A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!

Szívesen megmutatnád irodádat?

Töltsd ki az itt található űrlapot, és ajánld irodádat bloggerünknek!

Küldő neve:*
Küldő e-mail címe:*
Üzenete szövege:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom:*
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom:*  

Véleményed szerint másnak is érdekes lehet a cikk?

Töltsd ki az itt található űrlapot, hogy elküldhesd emailben!

Küldő neve:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Üzenete szövege:*

Irodablog.napló feliratkozás

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól! Minden mező kitöltése kötelező!

Email cím:*
Név:*
Piaci szektor:*

Irodablog napló

Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre, ahol kétheti rendszerességgel
kaphatsz információkat az irodapiac aktualitásairól!

 
Név:
Email cím:*
Az ÁSZF-et tudomásul veszem és elfogadom
Az Adatvédelmi Szabályzatot tudomásul veszem és elfogadom  
 
   


Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy kéthetente hírlevelet küldjünk neked az iroda piac aktualitásairól, e célból hozzájárulsz az ehhez szükséges személyes adataid kezeléséhez. Adatait a hozzájárulásod alapján a hírlevelek küldése céljából kezeljük. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a leiratkozásoddal egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Adatvédelmi információk

Ennek elfogadása azt jelenti, hogy hozzájárulásodat adod ahhoz, hogy személyes adataidat a veled való kapcsolatfelvétel céljából kezeljük és továbbítsuk a blog újságírójának. Az adatkezelés jogalapja a hozzájárulásod megadása. Az adataid törlési határideje: a hozzájárulásod visszavonásával egyidőben.


Az adatkezelő és elérhetőségei:
ingatlan.com Zrt.
1016 Budapest, Mészáros utca 58. A. ép.,
Adatvédelmi tisztviselő elérhetősége:
Nádai Gábor
+36 1 237 2060 (munkanapokon 10.00-17.00),
segitunk@ingatlan.com


Az EU Általános Adatvédelmi Rendelete alapján hozzáférést kérhetsz személyes adataidhoz, kérheted azok helyesbítését, törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, illetve automatizált adatkezelés esetén kérheted hogy az általad rendelkezésre bocsátott adatokat az ingatlan.com Zrt. tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban számodra átadja. A személyes adatkezelésre vonatkozó hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod; ez nem érinti a visszavont hozzájárulás előtt végzett adatkezelés jogszerűségét. Az adatokhoz bizonyos esetben további cégek is hozzáférhetnek, erről pontos tájékoztatást Adatvédelmi Szabályzatunkban találsz. Vizsgálatot kezdeményezhetsz a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál arra hivatkozással, hogy személyes adatok kezelésével kapcsolatban jogsérelem következett be, vagy annak közvetlen veszélye fennáll.
A NAIH elérhetősége: www.naih.hu.



Minősített irodában boldogabb az élet?

Gyakran hallhatjuk manapság mind az ingatlanfejlesztők mind a bérlők részéről a kérdést, hogy milyen jelentősége, szerepe van valójában a zöld és egészséges épület minősítéseknek az irodaházak esetén. A lengyel-magyar barátságon túl a két ország hasonló gazdasági helyzete, irodapiaci fejlődése miatt is érdemes odafigyelni a lengyelországi trendekre, ottani kutatásokra, és a tanulságokat levonni.

Varso_02_HB-Reavis

A Polish Green Building Council 2018-ban a World Green Building Council világméretű kampányának, a Better places for people! keretében készült felmérése során a lengyelországi irodapiacon 700 irodai dolgozó bevonásával arra kerestek választ, hogy vajon az irodákban dolgozó alkalmazottak mennyire elégedettek a saját munkahelyi körülményeikkel és ez összefüggésben van-e azzal, hogy az épület rendelkezik-e valamilyen zöld minősítéssel.

A felmérés során megkérdezettek túlnyomó többsége legalább heti harminc órát tölt az irodában. A kutatásban szereplő 307 épület 52%-a 2007 után épült. 38 százalékuk BREEAM vagy LEED minősítéssel büszkélkedhet. Érdekes azonban, hogy az alkalmazottaknak csak 27%-a tudta megnevezni, hogy milyen minősítése van az épületnek amelyben dolgozik. A lengyel irodapiacon egyébként ma már nem ritkaság a minősítés, az új irodaterek 62%-a minősítve van a brit BREEAM, az amerikai LEED, a német DGNB, a francia HQE vagy éppen az összes közül a legholisztikusabb szemléletű, az emberi egészséget előtérbe helyező WELL minősítéssel. Az eredményeket statisztikai módszerekkel elemezték az alábbi tanulságokkal.

 Aktív design

A minősített épületben dolgozók 64%-a gondolja úgy, hogy az iroda dizájnja lehetővé teszi számára az aktív, mozgásban gazdag életformát, míg a nem minősített épületeknél ez az arány csak 17%.

Növények

A válaszadók 54%-a gondolja úgy, hogy lehetne több irodai növény a környezetében, viszont jó hír, hogy minél újabb az épület annál jobb a helyzet és ezt a dolgozók nagyra is értékelik. 

Hőérzet

A kutatásban résztvevők többségének jó a hőérzete a munkahelyén, de azért nagyjából minden negyedik megkérdezett fogalmazott meg valamilyen panaszt. Közülük a legtöbben nem minősített épületben dolgoznak.

Levegőminőség

A köztudatban az él, hogy a lengyel irodák levegőminőségével nincs különösebb gond, mégis a résztvevők mindössze 44%-a érzi úgy, hogy a saját irodájában jó a levegő, közülük is többségében azok nyilatkoztak pozitívan, akik minősített épületben dolgoznak.

Akusztika

A kutatás egyik fontos megállapítása, hogy a zajszintnek és az épület jó vagy éppen rossz akusztikájának milyen nagy szerepe van a dolgozók közérzetében és, hogy mennyire tudnak hatékonyan dolgozni. Mégis az interjúalanyok több, mint harmada küzd a magas zajszinttel. Az épület kora és az, hogy minősített épületről van-e szó, nem mutatnak különösebb összefüggést, holott mindegyik minősítésnek van vagy vannak elemei, amik az akusztikai komfortot hivatottak szolgálni. Erről itt talál egy kutatást aki el szeretne mélyedni benne. A WELL szabvány az akusztikára is nagy hangsúlyt fektet, ami akár formálhatja, érzékenyítheti is a hazai beruházók és a mérnöktársadalom szemléletmódját is ezen a téren.

Összességében az látszik, hogy a minősített épületekben dolgozók valóban jobban érzik magukat, de még ők sem elégedettek minden körülménnyel. A fejlesztők, beruházók egyre gyakrabban a BREEAM vagy LEED minősítést szeretnék megkoronázni egy WELL minősítéssel, így bebiztosítva, hogy a fenntarthatósági és energiahatékonysági kritériumok mellett az emberi egészségre és jóllétre vonatkozók is maradéktalanul érvényesüljenek. 

A minősítési rendszerek közül a WELL esetén a leghangsúlyosabbak a felmérésben szereplő kritériumok, így érdemes ennek arányát közelebbről is vizsgálni. Lengyelországban eddig egy WELL minősített épület van, míg ötnek van már előminősítése és tizenhárom regisztrációja történt meg. Magyarországon három előminősített projekt van és további hatnál van folyamatban a minősítés. Vagyis az országok méreteit is figyelembe véve hasonlóan haladunk a WELL minősítések terén.

 

Forrás: mn6.hu

Az eredeti cikk forrása itt található.
Kép forrása: HB Reavis