberuházás lesz magasházakkal, amelyekről már több évtizede vitáznak Budapesten.

Vadonatúj városközpont épül árkádsoros irodaházakkal, kétszintes üzletekkel, gyönyörű parkokkal. A buszpályaudvart is integrálják az összesen 136 ezer m2-nyi bérbeadható területtel rendelkező projektbe. Új közlekedési kapcsolatok létesülnek, miközben három teret alakítanak ki: az egyik az AGORA centruma lesz, a másik kettő pedig a metró és a Duna-part felöli részen létesül. Hangsúlyos szerepet kapnak a zöld területek, így egy igazán szellős, nagyvonalú, élhető urbánus környezet fog kialakulni, ahol az irodanegyed integrálódik a meglévő városi szövetbe.

Az Árpád híd mentén már sokan próbálkoztak regionális városközpont kialakításával, most a HB Reavis 2018-2023 között meg is építi a százéves álmot. A beruházás során 5 irodaház készül el, amelyek alsó két szintjén mintegy 11 ezer m2-nyi kiskereskedelmi terület is létrejön, vagyis beépítenek egy fél plázányi területet 40 üzlettel. A tervek szerint a 2023-ra elkészülő világszínvonalú épületekben 12 000 ember dolgozhat majd.

A HB Reavis ráadásul olyan neves külföldi és magyar tervezők bevonásával dolgozik, mint a számos nemzetközi építészeti díjjal kitüntetett londoni székhelyű MAKE Architects, vagy a FINTA Stúdió. A mélygarázsban 2170 parkolóhelyet hoznak létre, amely elektromos töltőpontokat is biztosít. A biciklivel közlekedőkre is gondolnak: felújítják és összekötik a környező bicikli utakat, emellett kerékpártárolót és zuhanyzókat is kialakítanak.

Ikonikus épületek

„A tervezés során kiemelt cél volt, hogy az ikonikus épületegyüttes jól illeszkedjen a városi szövetbe, tisztelje Budapest hagyományait, ugyanakkor modern építészeti értéket adjon a fővárosnak. Egy olyan emberközpontú fejlesztést hozunk létre, ahol az emberek kellemes környezetben dolgozhatnak, és tölthetik a szabad idejüket. Kiemelt szempont volt a barátságos, szerethető közterek kialakítása, amelyeket a hétvégén is nyitva tartó üzletek, éttermek, és közösségi programok töltenek meg élettel” – mondta Radnóty Zoltán a HB Reavis magyarországi cégcsoportjának vezetője.

„Az épületegyüttest úgy álmodtuk meg, hogy a város szerves és élő részévé váljon” – hangsúlyozta Florian Frotscher, a londoni MAKE Arhictects partnere, az Agora Budapest koncepciójának tervezője. „Az épületek anyaghasználata időtálló és modern, de merít a gazdag magyar építészeti hagyományokból is. A beépítési koncepció és a közterületek legideálisabb tervezéséhez helyi tanulmányokat és nemzetközi tapasztalatokat vettünk alapul”.

Szolgáltatások, zöld terek

Már az első fázisban több mint 6000 m2-nyi üzlethelyiség épül meg, ahol a trendi éttermek, kávézók mellett számos szolgáltatást, így többek között fodrászatot, tisztítót, virágüzletet, drogériát és a well-being jegyében edzőtermet is terveznek. A projekt részeként jelentős zöld felületet alakítanak ki, amelyet fasorok, bokrok és füves sétányok díszítenek. Az épületegyüttes központi része lesz az agóra, amely épp olyan nyüzsgő találkozópont lesz, mint az ókori Athénban.

Szabó Tamás János DLA, a FINTA Stúdió vezető tervezője elmondta: "átépítésre kerül az Árboc és az Esztergomi utca, emellett új közlekedési csomópontokat alakítanak ki. Felújítják és akadálymentesítik a metrókijáratot, és az épületegyüttesben egy új, csökkentett forgalmú Volánbusz-pályaudvar is helyet kap. Megújítják a meglévő zöld felületeket, és új fasorokat ültetnek a projekt mentén.” A magasházak kapcsán Szabó Tamás János beszélt arról is, hogy a szakma szerint a Hungária Körgyűrű vonalán, és azon kívül megfelelő helyszínek állnak rendelkezésre az ilyen típusú épületek kialakítására.

A sokszínű AGORA HUB

Az óriásprojekt első eleme  a 34.500 m2-es, 8 emeletes AGORA HUB az Esztergomi és az Árboc utca kereszteződésében, amely várhatóan 2018 végére készül el. Az épületegyüttes nyitott lesz a szomszédos lakóházakra, udvaros szerkezete átláthatóvá teszi az irodaházat. 4500 m2-es szintjeivel a hazai és nemzetközi nagyvállalatok számára jelenthet vonzerőt. Itt helyet kap egy 2500 m2-es co-working iroda is, amelyet a HB Reavis csoportszinten erre szakosodott leányvállalata, a HUBHUB fog üzemeltetni. Az irodaházban egy étterem és több kávézó, élelmiszerbolt, valamint drogéria és egészségügyi szolgáltatások is helyet kapnak. A bérlők és a külső vendégek számára egyaránt elérhető lesz egy 900 m2-es edzőterem, illetve az egészséges ételeket kínáló „vitaminbár” is.

Az első épületben a tervek szerint olyan emberközpontú újítások kapnak majd helyet, mint az integrált és intelligens beléptető- és liftvezérlő rendszer, mikro-lokáció alapú tájékoztató rendszer, projekt mobil applikációk vagy az adaptív parkoló szervezés. Az innovatív megoldások kiválasztásánál fontos szempont volt a bérlők és a környéken élők igényeinek felmérése, melynek érdekében a vállalat piackutatást is készítetett.  A fenntarthatóság és a well-being jegyében a projektet BREEAM Outstanding és WELL Platinum minősítésre tervezik. A második irodaház, az AGORA Tower pedig várhatóan idén nyáron kapja meg az építési engedélyt, így ebben az évben két épület kivitelezése is zajlik majd.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.